Koelkast indelen. Zo doe je dat efficiënt

Categories Huis, OpruimenPosted on

Baal jij ook altijd van de indeling van je koelkast en kom je regelmatig producten tegen die bedorven zijn of over datum zijn?  Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt en een nieuwe, efficiënte indeling. Wij helpen je graag met je koelkast indelen.

Koelkast opruimen

Ontken het maar niet: ook in jouw koelkast staan van die halfvolle potjes pesto, zongedroogde tomaten, currypasta of jam waarvan je je niet meer kunt herinneren wanneer ze voor het laatst daglicht gezien hebben. Je koelkast indelen is niet zo gemakkelijk. Begin er dus mee om alles in de koelkast op het aanrecht te zetten en te checken op houdbaarheidsdatum, schimmel of andere tekenen dat ze hun beste tijd gehad hebben. Weg ermee!

Koelkast schoonmaken

De potjes en pakjes die mogen blijven neem je – zo nodig – even af met een doekje voor je ze weer terugzet in de koelkast. Maar maak eerst de koelkast zelf schoon: haal alle losse planken en groentelades eruit en doe ze in een sopje; neem de binnenwanden van de koelkast af en vergeet ook de rubberen randjes bij de deur niet.

koelkast indelen

Koelkast indelen

Goed, nu komt het inruimen. Elke plank in de koelkast heeft de juiste temperatuur en luchtvochtigheid voor specifieke producten. Bij de meeste koelkasten geldt: hoe lager de plank, hoe koeler; maar als je een koelkast hebt met een vriesvak bovenin is de koudste plank waarschijnlijk degene net onder het vriesvak, zegt koelkastfabrikant AEG. Check dus hoe dat bij jouw koelkast zit.

Helemaal onderin de koelkast, in de groentelade, bewaar je uiteraard je groente, maar ook dingen als voorgegaarde aardappeltjes en champignons. De groentelade is overigens iets minder koud dan de plank erboven, omdat het een afgesloten deel is waar de koude lucht niet circuleert.

Onderste plank van je koelkast indelen

Op de onderste plank bewaar je rauwe vis, vlees en gevogelte, zegt het Voedingscentrum. Zo voorkom je meteen kruisbesmetting met de andere etenswaren in de koelkast. Zet er liever geen boter neer of andere smeerbare producten, want door de kou kunnen ze stug worden.

Op de middelste planken kan van alles staan: kaas, vleeswaren, restjes eten, noem het maar op. Daarboven bewaar je bijvoorbeeld geopende potten, blikjes fris en flesjes bier. In de deur zet je dingen als flessen frisdrank, pakken sap en melk en – in de kleinere vakken daarboven – de boter, eieren, potjes met sauzen en meer klein spul.

Eten bewaren

Maar hoe bewaar je je eten nu het beste? Zet de koelkasttemperatuur op 4 °C, raadt het Voedingscentrum aan, en zet geen restjes eten in de koelkast die nog warm zijn. Dan stijgt de temperatuur in de hele koelkast namelijk. Restjes kun je overigens maximaal twee dagen bewaren.

Het Voedingscentrum zegt ook dat je eten zoveel mogelijk in de originele verpakking moet bewaren in de koelkast, maar zorg natuurlijk wel dat dingen als aangebroken pakjes boter, kaas, vleeswaren en dergelijke luchtdicht worden afgesloten in een bakje of trommel.

koelkast indelen

Wat doe je niet in de koelkast?

Tot slot: niet álles hoeft in de koelkast. Voor sommige producten is het zelfs slecht voor de smaak of houdbaarheid. Tomaat, paprika, aubergine en komkommer bederven sneller in de koelkast en ook wortels, knolselderij, ui en ongeschilde aardappels kun je beter buiten de koelkast bewaren op een koele, donkere, droge plek. Ook citrusfruit, bananen, mango’s en avocado’s – vruchten uit warme landen, dus – bewaar je niet in de koelkast.

Succes met indelen van je koelkast!

