Zelfgemaakte hummus. Hoe maak je dat? Het recept

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on
hummus maken

In mijn kast stond al een tijdje een zak gedroogde kikkererwten. Weggooien is zonde natuurlijk. Een mooie gelegenheid om zelf eens hummus te maken. En geloof me, het kostte even wat tijd, maar het was veel en veel lekkerder dan gewoon uit de supermarkt.

Wat is hummus?

Hummus is een puree op basis van kikkererwten, sesamzaadsen enkele andere ingrediënten. Het woord wordt ook wel geschreven als humus, hoummous of hoemoes.

Waar komt hummus vandaan? Hummus is afkomstig uit de Levant, als onderdeel van de Libanese keuken, maar populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Ook in Europa, waaronder Nederland en België, wordt het steeds meer gegeten.

Zelf hummus maken is helemaal niet moeilijk. Het recept

Ingrediënten om het te maken

  • 220 gram gedroogde kikkererwten
  • Twee eetlepels sesampasta
  • Vier geperste knoflookteentjes
  • Twee theelepels gemalen komijn
  • 80 ml citroensap
  • Drie eetlepels olijfolie
  • Een flinke mespunt cayennepeper
  • Extra olijfolie voor de garnering
  • Beetje paprikapoeder voor de garnering
Hummus

Hoe maak je hummus?

  • Leg de kikkererwten een nachtje weken in een liter water
  • Daarna laat je ze goed uitlekken en doe je ze in een grote pan met 2 liter schoon water. Zorg ervoor dat er 5 cm water boven staat
  • Vervolgens breng je het water aan de kook, draai het vuur wat lager en laat je de kikkererwten 75 minuten sudderen tot ze weer zacht zijn
  • Schep dan het schuim van je kookvocht
  • Laat ze goed uitlekken en bewaar het kookvocht
  • Laat vervolgens de erwten afkoelen en verwijder dan alle losse velletjes. Dit is wel even een klusje
  • Pureer de kikkererwten met sesampasta, knoflook, komijn, citroensap, olijfolie, cayennepeper en 1,5 theelepel zout in de keukenmachine. Als het goed is krijg je dan een dik en glad mengsel
  • Laat de keukenmachine aanstaan en voeg een beetje kookvocht toe ( 185 ml is genoeg). Je krijgt dan een zachte romige puree. Proef gerust even en voeg eventueel wat extra zout toe en wat citroensap.
  • Doe de puree in een ondiep schaaltje en besprenkel je hummus met wat olie en bestrooi het met wat paprikapoeder en peterselie.
  • Hummus is erg lekker met wat pitabrood of pide.
Lees ook  Borrelhapje: Recept kaasdriehoekjes

Liever een ander gerechtje maken? Kijk dan op onze receptenpagina

Hier vind je onder andere een recept voor bietenhummus

Geef een reactie