Hutspot of wortelstamppot is een echt typisch Nederlands wintergerecht. Makkelijk te maken en je maakt er veel mensen blij mee. Daar komt bij dat je het prima in grote hoeveelheden kunt maken en dan in kunt vriezen. Ideaal voor als je eens geen tijd hebt om gezond te koken.
Ingrediënten hutspot
- 750 gram geschilde aardappelen
- 500 gram winterwortels
- 250 gram gesnipperde ui
- 50 gram boter
- Een scheut azijn
- Peper en zout
Bereiding
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken
- Doe ze met een klein beetje zout in een grote pan
- Leg de wortel en de ui erop en zet alles net onder water
- Doe de deksel op de pan en breng alles aan de kook
- Kook de hutspot een half uurtje
- Giet de hutspot af en bewaar wat van het kookvocht
- Stamp met een stamper de aardappelen, ui en wortel.
- Doe er een scheutje azijn bij
- Je hutspot moet lekker smeuïg worden. Doe er dus wat kookvocht bij
Erg lekker met braadworst, maar ook met (vegetarische) rookworst.