Berekenen hoeveel muurverf je ongeveer nodig hebt?

Categories Huis, OnderhoudPosted on
muurverf

Wil je je muur verven? Leuk, maar weet je ook hoeveel muurverf je nodig hebt? Het laatste dat je wilt tijdens het verven is ontdekken dat je te weinig verf hebt gekocht. Maar je wilt natuurlijk ook niet veel te veel kopen.  Wij leggen je uit hoe je kunt berekenen hoeveel verf je nodig hebt.

Muurverf of latex?

Op de website van een grote bouwmarkt viel het me op dat je emmers hebt met latex en emmers met muurverf. Wat is nu eigenlijk het verschil? Helemaal niets. Muurverf en latex is namelijk hetzelfde.  De naam latex werd vroeger wel echt gebruikt om aan te geven dat je een andere, duurzame verfsoort te pakken had. 

Die verf werd vroeger ook gemaakt van de latexsappen uit de rubberboom. De kwaliteit van verf met latex was beter dan die van de acrylaatverf van vroeger. Maar de technieken op het gebied van het maken van verf zijn enorm verbeterd. De kwaliteit van latex is nu goed synthetisch na te maken. Hierdoor is er geen latex meer nodig in de muurverf. De muurverf van tegenwoordig wordt gemaakt van watergedragen acrylaatdispersie.

muurverf

Welke verf is er?

Muurverf heb je in alle kleuren. Goede merken zijn Sikkens, Sigma, Histor, Karwei, Gamma en Flexa. Alle voer waren ze goed. Welke verf je het beste kunt gebruiken voor jouw muren, kan een medewerker van een bouwmarkt of verfwinkel je het beste vertellen. Houd bij het kiezen van de kleur altijd rekening met je meubels, stoffen en vloerbekleding.

Hoe moet je muurverf aanbrengen?

Een muur verven is niet moeilijk. Toch is het handig om je vooraf in te lezen voordat je jouw wanden gaat schilderen. Je wilt natuurlijk wel een strak eindresultaat! In dit filmpje wordt het ook uitgelegd.

Lees ook  Tips om sneller klaar te zijn met de afwas

Hoeveel muurverf heb je nodig?

Zo bepaal je de hoeveelheid verf die je moet kopen om een muur of je woonkamer te verven.

  • Bereken de oppervlakte. Wandoppervlakte in m2 = opgetelde lengte van alle muren in meters x de muurhoogte in meters
  • Deel deze oppervlakte door de oppervlakte die je met 1 liter verf kunt schilderen
  • Haal de oppervlakten van ramen en deuren eraf. ( Raamoppervlakte in m2 bereken je door de raamhoogte in meters x de raambreedte in meters.
  • Doe hetzelfde bij de deuren. ( hoogte x breedte)
  • Neem de oppervlakte van de muren. Haal daar de oppervlakte van de ramen en deuren vanaf.
  • Omdat je gemiddeld genomen 6 m2 kunt schilderen met een 1 liter muurverf is een emmer muurverf van 10 liter goed voor zo’n 60 m2. Dat is natuurlijk afhankelijk van de zuigende werking van de ondergrond, maar ook van de kwaliteit van de muurverf. Voor een gemiddelde woonkamer is 10 liter genoeg voor zeker 1 laag muurverf. Wil je het precies uitrekenen? Hoeveelheid verf in liters = totale te schilderen oppervlakte : 6
  • Reken bij ruwe wanden ongeveer 15% meer verf. Deel dan de totale te schilderen oppervlakte door 5 in plaats van zes.

Geef een reactie