Lees ook: Welk fruit kun je het beste in de koelkast bewaren

Boekenkast inrichten. Met deze tips wordt het niet rommelig

Categories Huis, Interieur, OpruimenPosted on

Wanneer je veel van lezen houdt dan heb je misschien een grote boekencollectie thuis, weggestopt in een kast of op zolder in dozen. Zonde! Boeken mogen gezien worden en verdienen een mooi plekje in je interieur. Maar een boekenkast inrichten kan best lastig zijn. Want hoe zorg je ervoor dat het niet rommelig oogt?

Boekenkast inrichten

Het inrichten van een boekenkast kan een leuke en creatieve manier zijn om je persoonlijkheid en stijl te tonen, terwijl je ook functioneel gebruik maakt van de ruimte. Hieronder zijn enkele tips om je te helpen bij het inrichten van een boekenkast:

Maak een plan: Voordat je begint met het plaatsen van boeken en andere items in je boekenkast, is het handig om eerst een plan te maken. Bedenk welke boeken en items je wilt opnemen en op welke planken ze moeten komen. Je kunt ook een bepaald thema of kleurenschema kiezen om de boekenkast er georganiseerd en samenhangend uit te laten zien.

Sorteer je boeken: Het is een goed idee om je boeken te sorteren voordat je ze in de boekenkast plaatst. Sorteer op auteur, genre, kleur, grootte of een andere methode die voor jou logisch is.

boekenkast inrichten

Groepeer items: Groepeer boeken op thema of kleur om de boekenkast er netjes en georganiseerd uit te laten zien. Je kunt ook decoratieve items, zoals foto’s, beeldjes of planten, groeperen om interesse toe te voegen.

Gebruik planken van verschillende hoogtes: Plaats boeken op planken van verschillende hoogtes om visuele interesse toe te voegen. Hierdoor kan je ook boeken van verschillende hoogtes en formaten kwijt.

Varieer horizontale en verticale stapels: Varieer de manier waarop boeken worden gestapeld, zodat de boekenkast er interessanter uitziet. Plaats sommige boeken verticaal en andere horizontaal, of maak een mix van beiden.

Laat ruimte over: Laat wat ruimte over tussen de verschillende items om de boekenkast er luchtiger en minder druk uit te laten zien. Dit zorgt ook voor de mogelijkheid om nieuwe items toe te voegen.

Zorg voor balans: Zorg ervoor dat de boekenkast visueel in balans is. Plaats bijvoorbeeld zware items aan de onderkant van de boekenkast en lichte items bovenop.

Met deze tips kan je een georganiseerde en visueel aantrekkelijke boekenkast creëren. Onthoud dat het belangrijk is om je eigen stijl en smaak te laten zien in de inrichting van de boekenkast.

Een hoeslaken opvouwen zonder gedoe

Categories Huis, OpruimenPosted on

Veel mensen worden gelukkig van een schoon bed. De lekkere geur van wasmiddel of wasverzachter. Of in de zomer de frisse buitenlucht omdat je je was lekker buiten hebt laten drogen. Nu hebben de meeste mensen minstens twee hoeslakens en dus ligt er vaak een in de kast. Een hoeslaken opvouwen vond ik altijd een ramp. Dat kwam door die vervelende hoekjes van je hoeslaken.

Waarom is een hoeslaken opvouwen moeilijk?

Hoeslakens zijn vaak lastig op te vouwen omdat ze een elastische rand hebben die ervoor zorgt dat het laken strak om het matras blijft zitten. Dit maakt het moeilijk om het laken netjes en gelijkmatig op te vouwen. Bovendien zijn hoeslakens vaak groot en omvangrijk, waardoor ze meer ruimte innemen dan bijvoorbeeld een gewoon laken. Dit kan het lastiger maken om ze op te bergen. Tips hoe je het toch netjes in de kast krijgt.

hoeslaken opvouwen

Hoe vouw je een hoeslaken op?

Het vouwen van een hoeslaken kan een lastige taak lijken, maar met een paar eenvoudige stappen is het gemakkelijk te doen:

  1. Leg het hoeslaken plat op een bed of tafel met de elastische randen naar boven.

  2. Vouw het hoeslaken in de lengte doormidden, zodat de twee elastische hoeken bij elkaar liggen.

  3. Vouw het hoeslaken nogmaals in de lengte doormidden, zodat je een langwerpige strook krijgt.

  4. Houd het hoeslaken vast bij de uiteinden en breng de elastische hoeken naar elkaar toe.

  5. Vouw de bovenste helft van het hoeslaken over de onderste helft heen, zodat je een rechthoekige vorm krijgt.

  6. Vouw het hoeslaken nogmaals in de lengte doormidden, zodat je een compacte, rechthoekige vorm hebt.

  7. Strijk het hoeslaken glad en bewaar het op een nette stapel in je linnenkast.

Met deze stappen heb je jouw hoeslaken netjes opgevouwen en bespaar je ruimte in je linnenkast.

