Komende week daalt er opnieuw Saharazand neer in Nederland

saharazand

Er is opnieuw Saharastof onderweg naar Nederland, meldt Weer.nl. Half maart daalde ook al Saharastof neer in Nederland, en dat leidde tot drukte bij autowasstraten. Ook voor komende week verwacht Weer.nl dat veel auto’s en dakramen van een laagje stof voorzien gaan worden.

Stof op auto

Het stof kan met neerslag naar beneden komen. Dinsdag is aan het eind van de middag en avond een kleine kans op een bui, aldus Weer.nl, en woensdag gaat op meer plekken neerslag vallen. De concentratie Saharastof in de atmosfeer is volgens de weerdienst opnieuw hoog, maar bij lange na niet zo hoog als ongeveer een maand geleden.

Volgens de weersdienst kan het stof in Nederland terechtkomen door stormen in de Sahara die zand en stof hoog de lucht inblazen. “Als er dan een diepe zuidelijke stroming staat, zoals de komende dagen, dan legt het zand en stof die weg door de lucht af richting onze omgeving. Het zand valt eerder al neer, omdat dat te zwaar is om lang te blijven zweven. Maar het lichtere Saharastof kan duizenden kilometers afleggen.”

Lees ook  Chocoladeliefhebbers opgelet! De adventskalender van Tony’s Chocolonely ligt in de winkel