Hummus maken? Het recept

hummus maken

In mijn kast stond al een tijdje een zak gedroogde kikkererwten. Weggooien is zonde natuurlijk. Een mooie gelegenheid om zelf eens hummus te maken. En geloof me, het kostte even wat tijd, maar het was veel en veel lekkerder dan gewoon uit de supermarkt.

Ingrediënten

  • 220 gram gedroogde kikkererwten
  • Twee eetlepels sesampasta
  • Vier geperste knoflookteentjes
  • Twee theelepels gemalen komijn
  • 80 ml citroensap
  • Drie eetlepels olijfolie
  • Een flinke mespunt cayennepeper
  • Extra olijfolie voor de garnering
  • Beetje paprikapoeder voor de garnering
  • Ik had peterselie in de tuin, dus heb er nog een takje opgelegd voor de garnering. Dit kun je dus ook weglaten

Bereiding

  • Leg de kikkererwten een nachtje weken in een liter water
  • Daarna laat je ze goed uitlekken en doe je ze in een grote pan met 2 liter schoon water. Zorg ervoor dat er 5 cm water boven staat
  • Breng het water aan de kook, draai het vuur wat lager en laat de kikkererwten 75 minuten sudderen tot ze weer zacht zijn
  • Schep het schuim van je kookvocht
  • Laat ze goed uitlekken en bewaar het kookvocht
  • Laat de erwten afkoelen en verwijder dan alle losse velletjes
  • Pureer de kikkererwten met sesampasta, knoflook, komijn, citroensap, olijfolie, cayennepeper en 1,5 theelepel zout in de keukenmachine. Als het goed is krijg je dan een dik en glad mengsel
  • Laat de keukenmachine aanstaan en voeg een beetje kookvocht toe ( 185 ml is genoeg). Je krijgt dan een zachte romige puree. Proef gerust even en voeg eventueel wat extra zout toe en wat citroensap.
  • Doe de puree in een ondiepe schaal en besprenkel je hummus met wat olie en bestrooi het met wat paprikapoeder en peterselie.
  • Dit is erg lekker met wat pitabrood of pide.
Facebook Comments

Geef een reactie