Hoe werkt een slowcooker? En wat maak je erin?

Categories Besparen, Keuken, Keukentips, KookgadgetsPosted on
Slowcooker

In Amerika is het al jaren een hype. De slowcooker. Maar hoe werkt zo’n apparaat nu eigenlijk? Wat maak je erin, en wat zijn de voordelen boven een gewone pan? 

Slowcooker

Slowcooking is een techniek om te koken waarbij ingrediënten langzaam en op een lage temperatuur gaar worden. Een slowcooker bestaat uit een buitenpan, het apparaat zelf en de binnenpan. Die laatste is uitneembaar. Het apparaat is ideaal als je het erg druk hebt en weinig tijd om te koken. Je hoeft met de slowcooker namelijk niet uren in de keuken te staan om suddervlees, rode bieten of risotto te maken.

Hoe werkt een slowcooker

Je stopt alle ingrediënten in de aardewerken binnenpot. Je zet het apparaat aan en wacht een paar uren tot je eten klaar is. Op internet staan heel wat recepten voor slowcooking. Wanneer je je daar aan houdt en je je apparaat voor driekwart vult, kan het bijna niet misgaan. Zorg voor voldoende kookvocht.

slowcooker

Warmte

In een slowcooker blijft de temperatuur onder het kookpunt. Dat is ook de reden dat je eten niet heel snel klaar is. Alle ingrediënten garen langzamer waardoor de smaak intenser wordt.

Ook blijf je eten veel langer warm. Is je eten ’s middags om een uur of twee klaar, dan kun je het gerust laten staan. Om zes uur is het dan nog steeds lekker en goed op temperatuur.

slowcooker

Voordelen

  • Bij Slowcooking wordt voedsel langzaam en op maximaal 96 graden celcius gegaard. Doordat de temperatuur nooit boven de 100 graden celcius gaat, blijven smaak, aroma’s en voedingsstoffen zoals vitamines beter bewaard tijdens het garen. Op die manier worden vlees, vis en groenten niet doorgekookt; erg lekker en gezond en dat zonder zelf lang in de keuken te staan.
  • Het apparaat is energiezuinig. Gunstig voor mensen die minder gas willen gebruiken of geen oven hebben
  • Je kunt hem aanzetten terwijl je naar je werk gaat, boodschappen gaat doen of een dagje weg. Het apparaat schakelt zich namelijk automatisch uit als je eten klaar is.
  • De mogelijkheden van maaltijden die je met de CrockPot of slowcooker kan bereiden zijn heel divers en variëren van stoofpotjes tot sauzen, soepen, taarten, diverse bijgerechten, maar bijvoorbeeld ook grote stukken perfect gegaard vlees.
Lees ook  Brownies met macadamia en gember

Recepten slowcooker

De vijf leukste kookboeken op een rij:

Slowcooker kopen?

Er zijn verschillende slowcookers te koop.  Die van 2,5 tot 5 liter. Een van tot 10 liter. De crockpot en die met een timer. De prijs varieert van zo’n 35 euro tot bijna 400 euro.

Hoeveel stroom verbruikt de slowcooker

De tien best beoordeelde slowcookers vind je hier

Geef een reactie