Veel succes!

Lees hier meer over bedwantsen

Overwacht visite? Met deze tips lijkt je huis schoon en netjes

Categories Huis, OpruimenPosted on

Ineens kondigt iemand aan om langs te komen en dat terwijl je huis alles behalve schoon en netjes is. Je kunt als een tornado door het huis rennen, maar je kunt ook deze tips volgen waardoor het minder vies en rommelig lijkt dan het is. Tips voor een schoon huis

De gang

Een plek die je gemakkelijk vergeet maar waar wel de eerste indruk wordt opgedaan. Maak je gang gastenproof. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is op de kapstok voor de jassen van je gasten. Anders loop je het risico dat ze ze over stoelen heen hangen en dat geeft een rommelige indruk. Zorg ook voor een schone deurmat zodat je gasten goed hun voeten kunnen vegen. Ligt er viezigheid op de mat dan zullen ze dat aan hun schoenen meenemen door de rest van het huis.

schoon huis

Het toilet

Een wc hoort schoon te zijn. Jij wilt bij andere mensen toch ook graag naar een schoon toilet. Controleer of er een schoon handdoekje hangt, er zeep is en voldoende wc-papier. Ook met een geurige verfrissende spray kun je punten doen scoren, ook al gebruik je dat zelf normaal gezien niet.

Bloemen

Bijna iedereen wordt blij van bloemen. Fleur je huis op met een mooi boeket bloemen. Het staat mooi en als je de juiste bloemen koopt, geurt je huis heerlijk. Een ritje naar de bloemenwinkel is dan ook zeker ons advies. Op pluk wat bloemen uit je tuin.

schoon huis

Snel opruimen

Met snel opruimen bedoelen we ook echt snel. Dat betekent dus niet dat je uitgebreid de tijd hebt om dingen uit te zoeken. Snel opruimen door je rondslingerende dingen zoals sleutels, opengescheurde post, tijdschriften en andere rommeltjes is simpel gezegd alles in een doos, krat, mand of la gooien. Verstop daarna de doos of mand in een ruimte waar je gasten niet komen. Een truc die vroeger toch al werkte toen we nog kind waren en onze slaapkamer op moesten ruimen. Hup alles onder het bed, in de kast en klaar! Is het echt erg gesteld met je rommel, maak dan aparte zakken of manden per kamer. Gasten voelen zich beter op hun gemak in een opgeruimd huis, dat jij hebt vals gespeeld hoeven zij niet te weten. Rondslingerende glazen doe je in de vaatwasser of was je snel even af.

Huisdieren

Je huis mag nog zo schoon zijn, een stoel of bank vol katten- of hondenharen is een echte afknapper én doet je veel viezer lijken dan je misschien bent. Zorg ervoor dat je alle sporen van huisdieren wist door de haren overal te verwijderen. Je wil niet bekend staan als degene waar van het huis vol ligt met haren en het naar katten of honden ruikt toch?

De televisie

De televisie poetsen is niet het eerste waar je aan denkt toch? Je televisie neemt doorgaans een vrij prominente plaats in de zithoek in. Op zwarte voorwerpen lijkt stof altijd tien keer erger, en als je eenmaal zit zal het jou en zeker ook je gasten opvallen. Afstoffen dus, snel gebeurd en het bespaart je binnensmondse verwijten aan jezelf tijdens de borrel.

Stofzuigen

Tot slot haal je even snel de stofzuiger over de vloer en klaar ben je voor je visite.

Waarom kunnen we zo slecht spullen opruimen zoals Marie Kondo wil

Categories Huis, OpruimenPosted on

Hoe vaak overweeg jij om je huis een flinke opruimbeurt te geven? En dan alles wegdoen wat niet gebruikt. In je hoofd heb je al dozen gevuld voor de kringloop en zijn er zakken gevuld voor het stort. Alles voor een ordelijker leven. Marie Kondo helpt je.

