Het aantal streamingsdiensten neemt toe: Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, Apple TV+, Disney +, Maar ook tv-zenders zetten in op streamingapps, denk maar aan NPO en NPO start. Maar hoe kan je die verschillende streamingdiensten bekijken? Via een chromecast!
Continue reading “Televisie kijken met een chromecast. Hoe werkt het?”Categorie: Interieur
Toiletverhoger. Hoe werkt het en wanneer heb je een nodig?
Een toiletverhoger is nu net zo’n ding waar je niet aan denkt tot je hem nodig hebt. En dan? Waar koop je er een. Hoe werkt het? En niet onbelangrijk. Wat kost het?
Iedereen gaat dagelijks meerdere keren naar het toilet. Dat vinden wij heel normaal. Maar wat als je knieën zeer doen of je benen stijf of juist slap? Een toiletverhoger helpt bij zelfstandig toiletgebruik. Want naar het toilet gaan is misschien heel gewoon, maar we doen dat het liefst wel privé en zonder hulp van anderen.

Types
Er zijn twee verschillende soorten wc-verhogers. Met armleuningen en zonder armleuningen. Een basis model toiletverhoger verhoogt de zithoogte van een toilet met 100 mm. Door het verhogen van het toilet wordt het gaan zitten en weer opstaan gemakkelijker en veiliger voor de gebruiker. Ook zijn er toiletverhogers met deksel. Deze verhogen de zitting niet alleen met 100 mm, maar hebben ook openingen voor en achter. Daarmee wordt het gemakkelijker om je billen en geslachtsdeel te vegen zonder op te hoeven staan.
Heb je nog iets meer steun nodig om veilig van het toilet gebruik te kunnen maken, dan is er ook een toiletverhoger met armleuningen. De armleggers bieden extra comfort aan zowel de onderarmen tijdens het toiletbezoek als aan de handen tijdens het gaan zitten en weer opstaan. Ook deze toiletverhoger heeft openingen voor en achter. Deze toiletverhoger met armleuningen en deksel verhoogt de zitting met 85 mm, 125 mm of 165 mm.
Het grote aanbod aan toiletverhogers maakt het vaak moeilijk om tot de goede keuze te komen. De keuze wordt veelal bepaald door de persoonlijke wensen van de gebruiker. Waar de een het prettig vindt om een vrijstaande toiletverhoger te gebruiken, is voor een ander een afneembare toiletverhoger voldoende. Het gaat er uiteindelijk om dat de gebruiker zich veilig voelt.

Waar koop je ze?
De meeste toiletverhogers worden geplaatst in plaats van de toiletbril. Vaak kunnen deze toiletverhogers zonder het gebruik van gereedschap aan het toilet gemonteerd worden, bijvoorbeeld door middel van verstelbare klemmen. Toiletverhogers kun je bij een hulpmiddelencentrum kopen, maar ook de bouwmarkt verkoopt ze. En zelfs bol.com biedt ze aan op hun site.
Verzekering
Je krijgt bij sommige verzekeringen een vergoeding voor een toiletverhoger uit de basisverzekering. Soms kan het uit de aanvullende verzekering vergoed worden door de zorgverzekeraar. Neem wel altijd eerst contact op met je verzekeraar over de mogelijkheden.
Hoe moet je een vetplant stekken?
Een vetplant stekken is helemaal niet moeilijk en leuk om te doen. Bovendien heb je als het lukt leuke en goedkope cadeautjes om weg te geven.
Vetplanten
Vetplanten zijn over het algemeen gemakkelijk te verzorgen omdat ze tolerant zijn ten opzichte van droge omstandigheden. Ze hebben meestal niet veel water nodig en gedijen goed in goed doorlatende grond. Ze zijn ook vaak geschikt voor mensen met een drukke levensstijl, omdat ze niet veel aandacht nodig hebben in vergelijking met sommige andere kamerplanten.
Vetplant stekken
Stekken is simpelweg het vermeerderen van je favoriete plant. Een stekje is een takje/steeltje afkomstig van een volgroeide plant. De stekjes van vetplanten, zijn kleine stekjes in verschillende soorten en maten. Je kunt vetplanten zelfs vermeerderen via een enkel blad, hoewel sommige soorten een stek met een behoorlijke stengel vereisen.

