Wat doen muggen overdag? En waarom zijn ze ’s nachts actief?

Categories Ongedierte, Tuin of BalkonPosted on

Wat doen muggen overdag? Een vraag die een 11-jarige laatst stelde. Eerlijk gezegd heb ik daar nooit over nagedacht. ’s Nachts word ik soms helemaal gek van het gezoem, maar overdag hoor ik ze niet. Zouden ze dan uitrusten omdat ze ons de hele nacht gepest hebben?

Muggen zijn nachtdieren

Muggen zijn nachtdieren. Dat verklaart meteen waarom we ze overdag niet zien vliegen. ze komen tevoorschijn als de vogels weer op hun nest zitten of in de slaapstand gaan. Dus zodra het schemerig wordt komen de zoemers weer in de actieve stand. Het is dan gewoon veiliger voor ze. De enige vijanden zijn dan vleermuizen.

Ook hoeven ze ’s nachts niet lang te zoeken om een prooi. De meeste dierlijke slachtoffers slapen dan, net als mensen.

muggen

Vrouwtjes

Het zijn het alleen de vrouwtjes die steken en vervelende bulten veroorzaken. Ze doen dat omdat ze hun eitjes van voedsel moeten voorzien. Mannetjes leven niet van ons bloed. Die leven op nectar van bloemen. Overdag rusten de muggen uit. Dat doen ze op een beschut plekje met voldoende vocht en warmte. Meestal zijn dit kruipruimtes in huizen, maar ook verstoppen ze zich graag in de bosjes.

Waarom steken muggen?

  1. Voortplanting: Vrouwtjes hebben bloed nodig om eieren te kunnen produceren. Ze hebben een eiwitrijk dieet nodig om hun eieren te ontwikkelen. Bloed bevat de nodige eiwitten en voedingsstoffen die ze nodig hebben voor dit proces.
  2. Voeding: Naast het verkrijgen van eiwitten voor hun eieren, voeden ze zich ook met nectar en andere suikerhoudende stoffen. Mannetjes voeden zich over het algemeen met nectar en hebben geen bloed nodig. Het zijn de vrouwtjes die bloed moeten steken om zich voort te planten.

Hoe vinden muggen mensen?

Muggen detecteren hun gastheer, zoals mensen of dieren, door middel van geur- en warmtesensoren. Ze gebruiken hun stekende monddelen, die bestaan uit een dunne, buisvormige structuur, om door de huid te prikken en bloed te zuigen. Tijdens het steken spuiten ze ook een beetje speeksel in de wond om het bloed gemakkelijker te kunnen opzuigen. Dit speeksel kan bij mensen reacties veroorzaken zoals jeuk, roodheid en zwelling.

Muggenbeten

Hoewel muggenbeten meestal niet ernstig zijn, kunnen ze ongemakkelijk zijn en in sommige gevallen allergische reacties of de overdracht van ziekteverwekkers veroorzaken. Om beten te voorkomen, worden maatregelen zoals het gebruik van insectenwerende middelen zoals DEET en het dragen van beschermende kleding.

Fruitvliegjes. Praktische tips om ze te bestrijden

Categories Huis, Ongedierte, SchoonmakenPosted on

Stapelgek werd ik van ze. Fruitvliegjes. En dus werd het tijd om uit te zoeken hoe ik van die vervelende vliegjes af kwam. Voorkomen is beter dan genezen wordt gezegd en dat geldt ook voor de fruitvlieg. Hoe kun je fruitvliegjes vangen.

Weetjes over fruitvliegjes

Fruitvliegjes voorkomen is gemakkelijker dan fruitvliegen bestrijden. Een vrouwelijke fruitvlieg legt vierhonderd tot negenhonderd eitjes per keer, en dertig uur later zit je met een heuse plaag. Daarom hierbij een aantal tips om de fruitvlieg te bestrijden door ze simpelweg buiten je huis te houden.

Fruitvliegjes

Inpakken maar

Verpak fruit en groenten altijd in folie en bewaar ze bij voorkeur in de koelkast. Bedek fruit dat niet in de koelkast ligt met een netje of zet er een omgedraaid vergiet overheen. Controleer iedere dag je fruit zodat je op tijd bent om eventueel rottend fruit te verwijderen.

