Knolselderij is een typische wintergroente die je goed kunt bewaren. Het leent zich bij uitstek om te combineren met het zoete en frisse van fruit. Een knolselderijsoep met sinaasappel (vegan). Romig en friszoet.
Winters door het gebruik van de aardse knol en tegelijkertijd een vleugje zomer door de toevoeging van zonnige sinaasappel. Het is geen moeilijk soepje om te maken en het ziet er wel heel feestelijk uit. Knolselderij is familie van de wortel, anijs, peterselie en pastinaak. De knollen bevatten veel vezels, diverse vitamines (veel vitamine K) en antioxidanten. Knolselderij stimuleert de werking van de nieren.
Ingrediënten voor de knolselderijsoep (voor 4 personen):
- 500 gram knolselderij
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 750 ml groentebouillon
- 1 el verse rozemarijn
- 200 ml vers geperst sinaasappelsap (2 perssinaasappels)
- 100 ml (plantaardige) room
- rasp van 1 biologische sinaasappel
- snufje peper
- scheutje olijfolie
- optioneel 2 handsinaasappels in partjes
Bereiding:
- Schil de knolselderij. Dit gaat het makkelijkst al je de knol eerst in parten snijdt en dan schilt.
- Snijd er vervolgens blokjes van.
- Pel de ui en knoflook
- Snijd de knoflook en ui in stukjes.
- Verwarm de olie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui en knoflook op matig vuur glazig. Voeg na een paar minuten de knolselderijblokjes toe en de rozemarijn.
- Bak even aan en voeg dan de bouillon toe. Laat de knolselderij in een minuut of tien gaar koken.
- Rasp de schil van een sinaasappel. Ik gebruik zelf altijd zoveel mogelijk biologische producten. Bij sinaasappelrasp is het extra van belang dat je een biologische exemplaar gebruikt omdat de schillen van gangbare sinaasappel vaak veel chemische middelen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
- Pers de perssinaasappels uit en vang het sap op.
- Wanneer de knolselderij gaar is pureer je de soep met een staafmixer.
- Voeg dan de sinaasappelsap en room toe samen met een snufje peper.
- Verwarm alles nog even maar laat liever niet koken (zo behoud je meer vitamines).
- Maak af op smaak met eventueel nog wat peper of zout. Als je van wat ‘bite’ houdt in de soep kun je nog sinaasappelstukjes toevoegen. Schil daarvoor de handsinaasappels en verwijder zoveel mogelijk de witte vliezen. Snijd de partjes door midden en voeg ze toe aan de soep, warm even mee op.
- Verdeel de soep over de kommen. Garneer met wat sinaasappelrasp en eventueel wat extra rozemarijn.
Eet smakelijk!