Hoe werkt een slowcooker? En wat maak je erin?

Categories Energie besparen, Keuken, Keukentips, KookgadgetsPosted on

In Amerika is het al jaren een hype. De slowcooker. Maar hoe werkt zo’n apparaat nu eigenlijk? Wat maak je erin, en wat zijn de voordelen boven een gewone pan? 

Slowcooker

Slowcooking is een techniek om te koken waarbij ingrediënten langzaam en op een lage temperatuur gaar worden. Een slowcooker bestaat uit een buitenpan, het apparaat zelf en de binnenpan. Die laatste is uitneembaar. Het apparaat is ideaal als je het erg druk hebt en weinig tijd om te koken. Je hoeft met de slowcooker namelijk niet uren in de keuken te staan om suddervlees, rode bieten of risotto te maken.

Hoe werkt een slowcooker

Je stopt alle ingrediënten in de aardewerken binnenpot. Je zet het apparaat aan en wacht een paar uren tot je eten klaar is. Op internet staan heel wat recepten voor slowcooking. Wanneer je je daar aan houdt en je je apparaat voor driekwart vult, kan het bijna niet misgaan. Zorg voor voldoende kookvocht.

slowcooker

Warmte

In een slowcooker blijft de temperatuur onder het kookpunt. Dat is ook de reden dat je eten niet heel snel klaar is. Alle ingrediënten garen langzamer waardoor de smaak intenser wordt.

Ook blijf je eten veel langer warm. Is je eten ’s middags om een uur of twee klaar, dan kun je het gerust laten staan. Om zes uur is het dan nog steeds lekker en goed op temperatuur.

slowcooker

Voordelen

  • Bij Slowcooking wordt voedsel langzaam en op maximaal 96 graden celcius gegaard. Doordat de temperatuur nooit boven de 100 graden celcius gaat, blijven smaak, aroma’s en voedingsstoffen zoals vitamines beter bewaard tijdens het garen. Op die manier worden vlees, vis en groenten niet doorgekookt; erg lekker en gezond en dat zonder zelf lang in de keuken te staan.
  • Het apparaat is energiezuinig. Gunstig voor mensen die minder gas willen gebruiken of geen oven hebben
  • Je kunt hem aanzetten terwijl je naar je werk gaat, boodschappen gaat doen of een dagje weg. Het apparaat schakelt zich namelijk automatisch uit als je eten klaar is.
  • De mogelijkheden van maaltijden die je met de CrockPot of slowcooker kan bereiden zijn heel divers en variëren van stoofpotjes tot sauzen, soepen, taarten, diverse bijgerechten, maar bijvoorbeeld ook grote stukken perfect gegaard vlees.

Recepten slowcooker

De vijf leukste kookboeken op een rij:

Slowcooker kopen?

Er zijn verschillende slowcookers te koop.  Die van 2,5 tot 5 liter. Een van tot 10 liter. De crockpot en die met een timer. De prijs varieert van zo’n 35 euro tot bijna 400 euro.

De tien best beoordeelde slowcookers vind je hier

Welke omvormer moet je hebben voor zonnepanelen?

Categories Energie besparen, HuisPosted on

Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Alleen zonnepanelen plaatsen is dus niet genoeg. Om de stroom te kunnen gebruiken moet je de opgewekte stroom eerst omzetten naar wisselstroom of wisselspanning. Dit gebeurt door een omvormer en die zijn er in verschillende soorten.

Strengomvormer

Bij een strengomvormer worden de panelen achter elkaar met elkaar verbonden. Dit wordt een serieschakeling genoemd en die wordt dan aangesloten op een omvormer.  Het nadeel hiervan is dat wanneer een van de zonnepanelen in de schaduw ligt, dit effect heeft op alle verbonden panelen. Heb je geen schaduw dan is dit een goede en voordelige oplossing.

omvormer

Optimizer

Elk zonnepaneel wordt voorzien van een optimizer die ervoor zorgt dat elk paneel maximaal vermogen levert aan de omvormer. Het voordeel is dat schaduw op 1 paneel niet van invloed is op de andere panelen. Dus heb je een dakkapel dan maakt dat niet uit. En als er een paneel kapot is, werken de andere nog wel. De omvormer moet wel geschikt zijn voor het aansluiten van optimizers.

