Hoe moet je een brandwond behandelen?

Categories LichaamPosted on

Heb je per ongeluk je handen gebrand aan de oven of een pan hete soep omgestoten. Het is belangrijk om direct te handelen als er een brandwond ontstaat. Een aantal tips en adviezen.

Wat moet je meteen doen bij een brandwond?

Zodra je een brandwond oploopt, is koelen de eerste stap. Doe dat tien tot twintig minuten met zachtstromend, lauw water. Koud water vertraagt de genezing èn kan leiden tot onderkoeling.

Verwijder kleren en sieraden

Verwijder kleren, sieraden en zelfs luiers zo snel mogelijk van de verbrande huid. De Nederlandse Brandwonden Stichting adviseert om alles van de verbrande huid te verwijderen, zodat de wond goed zichtbaar en volledig gekoeld wordt.

brandwond

Wanneer moet je de huisarts bellen?

De behandeling hangt af van de ernst en de diepte van de brandwond. Als je een brandwond hebt op een gevoelige plek zoals je gezicht, hals, handen of geslacht neem dan direct contact op met de huisarts of de spoedpost. Doe dat ook als je een kind met een brandwond hebt.

Verschillende soorten brandwonden

Brandwonden worden onderverdeeld in verschillende categorieën.

  • Eerstegraadsverbranding: De huid is rood, doet pijn, maar is niet beschadigd. Dit type brandwond lijkt op een zonnebrand en geneest meestal vanzelf.
  • Tweedegraadsverbranding: De huid is rood, er ontstaan blaren en de huid doet pijn.
  • Diepe tweedegraadsbrandwond: De huid is roze, rood met vlekkerige witte plekken, er ontstaan blaren en het doet pijn.
  • Derdegraadsbrandwond: De huid ziet er geel-wit, bruin of zwart uit en voelt stug aan. Dit is een zeer ernstige brandwond waarbij zenuwen zijn beschadigd; je voelt vaak minder of zelfs helemaal geen pijn.

Voor eerstegraads- en oppervlakkige tweedegraadsbrandwonden kun je zelf aan de slag om te behandelen. Bij diepere brandwonden is het cruciaal om medische hulp te zoeken.

Belangrijke adviezen bij het behandelen van een brandwond

Als je een lichte brandwond zelf kunt behandelen, volg dan de volgende stappen:

1. Smeer Niets Op de Brandwond

Vroeger werd vaak gezegd dat boter verzachtend werkt bij brandwonden. Dit is echter een fabeltje. Boter of andere crèmes zoals aloë vera kunnen zelfs infecties in de hand werken. Breng die daarom nooit aan op een brandwond.

2. Dek de Wond Af

Een open brandwond kun je het beste afdekken met bijvoorbeeld plastic huishoudfolie, een schone doek of gaasje. Huishoudfolie is een slimme optie omdat het niet aan de huid blijft plakken en de wond goed zichtbaar blijft.

3. Neem paracetamol bij pijn

Als je last hebt van pijn door de brandwond, kan paracetamol helpen om deze pijn te verlichten.

Hoe lang duurt het voor een brandwond geneest?

Eerstegraadsbrandwonden genezen meestal binnen enkele dagen en houdt er geen littekens aan over. Oppervlakkige tweedegraadsbrandwonden helen vaak binnen twee weken zonder dat littekens ontstaan. Het is belangrijk om geen blaren door te prikken; deze vormen namelijk een natuurlijke barrière tegen infecties. Als je merkt dat de wond na twee weken nog niet is genezen of tekenen van ontsteking vertoont, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Conclusie: De belangrijkste stappen bij behandeling van een brandwond

Een ongeluk zoals een brandwond is snel gebeurd, maar de juiste eerste hulp kan complicaties voorkomen.

  • Koel de brandwond 10-20 minuten met lauw stromend water.
  • Verwijder kleding en sieraden van de verbrande huid.
  • Smeer niets op de wond.
  • Dek de wond af met huishoudfolie of een schoon gaasje om infecties te voorkomen.
  • Neem pijnstillers zoals paracetamol bij pijnklachten.
  • Schakel medische hulp in bij diepe brandwonden of als de wond niet goed geneest.
author avatar
Redactie