Marokkaanse thee. Hoe maak je deze muntthee?

Categories Alle recepten, DrankjesPosted on
Marokkaanse thee

Verse muntthee is enorm populair. Ook ik ben gek op munt. Ik gebruik het dan ook regelmatig voor de tzatziki, maar ook in de thee. Zoete Marokkaanse thee met munt is een van mijn favorieten al doe ik er wel wat minder honing in dan in dit recept staat. In dit recept leggen we uit hoe je deze warme drank het best kunt maken. En je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig.

Marokkaanse thee

Marokkaanse thee, een meesterwerk van smaak en traditie, is een drank die diep geworteld is in de ziel van Marokko en delen van Noord-Afrika. Het wordt gevierd om zijn sterke smaak en verfrissende eigenschappen, en het staat symbool voor de rijke Marokkaanse gastvrijheidscultuur.

Een van de belangrijkste kenmerken van Marokkaanse thee is de zorgvuldig gekozen theebasis. Meestal wordt hiervoor groene thee gebruikt, vaak bekend als Chinese Gunpowder-thee. Deze thee staat bekend om zijn krachtige smaakprofiel en wordt geprezen vanwege de delicate balans tussen bitterheid en zoetheid die het biedt.

Echter, wat Marokkaanse thee echt onderscheidt, is de toevoeging van verse muntblaadjes. Pepermunt of een vergelijkbare muntsoort wordt zorgvuldig uitgekozen en toegevoegd aan de thee, wat een verfrissende en kruidige smaak toevoegt die de zintuigen prikkelt. Deze muntblaadjes, met hun levendige groene kleur, zijn de belichaming van versheid en vitaliteit in elk kopje Marokkaanse thee.

Veel suiker

Marokkaanse thee wordt vaak gezoet met suiker, en de hoeveelheid suiker kan variëren, maar in de meeste gevallen wordt het vrij zoet geserveerd. Deze zoete noot die aan de thee wordt toegevoegd, maakt het tot een ware traktatie voor de smaakpapillen.

Lees ook  Frittata met courgette en feta

Speciale theepot

Het bereidingsproces van Marokkaanse thee is ook een kunstvorm op zich. Een speciale theepot, bekend als een “thee-kan” of “samovar,” speelt een centrale rol. Deze prachtige theepotten hebben een langwerpige hals en een bolvormig onderstuk, waardoor ze ideaal zijn om thee en munt te mengen en te schenken.

Bij het schenken van Marokkaanse thee is er een ritueel waarbij de thee vanaf een kleine hoogte in het glas wordt gegoten. Dit geeft de thee zijn kenmerkende schuim en wordt beschouwd als een teken van kwaliteit en vakmanschap.

Wat heb je nodig voor muntthee?

 • Een eetlepel losse groene thee. ( Heb je dat niet? Een zakje mag ook)
 • Een bosje munt
 • Ongeveer vier eetlepels suiker of honing
Marokkaanse thee

Hoe maak je Marokkaanse thee?

 • Schep de groene thee in een theepot
 • Giet er een scheutje kokend water op. Laat de thee dansen door je theepot en giet dan voorzichtig het water af
 • Doe het bosje munt in de theepot en doe de honing of suiker erbij.
 • Giet dan de theepot vol met ongeveer een liter kokend water
 • Roer je thee goed en laat het tien minuten staan
 • Schenk de thee in theeglazen en giet het vervolgens terug in de pot
 • Houd bij het inschenken de theepot zo hoog mogelijk zodat er een klein schuimlaagje ontstaat
 • Doe dit ongeveer twee keer en proef dan of je thee zoet genoeg is

Geef een reactie