Jackfruitsalade (Vegan ‘rundvleessalade’)

Categories Alle recepten, Eten en drinken, SaladereceptenPosted on

Heb je al eens Jackfruit gegeten? Een heerlijk alternatief voor vlees. Ideaal om een vegetarische of in dit geval een vegan salade van te maken. Lesley de Vries stuurde ons het recept van deze heerlijke salade.

Ingrediënten

  • 1 blik jackfruit
  • 1 kleine ui
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel marmite
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 100-200 ml groentebouillon (van 1 blokje)
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels of 1/4 theelepel kruidnagelpoeder
  • Flinke scheut rode wijn
  • Boter of olie om te bakken
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding Jackfruit

  • Maak de bouillon met 200 ml water. Voeg de kruidnagelen of -poeder en de laurierblaadjes hier aan toe.
  • Laat het jackfruit uitlekken in een zeef. Snijd de harde stukken van het jackfruit en haal de zaden eruit. Trek met een vork de draadjes uit elkaar. Spoel het goed af met koud water in de zeef en knijp het een beetje uit.
  • Snipper de ui en bak deze met de olie of boter glazig in een hapjespan. Voeg dan het jackfruit er aan toe, als er te weinig vet in de pan zit voeg je nog een beetje toe voordat je de jackfruit erin doet. Bak totdat de draadjes zachter aanvoelen en voeg dan de bloem toe. Bak die even mee en blus af met de rode wijn.
  • Zet het vuur laag en voeg de appelstroop en marmite toe. Voeg een beetje bouillon toe en laat dit indikken totdat je alle bouillon hebt toegevoegd. Daarna laat je het, onder af en toe roeren, circa 45 min sudderen. Als het mengsel te droog wordt voeg je een beetje water toe. Haal de laurier en eventueel de kruidnagelen eruit en proef of er nog zout en peper toegevoegd moet worden.
  • Het jackfruitvlees mag best sterk van smaak zijn, dit geeft extra smaak aan de salade straks. Laat volledig afkoelen voor gebruik in de salade.
jackfruitsalade

Ingrediënten salade

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 biologische citroen
  • 4 el mayolijn (Remia)
  • 2 kleine uien
  • 1 grote augurk
  • 1 appel
  • 1 theelepel paprikapoeder

Ingrediënten dressing

  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepel alpro mild & creamy
  • Citroenrasp
  • Citroensap

Topping

  • Naar keuze, bijvoorbeeld augurkjes, asperges, zilveruitjes
  • Kook de aardappelen gaar en laat ze afkoelen. Dit kun je dus al doen als je het jackfruit op hebt staan.
  • Hak de aardappelen in kleine stukjes, of stamp ze grof. Snipper de ui, appel en augurk heel fijn. Voeg toe aan de aardappelen en meng door elkaar. Meng ook het jackfruit erdoor.
  • Rasp de citroenschil (was eerst goed af) en pers de citroen uit. Voeg de mayonaise toe met 1 el citroensap en het paprikapoeder. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de salade op een schaal. Maak een dressing van 1 eetlepel mayonaise met de alpro mild & creamy, citroenrasp en -sap. Bedek de salade met de dressing en toppings naar keuze.
  • Strooi nog een beetje paprikapoeder erover ter garnering en genieten maar!