Tips voor het verwijderen van kaarsvet

Categories Huis, SchoonmakenPosted on
kaarsvet verwijderen

Heb je net de tafel gedekt met een prachtig tafellaken of een mooie kaars op een schaal of kast gezet, begint dat ding te druppen. Vijf tips hoe je kaarsvet moet verwijderen van verschillende materialen.

Kaarsvet verwijderen van glas

Soms kan een kaars op je mooie glazen kandelaar druppen. Maar hoe moet je kaarsvet van glas verwijderen? Leg je glazen kandelaar even in de vriezer. Het kaarsvet gaat er dan vrijwel vanzelf af.

Maar wat moet je doen als je kaarsvet op je glazen tafel krijgt?

Dompel eerst een spons onder in heet water (heter dan 60 graden). Druk de spons als hij nog heet is op het kaarsvet en veeg het zo van je glazen ondergrond af.  Wat overblijft kun je met een houten spatel of ruitenkrabber afkrabben. Een eventuele vetvlek kun je met wat nagellakremover of spiritus verwijderen.

Kaarsvet in kleding of je tafelkleed

Hoe krijg je kaarsvet uit kleding? Leg een dikke laag keukenpapier op het kaarsvet en zet de strijkbout erop. Dit geldt voor kleding, maar ook voor vloerbedekking. Zet de bout er overigens niet te lang op, want dan krijg je een brandplek en daar hebben we geen oplossing voor. Door de warme strijkbout zal het vet in het keukenpapier trekken. Doe dit net zolang tot de vlek weg is. Verschuif het papier wel, zodat het vet in een nieuw stukje kan trekken. 

kaarsvet verwijderen

Kaarsvet verwijderen van hout

Krab eerst voorzichtig het kaarsvet weg. Gebruik niet een scherp mesje, want dan loop je kans om het hout te beschadigen. Pak een föhn en zet die erop, maar let op dat je deze niet op een heel hoge stand zet. Het kaarsvet wordt vloeibaar en is makkelijk weg te halen met wat keukenpapier. Blijft er een storend vetvlekje achter dan zul je je tafel voorzichtig op moeten schuren met fijn schuurpapier.

Lees ook  Waarom moet je nieuwe kleding wassen?

Kaarsvet verwijderen van kunststof

Leg een theedoek of washandje met ijsklontjes een paar minuten op het kaarsvet. Het kaarsvet zal daardoor harder worden. Schraap de resten van het kunststof. Napoetsen doe je met een neutraal schoonmaakmiddel of een beetje ruitenreiniger.