Hoe werkt de menstruatiecup en waar koop je ze?

Categories NieuwsPosted on

De menstruatiecup is goedkoper dan tampons en maandverband, en beter voor het milieu: niet gek dat hij populairder wordt. ‘Je doet die cup ’s ochtends in en je bent de hele dag klaar.’

Menstruatiecup

Op websites over duurzaamheid en zero waste leven kwam de menstruatiecup de afgelopen jaren al vaak voorbij: een herbruikbaar siliconen ‘bekertje’ dat menstruatiebloed opvangt, tot twaalf uur blijft zitten en wel vijf tot tien jaar meegaat. Dat scheelt een hoop afval, want naar schatting van The Huffington Post gebruiken vrouwen in hun vruchtbare leven ruim 9000 tampons. Andere bronnen gaan zelfs uit van 11.000 stuks. Gemiddeld betekent dat zo’n 60 kilo afval in een vrouwenleven, rekende Milieu Centraal uit. Met 90 kilo afval is maandverband nog milieuonvriendelijker.

Waarom menstruatiecup

Maar duurzaamheid is niet de enige reden dat steeds meer vrouwen overstappen; het scheelt ook veel geld. Wie haar hele leven een menstruatiecup gebruikt, is naar schatting geen 1800 euro, maar slechts 225 euro kwijt aan ongesteld zijn. In zo’n vier tot acht maanden heb je de aanschaf van een menstruatiecup (die gemiddeld 20 tot 25 euro kost) eruit.

Waar menstruatiecup kopen

Die populariteit van de menstruatiecup heeft te maken met de algemene gezondheidstrend: mensen zijn bewust bezig met wat ze eten, maar ook met wat ze nou precies in hun lijf stoppen. Ook lijkt het taboe op praten over ongesteldheid langzaam maar zeker doorbroken te worden, mede doordat bloggers en vloggers zich erover uitspreken. Daardoor zijn steeds meer vrouwen zich ervan bewust dat ze een keuze hebben, dat er alternatieven zijn voor maandverband en tampons. Het is bovendien een gezond alternatief, doordat de cup bloed niet absorbeert, maar slechts opvangt. Het slijmvlies en de natuurlijke vaginale flora worden met rust gelaten.

Lees ook  Glitter en wasverzachter straks niet meer te koop in de winkel
menstruatiecup

Welke menstruatiecup kopen

Er komt wel heel wat kijken bij het kiezen van de juiste menstruatiecup. Iemand die groot, lang of stevig gebouwd is, heeft bijvoorbeeld meestal een grotere maat nodig dan iemand met een kleine, fijne bouw. Hoe diep je baarmoedermond ligt, of je bevallen bent, hoe gevoelig je vagina is en hoe sterk je bekkenbodemspieren zijn, is ook van belang. De cup wordt namelijk op z’n plek gehouden door die spieren, en door een licht vacuüm dat ontstaat bij het inbrengen. Je voelt hem overigens niet zitten, omdat je alleen gevoelszenuwen hebt aan het uiteinde van je vagina.

Hoe hevig je menstrueert, maakt niet uit: ook als je veel bloed verliest, kun je een cup gebruiken. Op zwaardere dagen moet je hem wel wat vaker legen, maar nog altijd minder vaak dan je een tampon zou verwisselen. Menstruatiecups hebben een grotere capaciteit dan tampons.

Inbrengen

Het gebruik kan wel even wennen zijn. De menstruatiecup moet je op een bepaalde manier opvouwen om ’m in te brengen. De eerste keer verwijderden kan lastig zijn. Het kostte het me zeker twintig minuten. Je moet hem namelijk met je bekkenbodemspieren naar beneden duwen en dat vraagt oefening. Inmiddels vind ik het een heel fijn ding. Je verwisselt hem alleen ’s ochtends en ’s avonds, hoeft geen tampons mee te nemen als je ergens naartoe gaat en als je op een wc bent waar geen prullenbakje staat, leeg je hem gewoon in de wc. Toch vind ik het thuis het prettigst, want je moet dat ‘bakje’ legen en schoonspoelen. Als ik dat ergens niet goed kan, veeg ik ’m schoon met wc-papier. Na een menstruatie kook ik hem uit en laat ik ’m drogen in de zon.

Lees ook  Zo kick je af van je verslaving aan sociale media

Welke menstruatiecups zijn er?

OrganiCup

Gemiddelde flexibiliteit, geschikt voor de enigszins gevoelige vagina en een normale bekkenbodemspierspanning. In maten A (klein, diameter 40 mm) en B (groot, 45 mm).

Lunette

Geschikt voor (sportieve) vrouwen met normale tot stevigere bekkenbodemspieren en wie moeite heeft met ontspannen. In maten 1 (41 mm) en 2 (46 mm, iets stugger). €29,95

MamiCup

Relatief groot, bedoeld voor vrouwen met een kleine lichaamsbouw die kinderen hebben (maat M, 43 mm) of vrouwen met een grote lichaamsbouw en diepere vagina (maat L, 48 mm). Ook geschikt bij veel bloedverlies.