Micro-omvormer

Wil je het meeste rendement dan kun je het beste kiezen voor micro-omvormers. De zonnepanelen zijn door deze omvormer per paneel duurder, maar leveren in een jaar meer op. Bij micro-omvormers heeft elk zonnepaneel zij eigen omvormer. Bij schaduw op een of meerdere panelen is dit ook een goede optie, omdat de opbrengst van de verschillende panelen niet van elkaar afhankelijk is. 

Bron: Vereniging Eigen Huis

Welk dak is geschikt voor zonnepanelen?

Categories Energie besparen, HuisPosted on

Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen. Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland. Deze regeling heeft vanaf 2004 gezorgd voor een ongekend snelle groei van het aantal zonnepanelen op de daken van woningen, zowel koop als huur.

Waarom zijn zonnepanelen populair?

De prijs van de panelen is inmiddels enorm gedaald waardoor de terugverdientijd sterk is teruggelopen. Daarom steunen de netbeheerders samen met andere brancheorganisaties het voorstel voor een geleidelijke afbouw van de regeling en vragen de politiek om hier de eerste stap in te zetten.

In de verschillende provincies groeide afgelopen jaar het vermogen van de zonnepanelen op woningdaken tussen de 25 en 40 procent ten opzichte van 2021. Het Nederlandse elektriciteitsnet is volgens de netbeheerders echter niet ontworpen voor de grote hoeveelheid zonnestroom die nu wordt opgewekt, waarbij het net als een grote gratis batterij wordt ingezet.

zonnepanelen

Wanneer is je dak geschikt voor zonnepanelen?

Eerst moet je kijken naar de conditie van je dak. Zijn er gebreken aan de dakconstructie of de dakpannen dan is het verstandig om dit euvel eerst aan te pakken. Het plaatsen van zonnepanelen op een dak met een andere dakbedekking dan dakpannen zoals riet en zink vraagt om specifieke kennis. Ga dus niet zelf aan de slag. Je hebt er niets aan als het misgaat. Neem daarom altijd eerst contact op meteen deskundige. Heb je een plat dak? Dan kunnen de panelen met behulp van een frame schuin op het dak geplaatst worden.

Wanneer is de opbrengst het beste?

Bij een schuin dak is de opbrengst van zonnepanelen optimaal wanneer de zonnepanelen op het zuiden gericht zijn en er een dakhelling is van dertig tot veertig graden. Dat betekent dus niet dat je alleen zonnepanelen niet op het oosten of op het westen kunt leggen. Ook op het westen en oosten leveren de panelen nog minimaal tachtig procent energie op bij een optimale oriëntatie en hellingshoek van het dak.  Zonnepanelen op het noorden plaatsen heeft weinig zin. Zij leveren onvoldoende stroom op.

Zonnepanelen op een plat dak? Richt ze op het zuiden. Op het oosten en westen kan ook. De opbrengst zal dan wat lager zijn. Wel is het dan belangrijk dat de panelen twee aan twee schuin tegen elkaar aangelegd worden. Op deze manier kun je ook meer panelen kwijt waardoor je meer energie opwekt. Voor de beste opbrengst moeten de panelen zo weinig mogelijk schaduw hebben. Pijpen op het dak, dakkapellen kunnen als ze een schaduw op de panelen werpen, zorgen voor minder opbrengst. Bij in serie geschakelde panelen heeft schaduw op een paneel al gevolgen voor de opbrengst. 

 

Tips om energie te besparen in de badkamer

Categories Energie besparenPosted on

Tien tips om het water- en energieverbruik in je badkamer wat te verlagen. De prijzen rijzen momenteel de pan uit en dus zal iedereen moeten besparen. Dat is overigens niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu. 