Afval

Op mijn aanrecht heb ik altijd een bakje waar ik het groente- en fruitafval ingooi. Een echt walhalla voor de fruitvlieg dus. Gooi overrijp fruit niet binnen in de prullenbak of in zo’n bakje, maar buiten in de vuilcontainer of op een composthoop.

Fruitvliegjes voorkomen

Hygiëne en fruitvliegjes

  • Houd je aanrecht en eettafel schoon en laat vooral geen etensresten slingeren. Breng lege flessen onmiddellijk naar de glasbak. Een bodempje frisdrank of een restje Radler is al genoeg om een hele kolonie fruitvliegen te voeden. Dus ga je naar de supermarkt neem dan je flessen en blikjes mee.
  • Zijn je bloemen (bijna) uitgebloeid, gooi ze dan meteen weg, ook dat trekt fruitvliegen aan
  • Maak regelmatig je fornuis, gootsteen en vaatwasser schoon. Achtergebleven etensresten zijn een feest voor fruitvliegen
  • Ruim vochtige en natte theedoeken meteen op. Ook dat is een broedplaats voor fruitvliegen
Fruitvliegjes bestrijden

Bestrijden van fruitvliegjes

  • Deze tip kreeg ik eens van een tuinliefhebber. Ze vertelde me dat ik wijnruit naast je open raam of in de buurt van de fruitschaal moet zetten. Wijnruit is een kruid dat een natuurlijk afweermiddel voor fruitvliegjes is. Je kunt het in een tuincentrum krijgen.
  • Maak een val.  Zet iets zoets in een schaaltje, bijvoorbeeld de onderkant van een kapotgesneden plastic fles. Zet de hals er ondersteboven op. De vliegjes vinden wel de weg naar binnen maar niet meer hoe ze naar buiten moeten. Je kunt ze overigens ook kant-en-klaar krijgen.
  • Ook een schaaltje waarover plastic folie is gespannen waarin je een gaatje prikt met een tandenstoker, werkt heel goed. In geen tijd vinden de vliegjes de weg naar binnen, maar terug vliegen is bijna onmogelijk voor de diertjes.
  • Klinkt een zelfgemaakte val te moeilijk? Dan kan je ook op een schaaltje azijn met afwasmiddel mengen. De vliegjes zullen meteen verdrinken. Zelf gebruik ik dit appeltje

Hoe voorkom je maden in je container?

Categories Huis, Ongedierte, Tuin of BalkonPosted on

Het is al tijden warm en droog. Probleem is dan de stinkende container. De groente-, fruit- en tuinafval container trekt veel insecten en gooi je wat restjes vlees in je grijze container dan zit je afvalbak snel vol maden.  Wat kun je hier tegen doen?

maden

Maden in je container

Het krijgen van maden in je container kan ongewenst zijn, omdat ze een teken kunnen zijn van bederf en onhygiënische omstandigheden. Maden komen meestal voor wanneer vliegen eitjes leggen op voedselresten of ander organisch afval. Al met al klinkt de oplossing tegen maden eenvoudig: de vliegen weghouden bij je bak. Dus etensresten in een krant wikkelen en lavendel en klimop erin leggen. Zitten de maden er toch in, dan kan het helpen om de bak in de schaduw te zetten, de deksel op een kier te houden, en na leging de bak goed schoon te maken in de hoop dat het de keer erna wel lukt om ze weg te houden uit je bak.

Vliegen

Het krijgen van maden in je container kan ongewenst zijn, omdat ze een teken kunnen zijn van bederf en onhygiënische omstandigheden. Maden komen meestal voor wanneer vliegen eitjes leggen op voedselresten of ander organisch afval. Als je specifiek op zoek bent naar manieren om maden in je container te krijgen, kan ik je niet helpen, omdat ik geen ondersteuning kan bieden voor schadelijke of ongezonde activiteiten.