Hoe krijg je een stekje?
Het is heel simpel. Je haalt een blaadje van je plant af en legt hem in (stek)grond. Geef het blaadje af en toe wat water. Na verloop van tijd komen er kleine worteltjes aan. Dat kan soms best lang duren. Vetplanten hebben namelijk weinig water nodig. Soms duurt het wel een maand voor het piepkleine worteltjes aan komen.

Bij de Echeveria ( de foto hierboven) is het afnemen van een blad voldoende, maar dan wel het volledige blad. Je legt het blaadje op een bordje, schaaltje, of wat potgrond, op een schaduwrijke plek. Een Kalanchoë vermeerdert zich door een heel blad in de grond te steken.
Vetplant stekken: het begin
Kies een scherp mes dat geschikt is om recht door de plant heen te snijden. Het gebruik van een snoeischaar wordt niet aangeraden, omdat dit scheuren en barsten kan veroorzaken waar het blad misschien niet voldoende van zal kunnen genezen. Als je toch probeert om het blad te plukken, zorg er dan voor dat het hele blad van de stengel afknapt en doe dit met een zachte ruk en niet te hardhandig. Na het aftrekken, scheuren of snijden laat je je blaadje gewoon liggen. Snijd bij vetplanten die eerder naar buiten toe groeien in plaats van naar boven de buitenste bladeren af van de buitenkant.
Opdrogen
Laat de stek opdrogen op een licht beschaduwde plaats. Houd de stek op keukenpapier uit direct zonlicht en controleer het afgesneden uiteinde regelmatig. De insnijding zou moeten opdrogen, waardoor de plant minder vatbaar wordt voor verrotting. Dit kan tussen twee en zeven dagen duren

Planten
Geef je blaadje of takje niet teveel ruimte. Stekjes doen het het beste in een klein potje. Stekken van de stengel kunnen gewoon worden geplant. Begraaf de stengel tot de onderste bladeren net boven de grond uitsteken. Zorg er wel voor dat deze de grond niet aanraken want dan gaan ze alsnog rotten.
Water geven
Vetplanten hebben niet veel water nodig. Toch moet je de stekken elke 3 dagen water geven terwijl ze wortel schieten. Wanneer de planten een wortelsysteem hebben ontwikkeld kan je overstappen op wekelijkse bewatering of slechts water geven wanneer de grond droog is. Zitten er wortels aan je stekje dan kun je ze minder vaak water geven.
Na een paar maanden kun je ze verpotten en in een leuk potje of een leuke schaal zetten.

Deze kamerplanten zuiveren de lucht in je huis
Een kamerplant kan een ruimte in je huis soms net even afmaken. Maar ze zijn ook nog eens nuttig. Kamerplanten zorgen namelijk ook voor zuurstof. Planten produceren zuurstof, verhogen de luchtvochtigheid én ze nemen via hun bladeren giftige stoffen op waardoor ze zuiverend werken.
Kamerplanten zijn belangrijk
kamerplanten hebben het vermogen om de lucht te zuiveren. Ze spelen een belangrijke rol bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lucht en het verbeteren van de luchtkwaliteit in onze binnenruimtes.
Hier lees je hoe je kamerplanten moet verzorgen
Schadelijke stoffen en kamerplanten
Kamerplanten nemen gassen op, zoals koolstofdioxide, en ze absorberen ook schadelijke vluchtige organische stoffen (VOS) zoals formaldehyde, benzeen en tolueen, die vaak aanwezig zijn in binnenlucht als gevolg van vervuiling door materialen, meubels, schoonmaakproducten en andere bronnen.
Deze schadelijke stoffen worden door de plantenwortels opgenomen en afgebroken, waarbij ze worden omgezet in voedingsstoffen voor de plant. Dit proces staat bekend als fytoremediatie.
Luchtvochtigheid
Bovendien kunnen kamerplanten ook de luchtvochtigheid in een ruimte verhogen, waardoor de droge lucht wordt verminderd die vaak wordt veroorzaakt door verwarmingssystemen en airconditioning. Dit kan voordelig zijn voor mensen die gevoelig zijn voor droge lucht en ademhalingsproblemen.
Het hebben van kamerplanten in huis kan dus helpen om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren door schadelijke stoffen te verwijderen en een gezondere leefomgeving te creëren. Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel kamerplanten bijdragen aan het zuiveren van de lucht, ze niet alle verontreinigende stoffen volledig kunnen elimineren. Een goede ventilatie en het minimaliseren van het gebruik van schadelijke stoffen blijven ook belangrijk voor het handhaven van een gezonde binnenluchtkwaliteit.
Welke kamerplanten zijn het best?
Arecapalm

