Zelf limoncello maken met een simpel recept

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, PasenPosted on
limoncello

Limoncello is een Italiaanse likeur die wordt gemaakt van citroenen, alcohol, water en suiker. Het wordt meestal na het eten als digestief gedronken en wordt gekoeld geserveerd. Het alcoholische drankje wordt voornamelijk geproduceerd in de regio Campanië, in het zuiden van Italië, en op het eiland Capri.

Limoncello maken

Het productieproces van limoncello omvat het schillen van citroenen en het inweken van de citroenschillen in alcohol. Dit mengsel wordt vervolgens gezeefd en vermengd met water en suiker om een ​​zoete en citrusachtige likeur te creëren. Het alcoholgehalte van limoncello kan variëren, maar het is meestal tussen de 25% en 30%. Zelf maken is hartstikke leuk en prima te doen.

Gelijk drinken lukt niet. Eigengemaakte limoncello is een maand na bereiding op z’n best. En daarna wordt hij alleen maar lekkerder.

Wat heb je nodig om het te maken?

  • Weckpotten en flessen. Zorg voor een weckpot van ruim 1 liter inhoud en 2 of drie afsluitbare flessen om de Limoncello te bewaren
  • Dunschiller
limoncello

Zo maak je limoncello

Steriliseer de weckpot. Was de weckpot af met sodawater of reinig hem in de vaatwasser en spoel hem na met kokend water. Neem wel een goede pot. Sommige potten knappen als je er kokend heet water in gooit. 

Voor limoncello heb je citroenschillen nodig. Kies voor biologische citroenen. Het allerlekkerst zijn die uit het Italiaanse Sorrento. Deze citroenen kun je online bestellen. Je hebt er tussen de 15 en 20 nodig. Verder heb je een liter wodka, 600 gram suiker en water nodig.

Was de citroenen goed en wrijf ze droog met een doek. Schil de citroenen zo dun mogelijk, zodat je alleen gele schillen hebt. Doe de schillen in de weckpot en schenk de alcohol erbij. Sluit de pot en zet hem 20 dagen op een koele, donkere plaats. Schud zo nu en dan de pot

Lees ook  Rodekoolsalade met appel en kaneel

Het sap gebruik je niet, maar omdat weggooien zonde is pers je wel de citroenen uit en vries je het sap in porties in. Altijd handig voor andere recepten.

Twintig dagen wachten.. En dan op dag 21 maak je suikersiroop. Breng 1,2 liter water met de suiker aan de kook in een grote pan en laat het op hoog vuur vijf minuten borrelend koken. Laat daarna je suikersiroop afkoelen. 

Verwijder de citroenschillen uit de pot en schenk de alcohol bij de suikersiroop. Zet dit mengsel met het deksel op de pan twee dagen op een koele plaats.

Zeef de limoncello en schenk hem in de schone flessen. Laat het nog een weekje staan en dan kun je hem drinken.