Waterverbruik

Het kabinet wil dat Nederlanders minder drinkwater gaan gebruiken. Nu ligt het gebruik nog op gemiddeld 125 liter per persoon per dag, in 2035 mag dat nog maar 100 liter zijn. Omdat water schaarser wordt is een besparing van 20 procent nodig, schrijft het kabinet. En je weet wat dat betekent. Schaarser is ook vaak duurder. Je zou een dief voor je eigen portemonnee zijn als je niet zou gaan besparen. Je laat dagelijks immers heel wat liters water het riool in verdwijnen.

Energieverbruik

Een Nederlands huishouden verbruikt volgens Milieucentraal jaarlijks gemiddeld 1.169 kuub gas en 2.479 kilowattuur elektriciteit. Hoeveel je daarvoor betaalt, hangt af van je energiecontract. Ga je douchen of in bad of poets je je tanden met warm water, dan verbruik je energie. Je boiler of ketel moet namelijk het water opwarmen. 

Bespaartips

Laat ons je helpen met energie besparen in de badkamer en met deze tips het verbruik zo laag mogelijk te houden.

Bad of douche?

Wist je dat er wel 150 tot 200 liter water nodig is om een bad te vullen? Terwijl een douchebeurt van vijf minuten ongeveer 50 liter water kost? En om al dat water te verwarmen heb je ook veel meer energie nodig. Ga dus niet iedere dag in bad. Maar je kunt natuurlijk ook samen met je partner of kind in bad stappen.

badkamer

2. Douche minder vaak

De gemiddelde Nederlander doucht elke dag zo’n 7,5 minuut. Als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat flink. En je houdt nog tijd over ook.

3. Douchetimer of zandloper

Minder lang douchen? Een douchetimer of zandloper kan je helpen om korter te douchen. Zo’n timer heb je al voor een paar euro in huis. Het kan een zandloper zijn of een digitale douchetimer. Er zijn ook doucheradio’s te koop met een timer. Geen zin om geld uit te geven? Zet de wekker op je telefoon of zoek je favoriete nummer op op youtube om jezelf eraan te herinneren om op tijd de douche uit te zetten.

4. Neem een thermostaatkraan

We willen je niet op kosten jagen, maar als je kraan aan vervanging nodig is, neem dan een thermostaatkraan.  Die zorgt ervoor dat douchewater sneller op de temperatuur is die jij hebt ingesteld. Het bespaart gemiddeld ook duizend liter water per jaar.

5. Besparen op water

De waterbesparende douchekop. Veel mensen denken dat er dan een klein straaltje water uit hun douchekop komt. Toch is dat niet zo. Door nieuwe technieken zijn waterbesparende douches net zo comfortabel als standaard douchekoppen. Een spaardouchekop laat veel minder water door. Dat bespaart flink wat geld en energie, omdat dit water niet meer opgewarmd hoeft te worden. 

Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door. In de praktijk betekent dit dat je met een waterbesparende douchekop zo’n twintig procent minder water en energie verbruikt dan met een standaard douchekop. Met de huidige gasprijzen scheelt dit zo’n 85 euro op jaarbasis. Heb je een regendouche die je wilt inruilen voor een spaardouchekop, dan bespaar je zelfs zestig procent (en dus 255 euro per jaar). Tips om water te besparen

besparen

6. Laat de kraan niet lopen

Sta je onder de douche? Draai dan regelmatig even je douche dicht. Dit kan als je je haren wast, scheert of inzeept. Het is natuurlijk gemakkelijk om de kraan te laten lopen, maar zo kan er tot wel twintig liter water per minuut verdwijnen. Zonde van het water en van je geld.

7. Douche koud(er)

The Iceman Wim Hof maakte van koud douchen en ware rage. En ook de Oude Grieken wisten het allang: het doet wonderen voor je immuunsysteem. We geven toe, het is even wennen, maar het is hartstikke gezond. Je wordt er alerter van, het geeft je immuunsysteem een boost (evenals je huid en je haar) en het versnelt spierherstel. Koud douchen schijnt zelfs stress te verlichten en depressie te voorkomen. Al zal het eerst wel even wennen zijn..