Als je daarentegen wilt voorkomen dat maden in je container verschijnen, zijn hier enkele tips:

  1. Houd je container schoon: Reinig regelmatig je container om voedselresten en andere aantrekkelijke bronnen voor vliegen te verwijderen.
  2. Verpak voedselafval goed: Bewaar voedselafval in afgesloten plastic zakken voordat je het in de container gooit. Dit helpt geuren te verminderen en voorkomt dat vliegen eitjes leggen op het afval. Laat gewassen groente-, fruit- en vleesresten eerst goed uitlekken. Wikkel deze resten indien nodig ook nog eens in een krant en gooi ze dan pas weg.
  3. Vermijd het laten liggen van afval buiten de container: Zorg ervoor dat al het afval goed in de container wordt geplaatst en niet eromheen wordt achtergelaten. Dit vermindert de aantrekkingskracht voor vliegen en andere insecten. Gooi zo nu en dan wat takjes klimop in de container, ook al is je klimop niet per se aan een snoeibeurt toe. Klimop is giftig voor maden. Dit vermindert de aantrekkingskracht voor vliegen en andere insecten.
  4. Houd de deksel goed gesloten: Zorg ervoor dat de deksel van je container altijd goed gesloten is om vliegen buiten te houden.
  5. Overweeg het gebruik van een compostbak: Als je organisch afval zoals groente- en fruitresten hebt, overweeg dan het opzetten van een compostbak. Hiermee kun je organisch materiaal op een gecontroleerde en hygiënische manier laten ontbinden, zonder dat je last krijgt van maden in je container.

Kun je muizen vangen met kaas? Probeer pindakaas

Categories Huis, OngediertePosted on

In tekenfilms zie je altijd dat muizen gelokt worden met kaas. Maar klopt dat wel? Stel je hebt een muis in huis. Je verpakkingen worden aangevreten, je vindt overal kleine keutels. Tijd om in te grijpen. Gif wil je niet, want je hebt ook een kat. Dus kies je voor de muizenval. En wat doe je daar dan in? Kaas? Nee dus!

Kaas en muizen

Eigenlijk eten muizen alles wat ze tegenkomen. Maar laat je ze kiezen, dan zullen ze niet voor het bekende blokje kaas kiezen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Manchester. Zaden, granen en fruit zijn favoriet van de knaagdieren, maar ook eten met suiker ( en dus energie) is erg geliefd bij de muisjes.  Je kunt je ontbijtgranen, koekjes en chocola dus maar het beste in een trommel of opbergdoos bewaren. Ook zijn muizen dol op pindakaas. Het enige nadeel voor de muis is dat hij het potje niet open kan krijgen. Waarom muizen niet gek op kaas zijn, hebben onderzoekers nog niet ontdekt. Misschien vinden ze kaas te sterk ruiken. Muizen hebben namelijk gevoelige neuzen.

muizen vangen

Wees er snel bij

Een muizennest wordt gemaakt van stukjes touw, papiersnippers, stukjes stof van kleding, verpakking van voedsel, vulling van kussens, matrassen en kleden en van allerlei andere soorten vezelachtig materiaal. Muizen vormen een bolletje in het muizennest waar ze zich heerlijk warm en beschut kunnen voelen. Baby muisjes worden in het muizennest geboren en gezoogd. De zoogperiode van de jonge muisjes is 3 weken en dan gaan deze huismuizen het muizennest verlaten om zelf de omgeving te gaan ontdekken.

Een vrouwtjes muis heeft een draagtijd van 3 weken en legt dan gemiddeld 5 a 6 jonge in haar muizennest. Na twee maanden zijn ook deze jonge muisjes geslachtsrijp en dan gaat de vermenigvuldiging razendsnel.

Wacht dus niet te lang. Koop je dus een muizenval. Doe er dan wat pindakaas op. Dat schimmelt ook minder snel dan een blokje kaas of spek.

Spinnen in huis! Hoe jaag je ze weg?

Categories Huis, Ongedierte, Tuin of BalkonPosted on

Ben jij ook zo bang voor spinnen? Je bent echt niet de enige. Wist je dat twintig procent van de vrouwen bang is voor spinnen en dat tien procent van de mannen ook doodsangst uitstaat.