De Arecapalm, Goudpalm, Chrysalidocarpus lutescens of gewoon Areca is een palm die uit Madagaskar afkomstig is. Hij heeft zeer lange bladeren, groeit snel en is makkelijk te verzorgen. Bovendien is het een zeer goede luchtzuiveraar. De grond van de Areca palm moet altijd licht vochtig blijven, zonder dat de Areca met zijn wortels in een laag water staat. Wanneer de grond uitdroogt beschadigt de palm daarom is het raadzaam om regelmatig water te geven. Bijvoorbeeld eens per week in de winter en twee keer per week in de zomer.
De Arecapalm is onder andere online te bestellen bij bol.com
Bananenplant als kamerplanten

Bananen hoef je niet te verwachten aan deze plant. Maar de Musa tropicana staat wel prachtig in je huiskamer. Bovendien is het ook een prima luchtzuiveraar. Het is een mooie kamerplant met enorme bladeren, hij verlangt echter veel zonlicht en water en maakt het hierdoor geen geschikt kamerplant voor kantoor of de slaapkamer.
Heb je liever een iets kleiner exemplaar? Dan kan je voor de dwergbanaan M. acuminata of de Dwarf Cavendish kiezen.
De bananenplant is onder andere online te bestellen bij bol.com
Graslelie

Deze Chlorophytum comosum is een uitstekende luchtzuiveraar. Bovendien is de plant oersterk en krijgen de overhangende uitlopers jonge plantjes. Zet ze in een apart potje met aarde, en je hebt meteen een nieuwe plant.
De plant is erg tolerant wat betreft schaduw maar een te donkere plek zorgt ervoor dat de witte streep smaller wordt. Direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de bladpunten bruin worden en het blad geschroeid raakt, een goed verlichte plek maar geen langdurig direct zonlicht is het beste. De plant kan vrijwel elke temperatuur boven de twee graden Celsius goed verdragen, maar groeit het beste bij temperaturen tussen de 18 en 32 graden Celsius.
In de zomer twee of drie keer per week water geven, in de winter één keer per week.
De plant zal niet doodgaan als het water geven een keer vergeten wordt.
Zorg dat de pot onderin een gaatje heeft waar het overtollige water uit kan wegvloeien, wanneer de wortels te lang in water blijven staan, kan de plant gaan rotten.
De graslelie is onder andere online te bestellen bij bol.com
Tongawingerd

De Epipremnum pinnatum is een perfecte luchtzuiveraar op huiskamerformaat. Deze kamerplant heeft een bont blad en staat leuk op de tafel met de overhangende bladeren, maar doet het ook prima als klimmer. Ook te vinden onder de naam Scindapsus. De plant kan prima over veel licht of halfschaduw, maar niet tegen direct zonlicht. De minimum temperatuur is 15 graden. Regelmatig water geven en potgrond niet laten uitdrogen dan houdt hij het het langst vol. Hij is hier te bestellen
Calathea

Graag wat meer kleur in huis? Daar zorgt de Calathea met zijn feloranje schutbladeren in een handomdraai voor. Een vrolijke combinatie samen met de donkergroene lepelvormige bladeren. En ja, ook prima voor de lucht in huis! Je koopt hem hier
Chinese evergreen

De bonte bladeren van de Aglaonema stelen anders ook de show. De grote, puntige bladeren met lichtgetinte zijn goed voor de lucht én je humeur. En als je geluk hebt kunnen er aronskelkachtige bloemen verschijnen. Je kunt hem hier bestellen
Kamerplant Sanseveria