€24,50
Op voorraad
Bol.com
€16,95
Op voorraad
Bol.com

Welke stof voor je pyjama is geschikt voor de winter

Categories Energie besparenPosted on

De koude wintermaanden staan voor de deur. Reden te meer om in een nieuwe pyjama je bed in te stappen. Maar wat zijn nu de beste stoffen voor een pyjama voor tijdens de wintermaanden?

Flanel, katoen, satijn. Er is keuze genoeg als je op zoek bent naar een pyjama of nachthemd. Welke pyjama is het warmst? Wat je kiest is heel persoonlijk en het maakt in bed weinig uit wat je aantrekt. De kans dat je gaat zweten, is niet zo groot. Het kan zelfs geen kwaad als er synthetische stofjes in zijn verwerkt. Al is dat voor de zomer geen aanrader.

Zorg er in ieder geval voor dat de nachtkleding niet te strak zit. Dat kan voor wrijving en irritatie zorgen. En zorg ervoor dat je niet helemaal ingepakt bent. ’s Nachts geven we namelijk overbodige warmte af via het hoofd, de handen en voeten. Mocht je echt koude voeten hebben, dan kun je natuurlijk warme sokken aandoen.

Welke stof voor een pyjama is het beste voor een warme winter

Er zijn een aantal verschillende materialen / stoffen waar je uit kunt kiezen voor een warme pyjama, dit zijn:

  • Badstof
  • Velours
  • Flanel
  • Satijn
  • Dikke katoen
pyjama

Flanel

Wat is de warmste pyjama? De flanellen pyjama staat bekend als warme nachtkleding. Flanel is geruwd katoen met een zachte binnenkant, die goed isoleert, omdat de geruwde stof lucht vasthoudt. Een lucht laagje is sowieso het geheim om warm te blijven. Dat zie je bij warme ski-jacks en kunstvezel dekbedden. Ze zijn dik omdat ze veel lucht bevatten en die luchtlaag houdt je lichaamswarmte vast, waardoor je het niet koud krijgt. Flanel rekt niet uit, dus zorg dat je een flanellen pyjama in de goede maat koopt.

De mooiste flanellen pyjama’s voor een man

De mooiste flanellen pyjama’s voor een vrouw

De mooiste flanellen pyjama’s voor kinderen

Badstof pyjama

Pyjama’s van badstof zijn lekker warm en elastisch. Dat komt omdat badstof voor twintig procent uit polyester en tachtig procent uit katoen bestaat. Een elastische pyjama is vooral heel fijn in bed, wanneer je in je slaap veel draait. Ook zorgt de katoenen kwaliteit ervoor dat het gewoon goed vocht opneemt wat prettig is tijdens het slapen.

De mooiste badstof pyjama’s voor een man

De mooiste badstof pyjama’s voor een vrouw

De mooiste badstof pyjama’s voor een kind

Velours pyjama

Velours is eigenlijk van een bijna dezelfde stof als badstof, ook lekker warm en dezelfde voordelen als badstof. Velours voelt alleen een stuk zachter aan.

De mooiste velours pyjama’s voor kinderen

De mooiste velours pyjama’s voor mannen

De mooiste velours pyjama’s voor vrouwen

Satijn

Je bent fan van satijnen pyjama’s of je bent het niet. Sommige mensen vinden het heerlijk slapen. Anderen houden juist helemaal niet van deze gladde stof.  Het voordeel van satijn is dat de stof zacht aanvoelt op de huid, ademt en goed vocht opneemt. 

De mooiste satijnen pyjama’s voor mannen

De mooiste satijnen pyjama’s voor vrouwen

De mooiste satijnen pyjama’s voor kinderen

Katoen

Katoen is een zachte stof die goed ademt en niet kriebelt. De stof zorgt dat de warmte van je lichaam naar buiten kan, hierdoor koel je sneller af. Wanneer je het altijd warm als je slaapt? dan is katoen een goede optie voor jou. Wel houdt het stofje veel vocht vast dus als je veel zweet ‘s nachts dan is het misschien niet zo handig. Ben je een koukleum? Ook dan is katoen geen goede optie, het is namelijk een stof die warmte niet goed vast houdt.