Spinnen

In ons land leven ongeveer zeshonderd verschillende spinachtigen, waaronder de teek.  Sommige spinnensoorten houden een winterrust. Er zijn in de winter veel minder insecten en dus is er ook weinig voedsel voor de diertjes. Spinnen die overwinteren spelen hier slim op in door in winterrust te gaan. Ze kruipen weg in hoekjes en gaatjes. Van de eventuele kou hebben ze geen last. 

Welke spinnen leven in Nederland

De grootste spinnensoort die in ons land voorkomt, wordt zo’n zes centimeter groot. Hij leeft onder meer onder ons bed en achter de bank en is razendsnel. Het is de grote huisspin. Het is ook nog eens één van de meest voorkomende spinnensoorten van ons land. In het najaar komen de volwassen mannetjes vaak tevoorschijn. Zij trekken erop uit om op zoek te gaan naar een vrouwtje.

De meest voorkomende zijn:

  • Kruisspin
  • Grote trilspin
  • Gewone huisspin
  • Stalmuursluiper
  • Huisdwergzesoog
  • Zebraspin
  • Gewone grottenspin
  • Koffieboonspin

Een compleet overzicht met alle spinnensoorten in Nederland vind je hier

Welke spinnen zijn giftig?

De Zwarte Spin staat bekend als meest dodelijke spin ter wereld. Gelukkig komt die niet in Nederland. voor. Welke spinnen bijten dan wel in Nederland? Alle spinnen kunnen bijten. Een beet van een spin in Nederland is in de meeste gevallen niet ernstig. Dit komt onder andere omdat de gifkaken van de spinnen die in Nederland voorkomen, te klein en niet sterk genoeg om door de huid van een mens te bijten. Het gif komt daardoor niet in je bloed terecht. 

Spinnen in huis

Ik ken weinig mensen die blij worden van spinnen in huis. Toch is de kans dat dit gaat gebeuren in augustus en september groot. Vaak dalen dan de temperaturen buiten, waardoor de vrouwelijke spinnen een plekje zoeken waar het iets warmer is. Jouw huis is daar zeer geschikt voor vinden ze zelf. In huis zoeken ze een plekje waar ze kunnen paren. Omdat ze daar wel mannetjes voor nodig hebben, komen die ook binnen. De eitjes die na de paring worden gevormd, komen in het voorjaar uit, waarna de spinnen de hele zomer de tijd hebben om te groeien. In de herfst zijn ze vaak volwassen en gaan ze zelf op pad. 

spinnen

Nuttige dieren

Waar zijn spinnen goed voor? Spinnen maken zich nuttig door insecten te eten. Ze maken een web waar muggen in vliegen of ze jagen actief op insecten als zilvervisjes. Niet iedere spin maakt namelijk een web. De huisspin, de grote spin die in de herfst vaak in huis is te zien, is een spinnensoort die actief jaagt op insecten. Hij maakt geen web, maar rent achter zijn prooi aan. Vervolgens springt de spin op zijn prooi en bijt het insect. Het gif dat de spin vervolgens in de prooi spuit werkt verlammend.

Spinnen bestrijden

Merkt je dat er meer spinnen in je huis zitten ? Je kunt u de diertjes het best naar buiten begeleiden. Doodmaken is niet de beste optie, aangezien er dan meer voedsel overblijft voor andere spinnen en er vermoedelijk juist meer spinnen uw woning binnenwandelen. Toch zijn er wel wat trucjes om de spin weg te jagen.

Pepermuntolie

Als spinnen ergens een hekel aan hebben dan is het wel aan pepermuntolie. Je vult een plantenspuit of andere verstuiver met water. Daar meng je ongeveer 20 druppels pepermuntolie doorheen. Daarna moet je je fles even schudden en kun je beginnen met sprayen.

Waar sprayen?

Je kunt enthousiast gaan spuiten. In ieder kiertje, ieder hoekje. Dit simpele trucje moet je wel regelmatig herhalen, want de geur van pepermuntolie blijft niet eindeloos in je huis hangen. Als je het gewenste effect wilt blijven bereiken, hoor je het één tot twee keer per week het stappenplan te herhalen.

