Huisstofmijtallergie. Wat kun je doen?

Categories Huis, SchoonmakenPosted on
stof

De huisstofmijt is een erg klein, spinachtig beestje. Het leeft vooral in stof. Is die stof ook nog eens warm en vochtig? Dan heeft de huisstofmijt het enorm naar zijn zin. Ze voeden zich met dode resten, afkomstig van de menselijke huid. Hun uitwerpselen komen in de lucht terecht en hinderlijk zijn voor mensen die die lucht inademen. Ze slaan neer in de longen en leiden bij mensen met allergie tot aanvallen van astma en neusklachten.

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn hele kleine spinachtige diertjes die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Ze leven vooral in beddengoed, tapijt en meubels. Dit beestje is zo klein dat op de kop van een lucifer wel driehonderd huisstofmijten passen. Ze zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel vervelende klachten geven. Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers van mensen en van eventueel aanwezige huisdieren. Naast voedsel hebben ze ook vocht nodig. Daarom groeien de mijten het beste in een warme, vochtige en donkere omgeving. Huisstofmijten houden niet van zonlicht.

Veel mensen met astma zijn allergisch voor huisstofmijt. De huisstofmijt woont in elk huis, het maakt niet uit hoe vaak je het schoonmaakt. Als je er last van hebt krijg je eczeem, niesbuien, een verstopte neus, moeite met ademhalen, tranende ogen en heb je last van vermoeidheid. De beste manier om allergie te voorkomen is het vermijden van allergeen. Door je huis aan te passen kunnen je klachten wél verminderen.

huisstofmijt

Verschijnselen huisstofmijtallergie

De verschijnselen van een huisstofmijtallergie zijn bijvoorbeeld:

• De neus: jeuk, niezen, loopneus, verstopte neus.
• De ogen: jeuk, roodheid, tranen, zwelling van oogleden.
• De longen: benauwdheid, piepen, hoesten.
• De huid: jeuk, uitslag.
• Overig: vermoeidheid, hoofdpijn, geïrriteerde keel met jeuk in mond of
keel.

Lees ook  Groene aanslag. Hoe verwijder je algen van je terras?

De klachten kunnen het gehele jaar optreden. Wel is er vaak sprake van toename van de klachten in het najaar door een hogere vochtigheidsgraad. Huisstofmijtallergie is in Nederland de meest voorkomende vorm van allergie. Niet iedereen met astma is allergisch voor huisstofmijt, maar het komt wel veel voor. De klachten zijn heel vervelend, maar gelukkig kunt u wel maatregelen nemen om ze te verminderen.

Je huis aanpassen

Heb je last van huisstofmijtallergie? Dan is het verstandig je huis grondig aan te passen. Dit aanpassen van je huis wordt ook wel saneren genoemd. Je komt dan minder met prikkels in aanraking

  • Je huis aanpassen betekent dat je tapijt, kleden en stofnesten zoveel mogelijk uit het huis weghaalt. Neem PVC, laminaat of vinyl in plaats van tapijt. Stofzuigen helpt om allergenen en stof te verwijderen, al is dat niet
  • altijd gemakkelijk. Als de huisstofmijten in het tapijt nog leven, laten ze zich niet opzuigen. Ze houden zich namelijk vast aan het textiel, zelfs bij laagpolig tapijt. Leg ook geen kleden op de vloer.
  • Vervang je stoffen bank en stoelen voor exemplaren van leer.
  • Voor je beddengoed zijn speciale hoezen te koop die de ontlasting van de huisstofmijten tegenhouden. Was je beddengoed minimaal een keer per twee weken op zestig graden. Bij temperaturen beneden zestig graden sterft de huisstofmijt namelijk niet.
  • Kan je beddengoed niet zo heet gewassen worden? Dan kun je het ook een week in de vriezer stoppen. De huismijt kan namelijk ook niet tegen temperaturen van beneden de -20 graden.
  • Een andere belangrijke maatregel tegen huismijt is ventileren. Zet 24 uur per dag de ventilatieroosters open, of een raam op een kier. Zet in de winter het raam half open.
Lees ook  Huis verkopen. Gebruik deze woorden in je advertentie
huisstofmijt

Hoe vaak bed verschonen?

Huisstofmijt komt veel voor in matrassen en beddengoed. Het beestje eet namelijk huidschilfers van mensen, maar ook van dieren. Zorg er dus voor dat je bed schoon en droog is. Maak daarom je bed niet direct op na het opstaan, maar houd het dekbed overdag opengeslagen. Was je lakens, kussenslopen en dekbedovertrek minstens een keer per twee weken op zestig graden. Je dekbed, dekens en kussens moet je ook regelmatig wassen. Laat je was buiten drogen als het kan. Zo voorkom je dat je huis vochtig wordt, want daar is de huisstofmijt juist gek op. En als je je bed toch aan het verschonen bent, zet dan de stofzuiger ook eens op je matras.

Huis ventileren

In bijna ieder huis komt huisstofmijt voor. Helemaal uit je huis bannen, lukt je bijna niet. Verminderen kan natuurlijk wel. Dat lukt je door je huis zo stofvrij mogelijk te maken maar ook door goede ventilatie. Ga iedere week met een vochtige doel over je kasten, vensterbanken en andere oppervlakten waar stof op kan komen. Gebruik ook regelmatig de stofzuiger. Daarnaast zul je moeten ventileren. Dat doe je door de ramen zo vaak mogelijk open te zetten. Ventilatieroosters in huis moet je gewoon altijd open hebben. Vooral in de slaapkamer en badkamer is het verstandig om geregeld een raam open te zetten. Is het koud en vochtig in huis? Zet dan even de verwarming aan.

Anti-allergeenproducten

Er zijn verschillende producten te koop die kunnen helpen om huisstofmijt te verminderen. Zo kun je allergeendichte matrassen en dekbedhoezen krijgen, maar ook speciale stofzuigers en luchtfilters. De werking is niet wetenschappelijk bewezen. Je zult dus zelf moeten testen of het werkt of niet.

Lees ook  Fruitvliegjes. Praktische tips om ze te bestrijden