Hoe moet je een vetplant stekken?

Categories HuisPosted on

Een vetplant stekken is helemaal niet moeilijk en leuk om te doen. Bovendien heb je als het lukt leuke en goedkope cadeautjes om weg te geven. 

Vetplanten

Vetplanten zijn over het algemeen gemakkelijk te verzorgen omdat ze tolerant zijn ten opzichte van droge omstandigheden. Ze hebben meestal niet veel water nodig en gedijen goed in goed doorlatende grond. Ze zijn ook vaak geschikt voor mensen met een drukke levensstijl, omdat ze niet veel aandacht nodig hebben in vergelijking met sommige andere kamerplanten.

Vetplant stekken

Stekken is simpelweg het vermeerderen van je favoriete plant. Een stekje is een takje/steeltje afkomstig van een volgroeide plant.  De stekjes van vetplanten, zijn kleine stekjes in verschillende soorten en maten. Je kunt vetplanten zelfs vermeerderen via een enkel blad, hoewel sommige soorten een stek met een behoorlijke stengel vereisen.

vetplant stekken

Hoe krijg je een stekje?

Het is heel simpel. Je haalt een blaadje van je plant af en legt hem in (stek)grond. Geef het blaadje af en toe wat water. Na verloop van tijd komen er kleine worteltjes aan. Dat kan soms best lang duren. Vetplanten hebben namelijk weinig water nodig. Soms duurt het wel een maand voor het piepkleine worteltjes aan komen.

vetplant stekken

Bij de Echeveria ( de foto hierboven) is het afnemen van een blad voldoende, maar dan wel het volledige blad. Je legt het blaadje op een bordje, schaaltje, of wat potgrond, op een schaduwrijke plek. Een Kalanchoë vermeerdert zich door een heel blad in de grond te steken.

Vetplant stekken: het begin

Kies een scherp mes dat geschikt is om recht door de plant heen te snijden. Het gebruik van een snoeischaar  wordt niet aangeraden, omdat dit scheuren en barsten kan veroorzaken waar het blad misschien niet voldoende van zal kunnen genezen. Als je toch probeert om het blad te plukken, zorg er dan voor dat het hele blad van de stengel afknapt en doe dit met een zachte ruk en niet te hardhandig. Na het aftrekken, scheuren of snijden laat je je blaadje gewoon liggen. Snijd bij vetplanten die eerder naar buiten toe groeien in plaats van naar boven de buitenste bladeren af van de buitenkant.

Lees ook  Calorieën verbranden door schoonmaken

Opdrogen

Laat de stek opdrogen op een licht beschaduwde plaats. Houd de stek op keukenpapier uit direct zonlicht en controleer het afgesneden uiteinde regelmatig. De insnijding zou moeten opdrogen, waardoor de plant minder vatbaar wordt voor verrotting. Dit kan tussen twee en zeven dagen duren

vetplant stekken

Planten

Geef je blaadje of takje niet teveel ruimte. Stekjes doen het het beste in een klein potje. Stekken van de stengel kunnen gewoon worden geplant. Begraaf de stengel tot de onderste bladeren net boven de grond uitsteken. Zorg er wel voor dat deze de grond niet aanraken want dan gaan ze alsnog rotten.

Water geven

Vetplanten hebben niet veel water nodig. Toch moet je de stekken elke 3 dagen water geven terwijl ze wortel schieten. Wanneer de planten een wortelsysteem hebben ontwikkeld kan je overstappen op wekelijkse bewatering of slechts water geven wanneer de grond droog is. Zitten er wortels aan je stekje dan kun je ze minder vaak water geven.

Na een paar maanden kun je ze verpotten en in een leuk potje of een leuke schaal zetten.

vetplant stekken

Geef een reactie