Niet sterk genoeg?

Heb je een sterker goedje nodig? Je kunt pepermuntolie ook puur op wattenschijfjes deppen en die op verschillende plaatsen door je huis heen leggen. Ook dan blijft de pepermuntolie niet eeuwig werken. Maar je bent in ieder geval een tijdje van die achtpotige griezels af.

Acht simpele tips om de rat op afstand te houden

Categories Huis, Ongedierte, Tuin of BalkonPosted on

Ratten zorgen steeds vaker voor overlast in Nederland. De beesten verspreiden ziektes en beschadigen gebouwen. Voorkomen is makkelijk, bestrijden is moeilijk. Het is verboden om zelf gif te gebruiken om een rat te doden.

Waarom zitten een ratten in huis?

Net als muizen komt de rat af op warmte en voedsel. In huis zitten ze meestal in kruipruimtes of keukens. Als het riool oud is, kunnen ze ook doordringen tot de toiletpot, maar dat gebeurt zeer zelden. Buitenshuis vinden we ratten vooral in de buurt van water en beschutte plekken. Daar bouwen ze burchten en vandaar gaan ze op zoek naar voedsel; dode vissen, zoetwatermosselen, granen, vlees en groente. Dat vinden ze volop in de stad, omdat mensen veel etenswaren laten slingeren. Vuilniszakken op straat kunnen voor problemen zorgen als ze te lang blijven staan. Wat dat betreft hebben afgesloten ondergrondse afvalcontainers de voorkeur.

In Nederland staat de bruine rat al heel lang bekend als plaagdier. De laatste jaren veroorzaakt de uitheemse zwarte rat steeds meer overlast. We vinden meer ratten, omdat de rattenpopulatie is gegroeid, mede door de milde winters. Als het hard vriest, staat de ontwikkeling stil.

rat
Zwarte rat

Is de angst voor ratten terecht?

Mensen schrikken en walgen van ratten. Er rust een stigma op de dieren. Lang geleden verspreidden ze de dodelijke pest en ze aten de graanoogst op. Ook denken mensen dat ratten aanvalsdieren zijn, maar dat doen ze in hoogst uitzonderlijke gevallen. Als je een rat in huis hebt, kun je hem best met een bezem verjagen.”

Via de urine van ratten kunnen mensen de ziekte van Weil oplopen, die kan leiden tot een dodelijke nier- of leverontsteking. Verder zorgen ratten voor knaagschade; ze bijten van alles en nog wat door, soms met kortsluiting tot gevolg.

Wanneer komen ratten tevoorschijn

Heb je schade aan je huis? Dat moet de bruine rat zijn. Want bruine ratten knagen om hun tanden scherp en kort te houden en laten een spoor van knaagschade achter. Plastic, rubber, hout en elektriciteitskabels, maar ook voedselverpakking, brood, crackers; de rat knaagt aan alles wat op zijn pad komt. Bruine ratten vertoeven voornamelijk in de tuin, op de begane grond en kelder van je huis. Overdag zul je ze niet vaak tegenkomen (het zijn avonddieren), maar zodra de schemer valt gaan ze op onderzoek uit.

Hoe kun je ratten herkennen?

De bruine, een rat die van origine bij slootkanten leeft, een graver van ongeveer vijfhonderd gram. Het lijf is 20 tot 25 centimeter lang, en met staart meten volwassen ratten zo’n 35 centimeter van kop tot staart. Ze hebben in Amsterdam weinig natuurlijke vijanden zoals kerkuilen, bunzingen of hermelijnen, al werken katten en honden wel preventief tegen de komst van ratten in huis.

De typische lucht die ratten verspreiden is een combinatie van urine, uitwerpselen en de geur van hun klieren. Omdat ratten slecht kunnen zien  gebruik ze die geur als looproute tussen, bijvoorbeeld, de voedselbron en het nest.

