Je vindt je WOZ waarde te hoog. Hoe maak je bezwaar?

Categories NieuwsPosted on
waterschap

In de  eerste maanden van het jaar valt in veel huizen een brief op de mat met daarin de waardebepaling van je huis op basis ban de Wet Onroerende Zaken (WOZ). De overheid bepaalt de WOZ waarde van je woning en dat heeft nogal wat gevolgen. De WOZ waarde bepaalt de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen, maar heeft soms ook invloed op de erfbelasting en de inkomstenbelasting.

Minder belasting door bezwaar

Veel mensen vinden WOZ-waarde niet reëel. Bezwaar maken kan dan in je voordeel zijn, omdat je minder belasting hoeft te betalen. Minder OZB, maar soms ook leidt een waardevermindering tot lagere riool- en afvalstoffenheffing. De wet zegt, dat je je bezwaar binnen zes weken na ontvangst van je WOZ-beschikking moet indienen. Aan het indienen van een bezwaar zijn geen kosten verboden.

woz waarde

Waartegen kun je bezwaar maken?

Je kunt bezwaar maken op allerlei gronden:

  • fouten in de oppervlakte of inhoud van de woning
  • ongunstige ligging
  • recente veranderingen in de woonomgeving
  • overlast
  • de waarde is strijdig met het gelijkheidsbeginsel

Van dat laatste is sprake als het je lukt om in de buurt twee vergelijkbare woningen op te sporen die voor veel minder geld verkocht zijn of waaraan de gemeente zelf een lagere waarde heeft toegekend.

Voorbeeldbrief WOZ handig hulpmiddel

Om je te helpen, hebben we een voorbeeldbrief voor je opgesteld. Die kun je gratis downloaden, aanpassen aan je persoonlijk situatie en dan uitprinten.

voorbeeldbrief-bezwaar-woz (klik om te downloaden)

Lees ook  De Cranberry. Welke vitamine zit er in en helpen ze tegen blaasontsteking?

Geef een reactie