Houtrot. Hoe repareer ik een verrot kozijn?

Categories HuisPosted on

Je houtwerk moet je goed beschermen zeker met het Hollandse klimaat. Door de vele regenbuien wordt houtwerk nat. Dat hoeft geen probleem te zijn, mits je je kozijnen goed beschermt.

Houtrot

Houtrot wordt bijna altijd veroorzaakt door regenwater wat een tijdlang je kozijn binnengedrongen is. Dit kan door slecht schilderwerk maar ook door oude kitnaden. Maar ook openstaande verbindingen in het hout, constructiefouten of verkeerde glaslatten kunnen er voor zorgen dat vocht in je houten kozijn trekt. Kan je hout niet snel genoeg drogen dan komen er schimmels in je kozijn die het houtwerk aantasten.

Hoe herken je houtrot?

Houtrot begint met kleine scheurtjes en blaasjes in het verfwerk. Zie je scheurtjes, inspecteer dan je kozijnen. Door met iets scherps zoals een schroevendraaier in je houtwerk te prikken, kom je erachter of je niet al te laat bent.

houtrot

Welke kozijnen zijn gevoelig voor houtrot?

Kozijnen van vurenhout en grenenhout rotten sneller dan meranti of iroko kozijnen.  Grenenhout is zacht hout wat sowieso veel kwetsbaarder. Net als kozijnen in gevels op het zuidwesten. 

Houtrot merk je niet meteen. Controleer je houtwerk regelmatig door met je duim op verschillende plekken op je kozijn te drukken. Doe dat vooral aan de onderkant van de staande delen en de liggende delen. Daar blijft namelijk het vaakst water op staan. Is het hout zacht en wat donkerder van kleur, dan zul je aan de slag moeten.

 Houtrotschade herstellen

Houtrot moet je zo snel mogelijk herstellen om verdere schade te voorkomen. Verwijder het rotte deel met een scherpe beitel of een houtfreesje op een boormachine. Wees niet te zuinig met verwijderen. Neem altijd twee centimeter meer zodat alle schimmelsporen verwijderd worden. De ondergrond moet stofvrij, vetvrij en droog zijn. Gebruik vervolgens een primer voor de hechting en daarna een tweecompenenten-houtreparatievuller. Dit vangt de werking van hout goed op. Grote gaten kun je beter opvullen met kleine blokjes hout ( Wel zelfde soort als je kozijn nemen). Dat scheelt je veel opvulmiddel en dus ook geld. Is er veel houtrot, laat het dan over aan een specialist.

Lees ook  Opruimen. Handige opruimchallenges om te ontspullen
houtrot

Schuren

Schuur de reparatieplek als het vulmiddel goed is uitgehard. Gebruik daarvoor eerst grof en daarna fijn schuurpapier. Maak het oppervlak weer stofvrij en vetvrij. Daarna is het tijd voor de grondverf en daarna een laag verf. 

Hoe kun je houtrot voorkomen

  • Zorg dat je houtwerk goed in de verf zit.
  • Bescherm je onderdorpel extra met een ventilerende neuslat. Die vervangt de glaslat en oversteekt de onderdorpel. Water kan zo niet in het hout komen
  • Voorkom klemmende ramen en deuren. Deze kunnen voor beschadigingen zorgen
  • Gebruik elastische, overschilderbare kit om openstaande verbindingen te dichten