Rattenpoep

Ratten zijn net mensen; ze poepen, in tegenstelling tot muizen, vaak op één dezelfde plaats. Edoch verschilt de kwaliteit en kwantiteit behoorlijk. Ratten kunnen veertig (bruine pindavormige) keutels op een dag produceren, die in grote van elkaar verschillen. Hoe ouder de rat, des te groter de keutel. Uitwerpselen van ratten zijn tot 2 cm lang en 0,5 cm dik zijn en je vind ze vaak in hoopjes aan elkaar geplakt. Op plekken waar ratten veel lopen, laten ze een vettige laag achter die buiksmeer wordt genoemd. Je kunt de uitwerpselen laten analyseren om te ontdekken om wat voor knaagdier het gaat.

rat

Nesten van de rat

Ratten bouwen graag nesten. Dat doen ze het liefst in slootkanten, houtwallen, dichtbij bossages maar ook bij mensen thuis op een vochtige niet al te warme plek. Het nest wordt gebouwd van papiersnippers en plastic op een beschutte plek die dichtbij een voedselbron in de buurt zit.

Tips om ratten in huis te voorkomen

  • Laat geen rommel slingeren
  • Ruim eten gelijk op
  • Stop gaten en kieren met weringspasta
  • Gooi geen brood in de tuin voor de vogeltjes en eenden
  • Snoei bossages om het huis heen, ratten zijn dol op beschutting
  • Ratten houden niet van grind; leg grindpaden om uw huis aan
  • Monteer deurborstels onder uw voordeur en tuindeur
  • Laat uw leidingwerk controleren, zo voorkomt u een rat in uw toilet

Ziektes die door de rat kunnen worden overgebracht

  • TBC
  • E. Coli
  • Ziekte van Weil
  • Hantavirus
  • Rattenbeetkoorts
  • Tularemie
  • Salmonella
  • Ratten verspreiden vlooien
  • Ratten verspreiden teken
  • Ratten verspreiden mijten

Hoe ratten bestrijden?

Begin met maatregelen om ratten buiten de deur te houden. Je mag op eigen terrein ratten bestrijden, maar gif is verboden (binnen en buiten). Bij onjuist gebruik worden ratten namelijk resistent tegen gif en ook nuttige of beschermde dieren gaan dood. Sommige klemmen en vallen zijn toegestaan.

Als je ratten in je huis of tuin hebt, kun je het beste een professional inschakelen voor de bestrijding. Deze probeert ze eerst te bestrijden met preventieve maatregelen. Pas daarna worden er vallen en klemmen (de milieuvriendelijkste optie) geplaatst op de juiste manier zodat de dieren niet nodeloos lijden.

Bij een plaag is meestal sowieso een professionele plaagbestrijder nodig omdat ratten vaak bij meer mensen overlast bezorgen. Zoek samen met je buren naar een oplossing en vraag de gemeente om hulp om de rattenplaag aan te pakken.

Lees ook: Kun je muizen vangen met pindakaas

Tips tegen stank en ongedierte in je container

Categories Huis, OngediertePosted on

Het is zomer in Nederland. Je wilt  lekker relaxen in de tuin met een koud glas drinken, je voeten in een bak met water, mar buiten zitten is bijna onmogelijk door de stank van je container. Dat had niet gehoeven. 10 handige zomertips om stank en ongedierte in je container te voorkomen.

Tip 1: geef maden in je container geen kans

Last van maden in je Biobak of Sortibak? Lavendel en klimop (Hedera) zijn giftig voor maden. Door een paar takken van een van deze planten in je container te leggen, zijn maden verleden tijd. En lavendel laat ook nog eens een heerlijke geur achter in je container.

Lees ook: Hoe kun je maden voorkomen in je container

Tip 2: geen stinkende luiers

Heb je kleine kinderen? Dan zal een groot deel van je restafval waarschijnlijk bestaan uit luiers. Tijdens warme dagen kan er in luiers snel ongedierte ontstaan. Houd je container fris door luiers te verpakken in een luchtdichte zak voordat je ze in de Sortibak ( de grijze container) gooit.

Tip 3: ongedierte voorkomen

Door een dun laagje zout of kalk tussen het afval te strooien kan ongedierte zoals maden op een milieuvriendelijke manier worden bestreden. De larven drogen door het zout of kalk uit, waardoor er geen overlast ontstaat.