Dé luchtzuiveraar voor wie zonder groene vingers geboren werd: de woestijnplant overleeft zelfs in de meest verschrikkelijke omstandigheden. En bovendien zijn er heel veel verschillende varianten, en af en toe word je zelfs op een bloempje getrakteerd. Je bestelt hem onder andere hier
Tips om je kamerplanten te verzorgen
Een grote plant in de hal, orchideeën in grote potten en palmen in de woonkamer. Kamerplanten zorgen voor kleur en sfeer in je woning. En ook zorgen planten ook voor schone lucht in huis. Maar hoe zorg je dat je planten net meteen doodgaan. Wij kregen tips van Intratuin.
Kamerplanten en licht
Zet planten nooit in de volle zon en zeker niet vlak achter het glas van je raam. Kamerplanten die dicht tegen het glas staan, lopen dan brandschade op aan hun bladeren. De bladeren verkleuren of verbranden en de plant ziet er niet meer mooi uit. Heb je een raam waar een groot deel van de dag de zon naar binnen schijnt, denk dan aan vetplanten, cactussen, kruidenplantjes en tropische planten. Voorwaarde is dat ze een eindje van het raam staan. Over het algemeen geldt dat planten met een gekleurd blad meer licht nodig hebben dan groene planten.

Water
Planten hebben water nodig. Geef vooral niet te veel. Giet pas als de kluit vrij droog is, een keer per week is vaak al voldoende. Geef water altijd op kamertemperatuur. Giet het water dat na een uurtje nog in de sierpot of schotel staat, weg. Tijdens de groei en de bloei in het voorjaar en de zomermaanden moet je vaker gieten dan tijdens de rustperiode in de wintermaanden.
Goede potgrond
Zet de planten in een goede kwaliteit potgrond. Daar zit de meeste voeding in. Er zijn ook grondmengsels die afgestemd zijn op de wensen van afzonderlijke plantensoorten. Zo is er onder andere potgrond voor orchideeën en cactussen.

Voeding
Tijdens de groei en bloei hebben de planten voeding nodig. In verse potgrond zit voor de eerste twee maanden voeding. Daarna moet er regelmatig bijgemest worden met kamerplantenvoeding. Je kunt kiezen voor een universeel voeding of voor speciale voeding voor groene kamerplanten en speciale voeding voor bloeiende planten. Er zijn ook langzaam werkende meststoffen in de vorm van tabletjes. Die voeg je in het voorjaar aan de grond toe. De rest van het jaar heb je er geen omkijken meer naar.
Kamerplanten verpotten
Het vroege voorjaar is de beste periode om planten te verpotten. Planten die bijna uit hun pot barsten en planten die het duidelijk aan vitaliteit ontbreekt, zijn de kandidaten die in aanmerking komen. Jonge planten en snelle groeiers moeten ieder voorjaar verpot worden. Langzame groeiers en grote planten om de twee tot drie jaar. Zet de planten over in een pot die minstens één maat groter is. Onderin de pot moet een afvoergaatje zitten, waarop je een grote potscherf legt om dichtslibben te voorkomen. Leg bovenop de scherf een laagje kleine scherven of hydrokorrels, zodat de wortels van de plant niet in water of natte aarde blijven staan. Vul verder aan met potgrond.
Verzorgingstips voor bloeiende planten
Draai bloeiende planten en planten in knop zo min mogelijk. Doe je dat wel, dan bestaat de kans dat bloemen en knoppen afvallen. Haal uitgebloeide bloemen er steeds uit. Dat spaart energie en het zet de planten aan tot de ontwikkeling van nieuwe bloemen.

