Lentho: Vegan recept van Javaans hapje

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Lentho wordt gemaakt van fijn geraspt cassave, bruine bonen en kruiden. Het is een authentieke oude Javaanse recept. Als ik deze hapje eet, komen de herinneringen aan mijn oma boven. Zij kon heel erg lekker lentho maken. We aten Lento als een eiwit vervangende gerecht. De combinatie van verse kentjoer wortel en limoenblaadjes geven deze hapje/gerecht een specifieke smaak.

Ingrediënten lentho

  • 300 gram geraspte cassave
  • 150 gram kleine bruine bonen ( week een nacht in water )
  • 150 gram gepelde pinda ( rauw)
  • 4 eetlepels  geraspte  kokos 
  • 3 tenen knoflook
  • 5 blaadjes daun djeruk (limoenblad)
  • 5 centimeter kentjoer wortel
  • 1 eetlepel ketoembarzaadjes ( geroosterd en fijn gemaakt )
  • 1 dessertlepel suiker
  • Zout naar smaak
  • Zonnebloemolie
Lentho

Bereidingswijze:

  1. Doe de knoflook, daun djeroek, kentjoer , suiker, zout en gemalen ketoembarzaadjes in de vijzel en maak hiervan een fijne pasta.
  2. Meng daarna de kruidenpasta en geraspte kokos door de geraspte cassave.
  3. Maak de pinda’s en kleine bruine bonen in de blender fijn.
  4. Doe daarna de gemengde pinda’s en bruinbonen mengsel in het cassave mengsel. Meng en kneed het goed door.
  5. Schep wat van de gemengde cassave met een eetlepel uit de kom en maak bolletjes. Druk die tot platte ovale vorm. ( zie foto hierboven)
  6. Verwarm de frituurpan of de frituurolie in een pan op ca. 140 graden
  7. Frituur het op de middel hoog vuur tot ze mooi bruin zijn.
Lees ook  Pannenkoeken met amandelmeel