Tip 4: voorkom stank door broei

Vochtig afval kan bij warm weer gaan broeien en zorgt voor extra stank. Leg gedroogd gras onderin de Biobak en laat afval eerst uitlekken voordat je dit weggooit; nat afval zorgt ervoor dat het rottingsproces sneller op gang komt, met stankoverlast tot gevolg. Hierdoor voorkom je ook dat er op de bodem afvalresten kunnen aankoeken.

Tip 5: houd vliegen op afstand

Hang mottenballen in een panty aan het handvat van de Biobak (groene container). De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Niet alleen blijven de vliegen weg, ook kunnen ze geen eitjes leggen waardoor er geen larven en maden in de container kunnen ontstaan.

Tip 6: geef vliegen geen kans

Zorg dat de klep van de Biobak goed dicht zit door er bijvoorbeeld een steen op te leggen. Hierdoor kunnen er geen vliegen in de container komen, waardoor er geen eitjes kunnen worden gelegd.

Tip 7: keep it cool!

Plaats de Biobak en Sortibak op een koele plek in de schaduw. Hierdoor is er minder broei-effect en ontstaat er minder stank.

Tip 8: weg met fruitvliegjes

Fruitvliegjes op je aanrecht? Azijn met een scheutje afwasmiddel in een bakje houdt fruitvliegjes weg van de bron. Basilicum werkt ook, fruitvliegjes kunnen niet tegen de geur van dit plantje.

Tips tegen fruitvliegjes

Tip 9: sluit verpakkingen af

Gooi verpakkingen zo schoon mogelijk in de Sortibak. Houd doppen van drankenkartons en deksels van plastic bakjes dicht om stankoverlast tegen te gaan.

Tip 10: houd je container schoon

Last but not least: houd je container schoon. Het regelmatig schoonmaken van de container met water en azijn of groene zeep zorgt voor minder last van stank en het ontstaan van ongedierte.

Pas op voor madenziekte bij je konijn door de hitte

Categories Ongedierte, Tuin of BalkonPosted on

Heb je konijntjes houd ze dan de komende tijd goed in de gaten. Ze kunnen namelijk last krijgen van maden. Door het warme weer kunnen de dieren sneller last krijgen van de madenziekte. 

Madenziekte

Groene vliegen leggen eitjes in de vacht van het konijn en de maden eten zich een weg door de huid van het dier. En naast dat dat er niet smakelijk uitziet, veroorzaakt dat  volgens de Dierenbescherming ook veel schade aan de huid en pijn bij je konijn.

Momenteel zijn er veel groene vliegen actief. Door de warmte gaat vuiligheid in de vacht sneller broeien. Eitjes van de vliegen komen veel sneller uit dan normaal waardoor je knaagdieren heel snel onder de maden komen te zitten. De maden kunnen erg veel schade aanrichten. Zo kunnen de snel dodelijke infecties veroorzaken.

konijn
Poep

De vliegen worden voornamelijk aangetrokken door vieze geuren en uitwerpselen die in de vacht van een konijn blijven hangen. Volgens de Dierenbescherming moet je naast het hok, vooral het konijn zelf schoonmaken. Zeker de vacht en rondom de anus blijft veel vuiligheid zitten. Hoe zwakker ze worden, hoe erger dit wordt. Omdat ze hierop zitten, zie je dat niet als je niet regelmatig je konijn optilt.

Teken zitten niet alleen in bosjes, maar ook in het gazon

Categories Ongedierte, Tuin of BalkonPosted on

Teken zitten, in tegenstelling tot wat werd gedacht, ook in kort gemaaid gras. Dat heeft de Wageningen University & Research ontdekt na een tekentelling in tuinen. De beestjes die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken blijken niet alleen in bosjes, maar ook op het gazon, op een terras met gras tussen de tegels en in borders te zitten.