Orchideeën
Orchideeën vormen een verhaal apart. Vroeger waren orchideeën moeilijk goed te houden. Nu kun je bij tuincentra en bloemisten terecht voor soorten die makkelijk te verzorgen zijn. De meeste orchideeën staan in een grondmengsel dat op hun specifieke wensen is afgestemd. Daar hoef je niets meer aan te doen. De ene orchidee is tevreden met gewone potgrond, de andere wil een speciaal samengesteld mengsel van bijvoorbeeld varenwortels, veenmos, beukenblad en eikenblad. Geef orchideeën uitsluitend onthard water op kamertemperatuur. Onthard water krijg je door leidingwater te koken. Voeg tijdens de groei en bloei eens in de twee weken speciale orchideeënvoeding toe.
Seringen uit de tuin. Hoe blijven ze lang mooi in de vaas
De sering staat niet alleen fantastisch in je tuin, maar ook in je vaas in huis. Voordeel is dan ook dat je huis gevuld wordt met de heerlijke zoete geur van deze heester. Maar hoe kun je lang genieten van de prachtige bloemen.
Knippen
Knip de bloemen met een goede snoeischaar. Doe dat bij voorkeur ’s ochtends
Water
Seringen houden van water. Vul je vaas dus regelmatig bij
Vaas
Gebruik geen metalen vaas. Wil je dat wel, zet er dan een glazen vaas in. Seringen kunnen namelijk niet tegen de afscheiding uit metaal.

Zon
Zet de vaas niet in de zon en ook houden ze niet van tocht. De bloemen worden dan slap
Oplappen
Slappe seringen hoef je niet weg te gooien. Je kunt ze met wat liefde weer oplappen. Snijd 5 centimeter van de tak af en zet de bloemen met voldoende water een tijdje in een koele ruimte. Zo kunnen de takken zich weer volzuigen.
Boekenkast inrichten. Met deze tips wordt het niet rommelig
Wanneer je veel van lezen houdt dan heb je misschien een grote boekencollectie thuis, weggestopt in een kast of op zolder in dozen. Zonde! Boeken mogen gezien worden en verdienen een mooi plekje in je interieur. Maar een boekenkast inrichten kan best lastig zijn. Want hoe zorg je ervoor dat het niet rommelig oogt?
Boekenkast inrichten
Het inrichten van een boekenkast kan een leuke en creatieve manier zijn om je persoonlijkheid en stijl te tonen, terwijl je ook functioneel gebruik maakt van de ruimte. Hieronder zijn enkele tips om je te helpen bij het inrichten van een boekenkast:
Maak een plan: Voordat je begint met het plaatsen van boeken en andere items in je boekenkast, is het handig om eerst een plan te maken. Bedenk welke boeken en items je wilt opnemen en op welke planken ze moeten komen. Je kunt ook een bepaald thema of kleurenschema kiezen om de boekenkast er georganiseerd en samenhangend uit te laten zien.
Sorteer je boeken: Het is een goed idee om je boeken te sorteren voordat je ze in de boekenkast plaatst. Sorteer op auteur, genre, kleur, grootte of een andere methode die voor jou logisch is.

Groepeer items: Groepeer boeken op thema of kleur om de boekenkast er netjes en georganiseerd uit te laten zien. Je kunt ook decoratieve items, zoals foto’s, beeldjes of planten, groeperen om interesse toe te voegen.
Gebruik planken van verschillende hoogtes: Plaats boeken op planken van verschillende hoogtes om visuele interesse toe te voegen. Hierdoor kan je ook boeken van verschillende hoogtes en formaten kwijt.
Varieer horizontale en verticale stapels: Varieer de manier waarop boeken worden gestapeld, zodat de boekenkast er interessanter uitziet. Plaats sommige boeken verticaal en andere horizontaal, of maak een mix van beiden.
Laat ruimte over: Laat wat ruimte over tussen de verschillende items om de boekenkast er luchtiger en minder druk uit te laten zien. Dit zorgt ook voor de mogelijkheid om nieuwe items toe te voegen.
Zorg voor balans: Zorg ervoor dat de boekenkast visueel in balans is. Plaats bijvoorbeeld zware items aan de onderkant van de boekenkast en lichte items bovenop.
Met deze tips kan je een georganiseerde en visueel aantrekkelijke boekenkast creëren. Onthoud dat het belangrijk is om je eigen stijl en smaak te laten zien in de inrichting van de boekenkast.
Geuren voor in huis om te ontspannen
Probeer eens te ontspannen in een ruimte waar het stinkt. Of te genieten van een maaltijd in een restaurant met een hele vieze geur. Geloof me, dat gaat je niet lukken. Met geurstokjes, geurkaarsjes en diffusers proberen we sommige luchtjes te maskeren. Wil je thuis experimenteren? Dit is wat bepaalde geuren met je doen.
Pepermunt
De geur van pepermunt verbetert je concentratie. Ook zou het je sportprestaties kunnen verbeteren. In een experiment gingen atleten na het opsnuiven van pepermuntolie harder rennen en konden ze meer push-ups doen.
Citrus
Uit onderzoek blijkt dat mensen die computertaken verrichten 12 procent productiever en minder gespannen werken als er goed gekozen planten in de ruimte zijn. Een citrusgeur is bijvoorbeeld goed voor de productiviteit. Het verbetert je prestaties omdat het helpt focussen.

