Kruidenmix bevat volgens Consumentenbond vaak weinig kruiden

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Een potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest van de mix bestaat uit goedkope opvulling zoals zout, suikers of groente, meldt de Consumentenbond op basis van een steekproef.

Veel zout

Zo zouden de gehaktmixen van Lidl en Aldi voor driekwart uit zout bestaan. De kruidenmix van Jumbo is voor 80 procent paneermeel en bevat “slechts 0,04 procent” kruiden, stelt de Consumentenbond.Lidl pakt naar aanleiding van de bevindingen zijn gehaktmix aan. In het voorjaar vervangt Lidl de mix door een zonder toegevoegd zout.


Niet alleen Lidl en Aldi zaten fout volgens de Consumentenbond. Ook sommige mixen van Verstegen zaten vol met zout. Verder bestaat de kruidenmix van Jumbo voor 80 procent uit paneermeel en bevat die “slechts 0,04 procent” kruiden. De salademixen van Calvé bevatten vooral suiker en hooguit 12 procent kruiden. Daarnaast zou de stoofmix runderlapjes van Maggi vooral uit meel bestaan. Aldi, Jumbo, Verstegen en Calvé waren donderdag niet bereikbaar voor een reactie.

Goedkope ingrediënten

“De naam en de verpakking suggereren dat er veel kruiden in deze mixen zitten”, zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar in een toelichting. “Dat fabrikanten ze in werkelijkheid vol stoppen met goedkope ingrediënten is misleidend en in het geval van zout ook nog eens ongezond.” De mix voor kip traditioneel van Verstegen zou bijvoorbeeld al goed zijn voor meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid zout per dag.

De Consumentenbond wil dat er strengere regels komen die het toevoegen van grote hoeveelheden zout verbieden. Ook moeten misleidende verpakkingen worden aangepakt. “Keer op keer blijkt dat we dit niet kunnen overlaten aan de fabrikanten”, zegt Molenaar.

Lees ook  Negen grootste frustraties als je kerstboodschappen moet doen