Is het gevaarlijk om je tandenborstel te delen?

Categories NieuwsPosted on

Is het onverstandig, of misschien zelfs gevaarlijk om met meerdere mensen een tandenborstel te delen. Wij zochten het uit.

Je mond

In je mond zitten miljarden bacteriën. Gelukkig zijn de meesten onschuldig. Maar er zitten ook bacteriën bij die schade kunnen veroorzaken zoals gaatjes. Wanneer je de tandenborstel van iemand anders gebruikt kunnen die bacteriën ook overgedragen worden.

tandenborstels

Tandvleesproblemen

Bij veertig tot vijftig procent van de stellen waarvan de een tandvleesproblemen heeft worden de ziekmakende bacteriën overgedragen via de tandenborstel. Dat wil overigens niet zeggen dat je gegarandeerd problemen krijgt met je tandvlees. Factoren als roken, stress, vitaminegebrek en aanleg, maar ook diabetes spelen een rol. De kans op problemen neemt wel toe als je de tandenborstel gebruikt van iemand met problemen.

Zoenen

Nu hoor ik je bijna denken ,,En zoenen dan? De bacteriën worden overgedragen via speeksel, dus het delen van je tandenborstel kun je vergelijken met een potje zoenen. Wist je bijvoorbeeld dat in een milliliter speeksel wel 100 miljoen bacteriën zit? Met zoenen draag je die dus ook over.

Lees ook  Koude handen? Dit kan de oorzaak zijn