Rozemarijn
Rozemarijn zou invloed hebben op je stemming. Onderzoekers stelden muizen bloot aan een aantal stressfactoren. Onder die gestreste omstandigheden kregen ze iedere dag rozemarijnthee toegediend, wat een gunstige invloed bleek te hebben op hun stressniveau. Ook zou rozemarijn een gunstige invloed heeft op het langetermijngeheugen. De stoffen in rozemarijn blijken de afbraak van acetylcholine, een chemische stof in de hersencellen die verantwoordelijk is voor het geheugen, te voorkomen. De geur van rozemarijn werkt ook stimulerend. Wanneer je moe bent, kun je van rozemarijn weer energie krijgen.
Andere geuren
- Wil je wat actiever worden? Gebruik dan mandarijn, eucalyptus of munt in huis
- Amber, jasmijn en vanille zouden je ontspannen
- Van lavendel ga je lekkerder slapen. Het is rustgevend en bevorder een goede nachtrust
- Van de geur van sinaasappel en mandarijn worden we blij.
De perfect slaapkamer zodat je goed kunt slapen
Een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Hoewel we over het algemeen lang genoeg slapen, zijn we helaas geen goede slapers. We liggen te piekeren over het werk, onze relaties of de kinderen of de dingen die we nog allemaal moeten doen, maar ook de televisie ( lees bingewatchen) en onze mobiele telefoon in de slaapkamer zorgen voor slapeloze nachten.
Continue reading “De perfect slaapkamer zodat je goed kunt slapen”Discussie over houtkachels. Hoe vervuilend zijn ze?
Hout stoken is veel vervuilender dan tot nu toe werd gedacht, blijkt uit een nieuwe rekenmethode die het RIVM sinds deze week gebruikt. In plaats van 10 procent is liefst 23 procent van de fijnstof in Nederland afkomstig van houtkachels en open haarden. Is het nog wel verantwoord om te blijven stoken?
Een op de tien huishoudens heeft een houtkachel of open haard. In totaal gaat het dan om ongeveer een miljoen stookinstallaties. Tijdens het verbranden van hout komt een mengsel aan stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, waaronder fijnstof. De kachel is dankzij de nieuwe rekenmethode de grootste fijnstofbron van Nederland.
Europese richtlijn voor nieuwe houtkachels?
De roep om iets te doen tegen de milieuvervuiling die kachels veroorzaken, zwelt al een aantal jaren aan. Vorig jaar hebben overheden het Schone Lucht Akkoord gesloten, maar strengere regelgeving bleef uit. Het kabinet wil vooral dat er meer voorlichting komt en heeft de subsidie voor pelletkachels stopgezet. Vanaf januari 2022 geldt wel een strengere Europese richtlijn voor houtkachels die worden gekocht in Nederland. Die EcoDesign-kachels zijn zo ontworpen dat er fors minder fijnstof wordt uitgestoten.
Tips voor optimale houtverbranding
Mensen die toch graag een haardvuur in de woonkamer hebben, kunnen zich aan een aantal basisbeginselen houden om al te veel vervuiling te voorkomen.
- Check of het hout goed droog is
- Zorg voor een optimale verbranding, dat betekent minder rook
- Voor optimale verbranding is een hoge temperatuur nodig en veel zuurstof
- Koop niet een te grote kachel. De ruimte wordt dan te warm, waardoor je eerder besluit de zuurstoftoevoer dicht te draaien
- Leg grote blokken onderin, daarboven kleinere blokken en bovenop de aanmaakblokjes