Dat je in de tuin ook gebeten kan worden, werd al duidelijk uit meldingen op tekenradar.nl. Maar waar je precies risico loopt, was nog niet opgehelderd. Daarom organiseerde de universiteit van Wageningen een tekentelling op dertig geselecteerde adressen verspreid over Nederland. Door een witte doek over bepaalde plekken te strijken, werd gekeken hoeveel teken aanwezig waren: in 70 procent van de tuinen werden teken gevonden met een gemiddelde van 16 teken per 100 vierkante meter.

In het bos komen vier tot tien keer zoveel teken voor, maar omdat tuinen intensiever worden gebruikt neemt de kans op een beet daar toe. Eerder werd gedacht dat net gemaaid gras vrijwel tekenvrij zou zijn, maar niets bleek minder waar. Ruim een kwart van de teken werd gevonden in kort gras en zelfs op gazons die dagelijks met een robotmaaier worden onderhouden, zijn flink wat teken gevangen, ziet onderzoeker en bioloog Arnold Van Vliet.

teken

Waarschuwing

Aangezien nu blijkt dat je op elke plek in de tuin risico loopt op een tekenbeet, waarschuwt Van Vliet: “De slogan die we al jaren bij de Week van de Teek gebruiken ‘Na een bezoek aan het groen een tekencheck doen’ geldt dus zeker ook voor de tuin.” Die controle kan volgens de bioloog het beste gedaan worden ’s avonds tijdens het tandenpoetsen.

Tekenbeet

Volgens cijfers van het RIVM en de universiteit van Wageningen vinden van de 1,5 miljoen beten in Nederland per jaar, er gemiddeld 500.000 plaats in de tuin. De zogenoemde schapenteek of hondenteek kan in alle stadia van z’n leven bijten: als zandkorrelgrote larf met zes poten, als iets grotere nimf met inmiddels acht poten, als volledig zwart mannetje of als vrouwtje, te herkennen aan het rode achterlijf. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de ziekte van Lyme bij zich, een ziekte die zich onder meer kan uiten in gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.

Wat kun je doen tegen muggen in je huis?

Categories Huis, OngediertePosted on

Wat doe je tegen muggen? Je kunt je natuurlijk van top tot teen insmeren met Deet of een ander chemisch goedje of met je hoofd onder je dekbed kruipen. Deze natuurlijke middeltjes werken minstens zo goed en zijn zo goedkoop dat proberen geen kwaad kan.

Lavendel

Lavendel

Muggen haten de geur van lavendel. Net als motten en vliegen trouwens. Je hoeft niet meteen je hele huis vol lavendel te slepen. Een zakje met lavendeltakjes op verschillende plekken in huis leggen is al voldoende. Maar ook een bodymilk met lavendel of parfum werken erg goed. Muggen worden aangetrokken door je natuurlijke lichaamsgeur. Met lavendel kun je dit goed verbloemen.

knoflook

Knoflook

Ben je net als ik gek op knoflook? Knijp dan gerust een extra teentje uit met je knoflookpers. Muggen houden absoluut niet van de geur van knoflook. Na het eten komen er oliën vrij door de poriën in je huid. Dit luchtje doet muggen spontaan de andere kant op vliegen.  De kans bestaat alleen wel dat sommige mensen dat ook doen.

Lichte kleuren

Of je kleuren zien weet ik niet, maar iemand vertelde mij eens dat muggen zich het minst aangetrokken voelen tot lichte kleuren. Bij zonsopgang en zonsondergang zouden trouwens muggen het liefst prikken.

muggen

Ventilator

 Je zou het bijna niet verwachten maar muggen zijn hele slechte vliegers. En je kunt het ze nog moeilijker maken met wat turbulentie. Zet een kleine ventilator naast je bed en de muggen zijn helemaal van slag. Richt de ventilator naar de grond, want daar vliegen muggen het liefst om zoveel mogelijk wind te ontwijken. En nu maar hopen dat ze neerstorten.

Maak een anti-muggenkaars

Het ruikt niet alleen lekker, maar het wordt ook meteen een stuk romantischer op je slaapkamer.

  • Vul een grote glazen pot of schaal met verste takjes munt, rozemarijn,  citroen of lavendel
  • Voeg water bij de verse geuren en een paar druppels citronella
  • Stop een drijvende kaars in de pot, en steek aan