Waterkefir is een drankje waarvan de basis vergisting is van in water opgeloste suiker. Door toevoeging van fruit en het ontstane koolzuur lijkt deze drank op een soort frisdrank. Deze variant valt niet in de categorie suikervrij!
Benodigdheden
- Ongeveer 100 gram waterkefirkorrels
- 1 liter water (liefst bronwater)
- 1 citroen (biologisch)
- 50 gram biologische suiker (biologisch)
- 2 à 3 stukken ongezwaveld en biologisch gedroogd fruit zoals vijgen, dadels en abrikozen.
- Een weckpot van 1 tot anderhalve liter
- Plastic zeef
- Plastic of houten lepel
- Literfles waar de waterkefir later in bewaard kan worden
Bereiding
- Spoel de kefirkorrels onder de kraan schoon in de zeef.
- Doe de 100 gram waterkefirkorrels in de weckpot.
- Voeg het water toe
- Doe de suiker erbij
- Voeg het gedroogde fruit toe
- Roer de waterkefir voorzichtig door met een lepel
- Doe de pot dicht en zet hem op een plek met veel licht
- Roer minstens 1 keer per dag even in je weckpot.
- Laat het mengsel tussen de 48 tot 72 uur gisten.
- Spoel de fles schoon met kokend water waar je de waterkefir in wilt bewaren en laat hem afkoelen
- Haal de vruchten eruit en gooi ze weg.
- Zeef de kefir door een heel dunne zeef of gebruik een koffiefilter die je met een elastiekje over een pot of de fles vastbindt.
- De waterkefir kun je vervolgens gewoon in de koelkast bewaren.
- Was de waterkefirkorrels en wil je weer nieuwe waterkefir maken dan begin je gewoon weer van voren af aan met deze korrels en de lijst met ingrediënten zoals hierboven beschreven.
Pas overigens wel op met ‘ontploffingsgevaar’. De kefir is bruisend en als je de korrels met de voeding langere tijd in een dichte pot neerzet, kan de boel ontploffen.
Waterkefirkorrels bewaren
De kefirkorrels vermeerderen zich. Wil je niet direct weer nieuwe kefir maken dan kun je de korrels in een bakje met water in de koelkast bewaren. Spoel ze zo nu en dan af als je ze niet gebruikt, anders wordt het een raar slijmerig goedje. Wil je ze wel weer gebruiken, spoel ze dan af, haal ze door een zeef en gebruik weer het bovenstaande recept. Het duurt dan vaak wel wat langer voor dat de korrels weer aan de gang gaan.
Diepvries
De korrels kunnen ook bewaard worden in de diepvries. Ze moeten dan eerst gedroogd worden. Leg ze daarvoor op een schone katoenen theedoek op een warme plek en het liefst een beetje in het donker. Laat ze daar zeker een week drogen. Als ze dan hard zijn en wat geel kun je ze in een diepvrieszak stoppen met wat poedersuiker daaroverheen. In de diepvries blijven ze maximaal een jaar houdbaar. Wil je de korrels weer gebruiken, spoel ze dan af, laat ze ontdooien in water en je kunt ze weer gebruiken. De kwaliteit van de korrels kan overigens wel achteruitgaan in de diepvries. Probeer dus uit hoe lang het duurt voor de korrels weer werken en of ze nog voldoende kracht hebben.