Huizen krijgen in 2021 funderingslabel. Wat is dat?

funderingslabel

Huizen krijgen vanaf volgend jaar een funderingslabel dat een indicatie geeft op het risico op problemen met de fundering. De Vereniging Eigen Huis (VEH) is blij dat er met een label gewaarschuwd wordt voor de staat van de fundering van woningen, maar is ook kritisch. “De waarde van het label moet je niet overdrijven”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte.

Droog

Door droogte is de verslechtering van funderingen al jarenlang een toenemend probleem in Nederland. Om een inschatting van het probleem per woning te bepalen, nemen taxateurs vanaf juli 2021 een funderingsrisicolabel op in hun taxatierapport, meldt het tv-programma De Monitor. Dat komt tot stand door pandgegevens en informatie over ondergrond en grondwater te combineren.

Funderingslabel

Het label geeft een indicatie van de staat van onder meer schimmelaantasting door de droogstand van houten palen. Eigenaren of kopers kunnen de risico-indicatie meenemen in hun verbouw- en onderhoudsplannen. Het label is ontwikkeld door het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). Het loopt van A ‘geen verhoogd risico’ tot en met risicolabel E ‘sterk verhoogd risico’.

Voor wie is funderingslabel?

Het label kan kopers helpen die willen verbouwen. “Dat doen veel mensen die een oudere woning kopen, en dan is het goed dat je beducht bent op tegenvallers”, ziet André de la Porte als voordeel van het label. Maar tegelijk vraagt hij zich af of taxateurs de juiste kennis hebben. “Er is een specialist nodig die weet waar je moet kijken, passend bij het type woning.

Taxateurs kunnen alleen op basis van algemene informatie een risico-inschatting geven”, zegt hij. “Een vloer in een woning moet worden opengemaakt, of de fundering moet vanaf de buitenkant worden opgegraven om te zien of die problemen heeft of krijgt.” Dat inschatten is volgens André de la Porte “hartstikke moeilijk” en het proces duur. Maar het is volgens hem wel goed dat de koper door een label wordt gewaarschuwd voor mogelijke risico’s.

Geef een antwoord