Warme nacht

Tijdens een comfortabele nacht qua temperatuur zijn wel enkele externe factoren van belang. Om in slaap te vallen is 18 graden Celsius ideaal, maar om goed door te slapen mag het wat warmer zijn. In bed – dus: onder de lakens – ligt de ideale temperatuur tussen de 20 en 24 graden. Die verkrijg je door een pyjama naar keuze aan te trekken, maar vooral door dekens te gebruiken. Als de temperatuur goed zit, krijg je meer diepe slaap en ben je ’s morgens beter uitgerust.

Naakt slapen of in pyjama

En als je niet van pyjama’s houdt, maar liever naakt gaat? Let er dan op dat je het niet te koud hebt en je lichaamstemperatuur (gemiddeld 37 graden) niet stijgt. Als je al een dik, winters donsdeken hebt, zul je de ruimte eronder automatisch heel isolerend maken. Dan hoeft je pyjama of nachthemd zelf niet zo isolerend te zijn. Slaap je met een laken, dan is een warme(re) pyjama geen overbodige luxe.

Energieweerbericht door weervrouw Helga van Leur helpt je met energie besparen

Categories Energie besparenPosted on

Een wekelijks energieweerbulletin moet meer inzicht geven in wanneer energie kan worden bespaard of wanneer het juist loont om de vaatwasser of de wasmachine aan te zetten. Zo kan het bijvoorbeeld schelen om op bepaalde momenten de gordijnen open te zetten om daarmee de warmte in huis te laten. Ook zou de wasmachine bijvoorbeeld het beste kunnen worden aangezet op het moment dat het flink waait.

Energieweerbericht

Het wekelijkse energieweerbericht wordt vanaf 31 oktober gepresenteerd door weervrouw Helga van Leur. Het bulletin is een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Gasunie en TenneT. De gebruikte weerdata zijn afkomstig van het KNMI. De data over de verwachte opbrengst van zonne- en windenergie komen van NetAnders.

energieweerbericht

Duurzaam

De energieweerberichten helpen mensen om duurzamer en betaalbaarder de komende winter door te komen, zo klinkt het. Ook kunnen de initiatiefnemers naar eigen zeggen met hulp van deze energieberichten wennen aan het idee dat elektriciteit niet altijd evenveel en even duurzaam beschikbaar is. Zo kunnen bijvoorbeeld opstoppingen op de elektriciteitsnetten kunnen worden verminderd als gebruikers groene stroom gebruiken als deze beschikbaar er is, namelijk als het waait of de zon schijnt.

“Als wij in ons elektriciteitsverbruik kunnen meebewegen met de pieken en dalen in duurzaam opgewekte elektriciteit dan hebben wij ook minder elektriciteitsinfrastructuur nodig. Dit energieweerbericht gaat ons helpen om de elektriciteitsnetten efficiënter te gebruiken”, zegt Manon van Beek, topvrouw van TenneT.

Je vindt het weerbericht hier

De nieuwste televisie. Wat is het verschil tussen QLED en OLED?

Categories Energie besparen, HuisPosted on

Het was Samsung die als eerste met een QD-OLED of QLED televisie kwam. Een combinatie van de LCD televisie en de OLED. Maar wat is het verschil tussen OLED en QD-LED?

De tv-schermtijd van Nederlanders was in 2022 ongeveer 186 minuten per dag. Dat blijkt uit een analyse die de Stichting Kijkonderzoek (SKO) heeft gemaakt in opdracht van tv-marketingorganisatie Screenforce. De doelgroep 50-64 jaar is de groep die in Nederland het meeste televisie kijkt. Deze mensen kijken maar liefst 4 uur en 8 minuten per dag tv.  De tv-schermtijd onder 20-34 jarigen komt  uit op 111 minuten tv-schermtijd per dag.

