Appelsap is een populair drankje, vooral onder kinderen. Maar hoe gezond is het eigenlijk? En klopt het dat appelsap een laxerend effect heeft? Hier lees je alles over de voedingswaarden, soorten appelsap, en de effecten op je gezondheid.
Wat zit er in appelsap?
Appelsap bestaat grotendeels uit water, natuurlijke suikers, en een kleine hoeveelheid vitaminen en mineralen. De bereidingswijze bepaalt de kwaliteit van je appelsap:
- Verse appelsap: Geperst uit appels en direct verpakt. Dit bevat 100% fruit, maar door pasteurisatie gaan soms voedingsstoffen verloren.
- Appelsap uit concentraat: Dit wordt eerst ingedikt, waarna water, aroma’s, en soms suiker worden toegevoegd. Hierdoor bevat het minder vitaminen zoals vitamine C.
Wat is appelsap troebel
- Niet gefilterd: Troebele appelsap wordt meestal niet zo grondig gefilterd als gewone appelsap. Hierdoor blijven kleine deeltjes van appelpulp en vezels in de sap achter, waardoor het een troebele uitstraling krijgt.
- Natuurlijk: Troebele appelsap wordt vaak beschouwd als meer natuurlijk omdat het minder is verwerkt en dichter bij het oorspronkelijke sap van de appels blijft.
- Smaak en textuur: Het behoudt doorgaans een rijkere, vollere smaak en heeft soms een iets dikkere textuur vanwege de aanwezigheid van vezels.
Gewone (heldere) appelsap:
- Gefilterd: Gewone appelsap wordt meestal grondiger gefilterd om alle deeltjes en vezels te verwijderen, waardoor het een heldere, transparante uitstraling krijgt.
- Verwerkt: Dit type appelsap ondergaat een meer intensieve verwerking, inclusief filtratie en pasteurisatie (verhitting om bacteriën te doden), om een langere houdbaarheid te garanderen.
- Smaak en textuur: Het kan iets milder van smaak zijn en heeft meestal een lichtere textuur dan troebele appelsap.

Meest gedronken sap
De meest gedronken en ook meteen de goedkoopste appelsap wordt uit concentraat gemaakt. Vaak wordt dit concentraat in China of Zuid-Amerika maar ook wel in Polen. Die appels worden direct naar het plukken geperst. Het water verdampt en de vezels en de schilletjes en pitjes worden verwijderd. Wat dan overblijft heet concentraat. Nederlandse fabrikanten doen daar weer water, aroma’s en soms suiker bij. Het is belangrijk om het etiket te lezen om te begrijpen wat er in een specifiek product zit.
Is appelsap gezond?
Hoewel appelsap vaak wordt gepromoot als gezond, is het niet te vergelijken met een hele appel. In appelsap ontbreken belangrijke vezels, terwijl het suikergehalte hoog blijft. Een glas appelsap (150 ml) bevat gemiddeld:
- Suikers: 3 suikerklontjes (ongeveer 15 gram).
- Calorieën: 65 kcal.
- Vitaminen: Een kleine hoeveelheid vitamine C en kalium.
Waarom met mate drinken?
- Suikers en overgewicht: De fructose en glucose kunnen bijdragen aan gewichtstoename.
- Schadelijk voor tanden: De zuren en suikers in appelsap tasten het tandglazuur aan en vergroten het risico op gaatjes.
- Alternatieven: Kies liever voor een hele appel of water met een schijfje fruit.
Heeft appelsap een laxerend effect?
Ja, appelsap kan een licht laxerend effect hebben. Dit komt door:
- Sorbitol: Een natuurlijke suikeralcohol die vocht aantrekt naar de darmen, wat de stoelgang bevordert.
- Appelzuur (malic acid): Dit stimuleert de darmbewegingen.
- Natuurlijke vezels: Vooral in troebele appelsap blijven er meer vezels aanwezig die bijdragen aan een gezonde darmwerking.
Let op: Hoewel appelsap bij volwassenen soms helpt bij een trage stoelgang, kan het bij kinderen juist diarree veroorzaken.
Suiker
De hoeveelheid suikers ( fructose en glucose bij de ingrediënten) is in bijna alle soorten gelijk. In een glas appelsap zitten drie suikerklontjes. Of het nu versgeperst is of uit een pak komt. De hoeveelheid fruitsuiker kan zorgen voor overgewicht en tandbederf. Het advies is dan ook om maar 1 glaasje per dag te nemen. Laat je kind ook niet de hele dag sabbelen aan drinkflesjes met sap. De zuren en suikers zijn schadelijk voor het gebit. Ze veroorzaken erosie die het glazuur kan beschadigen en voor gaatjes kan zorgen.
Laat je kind liever uit een gewone beker drinken of uit een pakje met een rietje. En dan het liefst in een
Is appelsap slecht?
Mag je nu nooit meer appelsap drinken? Nee hoor. Zo af en toe een glaasje of pakje appelsap is helemaal niet erg. Maar als fruitvervanger hoef je het dus niet te nemen. Een glas van 150 ml appelsap bevat 65 kcal.
