Is appelsap een gezond drankje?

De meeste kinderen zijn gek op zoet. Een pakje appelsap is dan ook vaak snel leeg. Maar is appelsap net zo gezond als een gewone appel? En is er verschil tussen al die soorten appelsap die je in de winkel kunt krijgen?

Appelsap

Welke appels er precies inzitten maakt voor de kwaliteit van je sap niet veel uit. De bereidingswijze is veel belangrijker. Verse appelsap bestaat voor 100% uit fruit en nadat het geperst is gaat het meteen in een pak of een fles. Om het langer houdbaar te maken wordt er soms nog een onschuldig conserveringsmiddel aan toegevoegd of wordt het gepasteuriseerd. 

Meest gedronken

De meest gedronken en ook meteen de goedkoopste appelsap wordt uit concentraat gemaakt. Vaak gebeurt dat in China of Zuid-Amerika maar ook wel in Polen. Die appels worden direct naar het plukken geperst. Het water verdampt en de vezels en de schilletjes en pitjes worden verwijderd. Wat dan overblijft heet concentraat. Nederlandse fabrikanten doen daar weer water, aroma’s en soms suiker bij.

Diarree

Vitamines zoals vitamine C vind je niet terug in concentraat. Door de bewerkingen gaan de meeste vitamine c en vezels verloren. Wat dat betreft kun je beter een appel eten. Ook wordt er vaak gezegd dat je een kind appelsap moet geven als het last heeft van diarree. Dat is niet waar. Inmiddels is bewezen dat peuterdiarree juist grotendeels wordt veroorzaakt door appelsap. Dit komt door de enzymen die toegevoegd worden om het sap helder te krijgen. Dit werkt weer laxerend. Wat dat betreft is troebel sap beter voor je darmen.

Lees ook  Wat moet je bij warm weer eten en drinken? En wat kun je beter laten staan?

Suiker

De hoeveelheid suikers ( fructose en glucose bij de ingrediënten0 is in bijna alle soorten gelijk. In een glas appelsap zitten drie suikerklontjes. Of het nu versgeperst is of uit een pak komt. De hoeveelheid fruitsuiker kan zorgen voor overgewicht en tandbederf. Het advies is dan ook om maar 1 glaasje per dag te nemen. Laat je kind ook niet de hele dag sabbelen aan drinkflesjes met sap. De zuren en suikers zijn schadelijk voor het gebit. Ze veroorzaken erosie die het glazuur kan beschadigen en voor gaatjes kan zorgen. 

Laat je kind liever uit een gewone beker drinken of uit een pakje met een rietje. En dan het liefst in een keer leegdrinken.

Slecht?

Mag je nu nooit meer appelsap drinken? Nee hoor. Zo af en toe een glaasje of pakje appelsap is helemaal niet erg. Maar als fruitvervanger hoef je het dus niet te nemen. Een glas van 150 ml appelsap bevat 65 kcal.