Hoe weet je wanneer je vlees gaar is?

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Wanneer ik vlees bak, snijd ik er altijd een klein hoekje af om te zien of het wel gaar is. Tot grote ergernis van mijn partner. Steevast krijg ik de opmerking dat het bizar is, want een kok doet dat toch ook niet.

Nu ben ik geen kok en presteert hij het wel eens om een rauwe gehaktbal op tafel te zetten. Om dat te voorkomen en complete stukken vlees te serveren, besloot ik om zowel een vakslager als een kok om advies te vragen. Ook handig voor als we gaan barbecuen. 

Er blijkt een trucje te zijn om te controleren of je vlees wel gaar is. Je hebt daar de achterkant van een vleesvork of lepel voor nodig. Druk met achterkant van het bestek op je vlees. Is het elastisch dan is de kern nog rauw en rood. Kun je het een beetje naar beneden drukken dan is je vlees roze en sappig. Geeft je vlees niet mee, dan is het doorbakken.

Lees ook  Zelfgemaakte mayonaise van Yotam Ottolenghi