Opruimen

Al een paar keer gedacht, maar lukt het je niet om dingen weg te doen, ook al heb je ze in jaren niet meer gebruikt. Professor in de cognitieve neurowetenschappen Christian Jarret legt uit waarom we ons zo hechten aan materiële spullen. Het begint allemaal met poppen en autootjes in onze jeugd.

Iedereen herinnert zich wel een ruzie met broers of zussen om Barbiepoppen of autootjes. Wanneer deze speeltjes afgenomen worden door onze ouders, leerkrachten of vijanden worden we kwaad als kind. Tegen dan hebben we namelijk al geleerd waarde te hechten aan spullen.

Christian Jarret legt uit hoe we snel op neuraal niveau verbindingen vormen met onszelf en de spullen waarvan we menen dat we eigenaar zijn. Een experiment van neurowetenschappers met hersenscans liet deelnemers eigen en vreemde voorwerpen sorteren. Wanneer de proefpersonen naar eigen spullen moesten kijken, dan werd een gebied in de hersenen geprikkeld dat normaal geactiveerd wordt wanneer we aan onszelf denken.

Jonge kinderen

We hechten ook al op erg jonge leeftijd belang aan bezittingen, omdat we geloven dat ze een unieke essentie hebben. Psychologen hebben dit gedemonstreerd met een bijzonder experiment. Ze maakten kinderen van drie tot zes jaar wijs dat ze met een speciale machine een exacte kopie van elk item konden maken. Wanneer de kinderen konden kiezen tussen hun favoriete speeltje of een exacte kopie, gaf de meerderheid van hen de voorkeur aan het origineel. 

De vorige eigenaar

Onze hechting aan materiële bezittingen is niet iets waar we uit groeien. Ook als we volwassen zijn blijven we dit doen. Denk bijvoorbeeld maar aan de veiling van de outfit van Michael Jackson, de gitaar van een artiest of een t-shirt van een bekende voetballer. Het is alsof de kopers geloven dat de voorwerpen die ze gekocht hebben op de een of andere manier doordrenkt zijn met de essentie van de voormalige bekende eigenaars. Dit is ook waarom we het moeilijk hebben om erfstukken weg te gooien. Deze spullen helpen ons verbonden te voelen met geliefden die er niet meer zijn.  

Marie Kondo

Cultuur

Hoewel die gevoelens van eigenaarschap al vroeg in het leven voorkomen, speelt ook cultuur een rol. Onderzoekers hebben ontdekt dat de Hazda-stam in Noord-Tanzania geen gevoel van eigendom hebben. Zij leven in een maatschappij waar ze alles delen.

Het gevoel van eigendom verklaart ook waarom we nog steeds boeken kopen, ook al zijn er goedkopere digitale exemplaren beschikbaar. Heel wat mensen zeggen dat ze nog altijd liever een echt boek vasthouden dan een tablet of e-reader. 

Marie Kondo

Mocht je hulp willen hebben van Marie Kondo dan is deze app misschien iets voor jou. De KonMari-methode is de naam van de door de Japanse Marie Kondo bedachte en inmiddels wereldwijd nagevolgde opruim- en organiseertechnieken. The Life-Changing Magic of Tidying Up (Nederlandse titel Opgeruimd!) is een van haar bekendste boeken, het is in meer dan dertig landen verschenen. De app (vooralsnog alleen voor iPhone) is een hulp om de methode in de praktijk te brengen en gemotiveerd te blijven. konmari.com/app

€21,99
Op voorraad
Bol.com
€15,99
Op voorraad
Bol.com
€15,99
Op voorraad
Bol.com
€20,99
Op voorraad
Bol.com

Waarom ruik je de geur in je eigen huis niet

Categories Huis, Interieur, OpruimenPosted on

Het komt je vast bekend voor: in het huis van dat ene stel voel je je onmiddellijk thuis, maar bij die andere vrienden niet. Dat heeft, nog meer dan met hun woonstijl, te maken met de geur die er hangt.

Continue reading “Waarom ruik je de geur in je eigen huis niet”