Mag je bomen van de buren snoeien?

Categories Tuin of BalkonPosted on
snoeien

Stel je buren hebben een boom in de tuin, maar er hangen een paar takken over waar jij je behoorlijk aan ergert. Mag je dan de boom van de buren snoeien of niet?

Beoordeel eerst of de boom binnen twee meter van de erfgrens geplant is. Wettelijk gezien mag dat namelijk niet. Een boom moet altijd twee meter of meer van jullie erfgrens afstaan. Je moet echter wel rekening houden met een eventuele gemeentelijke verordening. Houden je buren zich niet aan de regels, dan kun je ze vragen de boom te verwijderen of in ieder geval de overhangende takken eraf te snoeien. Wil je het drastisch aanpakken, dan zou je je buren kunnen vorderen om de boom te kappen.

Praat met je buren

We kunnen ons voorstellen dat je niet meteen je buren wilt vorderen. En wat doe je als de boom wel volgens de richtlijnen geplant is? Dan is het tijd om eens bij je buren langs te gaan. Als je ze rustig uitlegt dat je last hebt van overhangende takken, willen ze de boom misschien wel snoeien.

snoeien

Brief

Willen ze dat niet, dan stel je je vraag nogmaals maar dan middels een brief. Geef in je brief aan dat je de brief schrijft omdat een eerder verzoek is afgewezen of genegeerd is. Je kunt ook in je brief een redelijke termijn ( dus niet morgen!) voorstellen voor het moment dat je zelf overgaat op handelen.

Zelf snoeien

Volgens de wet mag je de takken van een boom van de buren die boven jouw grond hangen zelf snoeien op het moment dat de eigenaar van de boom geen gehoor geeft aan het verzoek. Dus pas nadat je buren na een gesprek en brief de overhangende takken niet weghalen, mag je zelf snoeien

Lees ook  Droog en zonnig weer: Moet je je grasmaaien of niet