Hoe ontstaat navelpluis en hoe voorkom je het?

Categories NieuwsPosted on

Waarom hebben mannen navelpluis en vrouwen niet. En waar komt die pluis vandaan.  Omdat wij wel erg benieuwd waren naar het antwoord zochten we het uit.

Navelpluis

Navelpluis is de benaming voor de opeenhoping van wollig materiaal in iemands navel. Een wonderlijk fenomeen en volledig nutteloos ook. Dat het vaker voor komt bij mannen dan bij vrouwen klopt. Mannen hebben namelijk meer haar op hun buik en ook zijn de haartjes bij vrouwen dunner.

Onderzoek

Georg Steinhauser, chemicus aan de universiteit van Wenen, verzamelde sinds 2005 plichtsgetrouw de pluisjes uit zijn navel. Maar ook die uit navels van zijn vrienden en familieleden. Na drie jaar kwam hij uit op 503 pluisjes, die samen één gram bleken te wegen.

Om te beginnen merkte Steinhauser op dat de pluisjes meestal dezelfde kleur hadden als zijn kleding die dag. Wat ook ondersteund werd door chemisch onderzoek: op dagen dat hij katoenen T-shirts had gedragen, bestonden ook de pluisjes vooral uit cellulose, het hoofdbestanddeel van katoen.

navelpluis

Hoe in navel?

Maar hoe raakten ze dan in de navel? Omdat Steinhauser al een vermoeden had, schoor hij het haar rondom zijn navel af. Waarna zijn vermoeden bevestigd werd: zonder beharing op de onderbuik stapelt zich geen pluis in de navel op.

Volgens Steinhauser is haar schilferig en schuurt het daardoor vezels van kleding. Dezelfde schilfers functioneren ook als weerhaakjes die de vezels naar de navel trekken. Onderbuikhaar lijkt ook in concentrische cirkels rond de navel te groeien, hetgeen de beweging richting navel versterkt. Eenmaal in de navel wordt het een groot pluisje.

Lees ook  Vijf tips zodat je nooit meer je ontbijt zult overslaan

Hoe voorkom je navelpluis?

  • Als men de buikharen afscheert, vormt er zich geen navelpluis. Tot de haren weer aangroeien.
  • Een andere manier om navelpluis te voorkomen is het dragen van oude kleding, omdat die minder pluizen dan nieuwe kleren.
  • Ook navelpiercings helpen tegen de navelpluis, omdat die vezels wegvegen voordat ze samenklitten.