Uitgesteld kijken

Het uitgestelde kijken is de enige vorm van kijken die toegenomen is in het eerste halfjaar: een groei van 15 procent. Van de tijd die we naar televisie-zenders kijken, is uitgesteld kijken goed voor 21 procent.  Het televisie-genre waar het meeste naar gekeken wordt, is al sinds jaar en dag non-fictie. Dit is een breed genre dat bestaat uit lifestyle-, reis-, gezondheids, hulp- en woonprogramma’s. Hier besteedt de gemiddelde kijker 34 kijkminuten per dag aan. 

QLED

OLED televisie

Keken we in de jaren 70 en 80 nog alleen naar Nederland 1, 2 en later in de jaren 80 naar Nederland 3. Inmiddels zijn we verslingerd aan Netflix, Videoland. Prime, Disney en NLZiet. En dat doen we wel het liefst op een grote televisie, waar het beeld het liefst levensechte beelden laat zien. 

OLED televisie’s staan bekend om mooie diepe zwarttinten, mooie kleuren en een grotere kijkhoek. Doordat de OLED TV’s geen achtergrondverlichting nodig hebben zijn ze zijn zuiniger en ook zijn de schermen dunner dan bijvoorbeeld een LCD televisie. OLED televisies worden gemaakt door LG, Sony, Philips en Panasonic. Grappig detail: Alle displays komen allemaal uit de LG-fabriek. Het klopt dat je Samsung in het lijstje mist. Als je doorleest snap je waarom. 

Hoe werkt QLED?

Samsung koos niet voor voor OLED, maar zette in op allerlei verbeteringen van de goedkopere LCD-techniek. De techniek van LCD is namelijk erg geschikt om zeer heldere beelden weer te geven, wat bij OLED een zwak punt is. Heb je een felverlichte kamer dan is een OLED televisie niet geschikt voor jouw kamer. Samsumg komt met QLED. ,,Qled-tv’s zijn lcd-tv’s met een led-achtergrondverlichting. Maar in het scherm zit een extra laagje met daarin ‘nanokristallen’. Deze zeer kleine kristallen zorgen ervoor dat de tv vollere kleuren kan laten zien. Fabrikant Samsung noemt deze kristallen ‘quantum dots’, vandaar de ‘Q’ in de naam”, legt Arjen Oving van de Consumentenbond uit. Het formaat van het kristal bepaalt de kleur. Kleurenfilters bepalen welke kleur op welke plekken van het scherm belanden.

Een groot nadeel van kleurenfilters nemen een behoorlijke hap uit de helderheid. Maar Samsung heeft daar de oplossing voor. In plaats van een uniforme achtergrondverlichting gebruikt Samsung een verlichting van OLED’s die kunnen worden aan- en uitgeschakeld. Zo kunnen de pixels in de quantum dot-laag heel precies worden belicht en ontstaan rode en groene beeldpunten, terwijl het blauwe achtergrondlicht voor de derde basiskleur zorgt. Gebruik van kleurfilters is dan niet nodig.

QLED of OLED

QLED televisies zijn goed bestand tegen vocht. Hierdoor hebben de producten een lange levensduur. Net als de OLED televisie zorgt de QLED voor veel meer helderheid ten opzichten van LCD displaytypen. De QLED heeft een laag stroomverbruik en zijn zuiniger dan OLED schermen.

Nadelen QLED

Een nadeel van een QLED televisie is dat ze behoorlijk prijzig zijn. Ze zijn duurder dan een OLED televisie van hetzelfde formaat.

Hoe maak je qled tv schoon

Je kunt je televisie, inclusief het beeldscherm, schoonmaken met een vochtige zachte doek. Die doek moet niet nat zijn, maar licht vochtig. Het is belangrijk dat je geen water of andere vloeistof rechtstreeks op het product sproeit.

Energiecompensatie. Wanneer en hoe krijg ik mijn 190 euro?

Categories Energie besparen, Geld en rechtPosted on

De overheid compenseert in november en december de hoge energiekosten: elk huishouden ontvangt 190 euro energiecompensatie. Grote vraag voor veel mensen is alleen Hoe ze dat bedrag op hun rekening krijgen. Dat verschilt per energieleverancier. Een overzicht van de grote concerns.. 

Continue reading “Energiecompensatie. Wanneer en hoe krijg ik mijn 190 euro?”