Hoe zit ik goed en voorkom ik rugklachten?

Categories NieuwsPosted on

De manier hoe je op je stoel zit is toch belangrijker dan je in eerste instantie zou denken. Aangezien we tegenwoordig steeds meer zitten in ons dagelijks leven en ook veel mensen zittend werk hebben is een juiste zithouding belangrijk geworden. Ook een juiste houding en instelling van de stoel in de auto is belangrijk. Een langdurige onjuiste zithouding heeft vaak een ongunstige invloed op onze wervelkolom en schouders.

De klachten die vaak voorkomen bij mensen met een zittend beroep of mensen die veel in de auto zitten zijn nek, schouder en rugklachten. Deze klachten uiten zich meestal in pijn in de lage rug, pijn in de nek, hoofdpijn, pijn in de schouders of de armen. Ook andere klachten als zware armen en tintelingen of uitstraling naar een been kunnen een gevolg zijn van continu een onjuiste zithouding.

Waarom krijg je pijn in je rug als je zit?

Rug en nekklachten kunnen natuurlijk allerlei oorzaken hebben en vaak is er sprake van een combinatie van factoren. Echter één van de factoren die meespeelt in het krijgen van deze klachten is een langdurige onjuiste zithouding. Dit betreft alle zithoudingen, dus niet alleen de houding achter de computer, maar ook de zithouding in de auto, werken op je tablet of thuis op de bank. We hebben vaak een bepaald patroon in een houding die steeds terug komt, waardoor je zonder dat je het in de gaten hebt je lichaam belast. Door eens bewust te letten op je eigen zithouding kun je al bepaalde klachten voorkomen.

Lees ook  Minder aflossen aan hypotheek geeft ruimte voor sparen

Wanneer je bijvoorbeeld een zittend beroep hebt en je altijd voorover zit te werken krijgen de nek en schouders veel belasting. Dit wordt versterkt wanneer je te lang in die houding zit, of dat je thuis ook weer achter de computer gaat zitten in dezelfde houding. Dit hoeft nog geen probleem te zijn als je tussendoor genoeg varieert in houding, genoeg beweging hebt en vaak een actieve zit gaat aannemen. Echter wanneer je dit niet doet past je lichaam zich min of meer aan. Als de spieren altijd in een gespannen houding staan raken ze op een gegeven moment verkort en overbelast. Gespannen schouderspieren geven naast pijn ook een trekkracht aan de nekwervels waardoor je op een geven moment niet meer soepel je hoofd kan draaien. Hierdoor zal je de neiging hebben om je hoofd minder te bewegen doordat het pijn doet of omdat het niet meer goed beweegt. Zo kan er geleidelijk aan een bewegingsbeperking en klachten ontstaan.

zithouding

Is met je benen over elkaar heen zitten slecht?

Manuele therapeuten zien vaak in de praktijk dat men asymmetrisch gaat zitten, hangend naar één kant of altijd de benen over elkaar. Ook hierin passen je spieren en je lichaam zich door de jaren heen geleidelijk aan. Wanneer je op je werk altijd scheef zit, hangend naar één kant, dan doe je dit thuis waarschijnlijk ook. Als je dan onvoldoende varieert of beweging hebt kunnen de rugspieren aan één kant van je wervelkolom verkorten. Die verkorte gespannen rugspieren geven naast pijnklachten ook weer belasting op je wervelkolom waardoor er op een gegeven moment klachten in de t rug of uitstraling naar je been kan ontstaan. De motivatie om goed te gaan zitten is natuurlijk minder aanwezig als je nog nooit klachten hebt gehad. Echter is het geen garantie dat je t geen klachten krijgt. Het kan dus heel lang goed gaan, ook afhankelijk van andere factoren, totdat de spreekwoordelijke emmer overloopt en dan ontstaan er ineens klachten. Echter zijn deze klachten dus niet plotseling ontstaan maar opgebouwd door een onjuiste houding door de tijd heen. Dus in het kader van’ voorkomen is beter dan genezen’ kijk eens bewust naar je zithouding.

Lees ook  Tandartsverzekering. Heb je hem nodig of niet?

Hoe zit ik het beste?

Tips tijdens zitten:

  • Stel je bureaustoel/ autostoel goed in
  • Varieer van houding
  • Beweeg tussendoor, ga eens staand wat doen of loop een rondje
  • Doe zoveel mogelijk rek en trekoefeningen tussendoor
  • Neem regelmatig een actieve houding aan
  • Denk aan symmetrie en een rechte rug
  • Zorg voor voldoende beweging naast je zittend beroep