Lidl goedkoopste supermarkt voor huismerken

Lidl

Lidl is de goedkoopste supermarkt voor huismerken, gevolgd door Dirk en Vomar. Aldi is gezakt naar de vierde plaats. Dit blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond. De duurste supermarkt voor huismerken is de Friese supermarktketen Poiesz. Grote ketens als Albert Heijn en Jumbo zitten in de middenmoot.

De Consumentenbond vergeleek de prijzen van 125 dagelijkse huismerkproducten bij de 15 grootste supermarktketens van Nederland. Reguliere supermarkten gaan met hun huismerken steeds meer de strijd aan met discountsupermarkten. De prijzen komen daardoor steeds dichter bij elkaar te liggen. Lidl was in 2016 nog 21% goedkoper dan gemiddeld, in 2019 15% en nu nog maar 10%.

Ook is Lidl goedkoper dan Aldi, de andere bekende Duitse discounter. Frappant is dat Aldi niet alleen Lidl, maar ook Dirk en de regionale supermarktketen Vomar moet laten voorgaan. Lidl was jarenlang samen met Aldi de goedkoopste met huismerken.

boodschappen, lidl goedkoopste supermarkt

De goedkoopste supermarkten

Lidl komt nog steeds naar voren als de goedkoopste in het huismerkenonderzoek. Bij de discounter zijn producten van het huismerk gemiddeld 10 procent goedkoper dan het gemiddelde. Vomar en Dirk volgen met ieder een prijsverschil van 9 procent; ALDI is van de tweede naar de vierde plaats gezakt met 8 procent.

  1. Lidl
  2. Vomar
  3. Dirk
  4. Aldi

Grote prijsverschillen

Voor het onderzoek vulde de Consumentenbond bij vijftien ketens een mandje met identieke huismerkproducten om de prijzen te vergelijken. De prijsverschillen met de A-merken worden steeds groter, zeggen de onderzoekers: in 2014 was het huismerk gemiddeld 24 procent goedkoper, dat is inmiddels al 45 procent. Zo kost 500 ml chilisaus sweet bij Jumbo €0,64 en bij Coop €1,65. Voor 500 ml mondwater mint betalen consumenten bij Lidl €1,19 en bij AH €2,49. En een pakje groentesoepmix voor 6 borden staat bij Aldi voor €0,53 in het schap en bij Spar voor €0,99.

Lees ook  IKEA blijft dicht ondanks versoepeling coronamaatregelen

Biologische alternatieven

Albert Heijn biedt de meeste keus in biologische huismerken. Voor ongeveer 50 van de 125 producten heeft AH een biologische variant. Bij Jumbo, Plus en Poiesz ligt dat rond de 40. Onderaan staan Lidl, Picnic en Spar met 20 biologische alternatieven en Aldi met 15.