Hortensia’s snoeien: hoe en wanneer moet dit gebeuren?

Categories Tuin of Balkon, Voorjaar, ZomerPosted on
hortensia's snoeien

In bijna iedere tuin staat wel een hortensia. Dat is ook niet zo raar, want hortensia’s zijn prachtig en je kunt er in de zomer en een deel van de herfst van de prachtige bloemen genieten. Door de hortensia op de juiste wijze te snoeien wordt hij elk jaar mooier. Terwijl verkeerd snoeien kan leiden tot minder of zelfs geen bloemen. We leggen je graag uit hoe dat Hortensia’s snoeien moet.

Welke hortensia’s mag je snoeien?

Hydrangea macrophylla-hortensia’s ( dat is de hortensia die bijna iedereen heeft) mogen nooit in hun geheel tot de grond toe teruggesnoeid worden. Ze gaan hier niet dood aan, maar de struik geeft dat jaar dan geen bloemen. En dat is natuurlijk niet wat de bedoeling is. Een hortensia bloeit namelijk op het overjarige hout. Als de plant erg oud of te hoog is, dan kunt u overwegen zulk fors terugsnoeien wel een keer doen, want er komt dan uiteindelijk een mooie, verjongde struik voor terug.

hortensia's snoeien

Wanneer kun je snoeien

Het snoeien van hortensia’s is afhankelijk van het type hortensia en het doel van het snoeien. Over het algemeen zijn er twee soorten hortensia’s: de hortensia’s die bloeien op oud hout en de hortensia’s die bloeien op nieuw hout. Hieronder vind je een algemeen overzicht van wanneer je de verschillende soorten hortensia’s het beste kunt snoeien:

  • Hortensia’s die bloeien op oud hout (bijvoorbeeld de boerenhortensia): snoei deze na de bloei, maar voor eind augustus. Als je te laat snoeit, bestaat de kans dat je de bloemknoppen voor het volgende jaar wegsnoeit.
  • Hortensia’s die bloeien op nieuw hout (bijvoorbeeld de Annabelle-hortensia): snoei deze in het vroege voorjaar, voordat er nieuwe groei begint. Dit kan in februari of maart.
Lees ook  Vlinders in je tuin. Zo kun je ze lokken

Het is belangrijk om te weten welke soort hortensia je hebt voordat je begint met snoeien, omdat het snoeien op het verkeerde moment ervoor kan zorgen dat je de bloei voor het volgende jaar verliest. Als je twijfelt over wanneer je jouw hortensia moet snoeien, kun je het beste advies vragen aan een lokale kwekerij of tuincentrum.

Hortensia’s snoeien

Hoe moet je hortensia’s snoeien

Om ervoor te zorgen dat ze elk jaar opnieuw bloeien, is het belangrijk om ze op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien. Hieronder vind je een algemeen stappenplan voor het snoeien van hortensia’s:

  1. Bepaal het type hortensia: Er zijn verschillende soorten hortensia’s, zoals boerenhortensia’s, pluimhortensia’s en eikenbladhortensia’s. Elk type hortensia heeft zijn eigen snoeitijd en -techniek, dus het is belangrijk om te weten welk type je hebt.
  2. Snoei dode takken: Verwijder eerst alle dode takken en bladeren van de struik. Dit bevordert de groei van nieuwe scheuten.
  3. Snoei oud hout: Bij sommige soorten hortensia’s bloeien de bloemen op oud hout (takken die al een jaar oud zijn). Snoei deze takken niet weg, anders zul je het volgende jaar geen bloemen krijgen.
  4. Snoei jong hout: Bij andere soorten hortensia’s bloeien de bloemen op jong hout (takken die in hetzelfde jaar zijn gegroeid). Snoei deze takken terug tot ongeveer 2-3 knoppen vanaf de basis van de plant.
  5. Snoei terug tot een paar knoppen: Snoei de overige takken terug tot een paar knoppen boven de grond. Hierdoor worden nieuwe scheuten gestimuleerd en zal de struik volgend jaar voller worden.
  6. Geef de hortensia water: Geef de hortensia na het snoeien voldoende water om hem te helpen herstellen.
Lees ook  Droog en zonnig weer: Moet je je grasmaaien of niet

Geef een reactie