Meer sparen? Gewoontes waar jij waarschijnlijk geld mee verspilt

Categories Sparen & BesparenPosted on
sparen

Ken je dat dat het geld soms uit je portemonnee vliegt of op je rekening als sneeuw voor de zon verdwijnt? En dat je soms geen idee hebt waar het allemaal blijft? Misschien wordt het eens tijd om kritisch naar je uitgave patroon te kijken. Want waarschijnlijk geef jij onbewust geld uit aan onderstaande kostenposten. Tips om meer te sparen.

Besparen op kleding

Kleding. En dan heb ik het niet over die dure broek die je ontzettend veel draagt. Ik heb het over de kledingstukken die je eens gekocht hebt, maar die amper of niet je kast uitkomen. Ik heb het over de kleding in je kast waar het prijskaartje nog aan hangt. Kijk eens in je kast. Hoeveel kledingstukken vind je daar dan die je ooit hebt gekocht en misschien maar één of twee keer (of zelfs helemaal nooit) hebt aangehad? Ruim  daarom eens goed je kast op en doneer of verkoop de kledingstukken die je eigenlijk niet meer draagt. Sites waar je kleding kunt verkopen

Geef jezelf een budget. Vroeger kon je waarschijnlijk ook rondkomen van kleedgeld. Wellicht denk je dat 100 euro per maand uitgeven aan kleding niet veel is, maar op jaarbasis is dat toch weer 1200 euro. En waarom zou je geld uitgeven aan kleding die je toch niet gaat dragen. sparen

Kijk eens naar je abonnementen

Hoeveel abonnementen heb jij? En gebruik je ze? Misschien heb je je ooit aangemeld voor de sportschool, maar kom je er nooit. Of valt er week of iedere maand een tijdschrift bij je op de mat, maar blijft het blad in het plastic zitten en verhuist het magazine na een dag naar de lectuurbak en weer wat later ongelezen naar de oud papier doos.  Er is natuurlijk niets mis met een abonnement gebruiken waar je veel plezier van hebt, maar het is natuurlijk doodzonde om voor iets te betalen waar je toch geen gebruik van maakt. Want waarom zou je voor iets betalen als je toch niet kijkt? Eens per kwartaal checken of je nog abonnementen hebt die je niet gebruikt, kan je tientallen euro’s besparen.

Koffie kopen

Lekker hè iedere ochtend verse Latte Macchiato in de auto van Starbucks, een cappuccino op het station of Caramel Macchiato op de hoek van de straat. Hoeveel betaal je daar nu voor Caramel Macchiato?  €4.45 voor een grote?  En je haalt 5x per week een beker? Dat is dan 22,25 per week. En stel dat je dat 46 weken per jaar doet. Dan kost je dat 1001,25. Veel hè? Door het te beperken tot 2 keer per week kun je zelfs al aardig besparen. sparen

Boodschappen en sparen

Natuurlijk geldt dit ook voor water en broodjes. Denk eens vooruit.

  • Neem altijd een flesje water mee, zodat je geen flesje of blikje drinken hoeft te kopen als je dorst hebt. Zet hem bijvoorbeeld bij je sleutels, zodat je er altijd aan denkt.
  • Koop een lunchbox of een lunchbeker zodat je eten mee kunt nemen.
  • Weekboodschappen doen klinkt misschien een beetje als iets wat je moeder zou doen, maar met goede reden. Zo kom je er nooit meer ‘s ochtends achter dat je geen brood of een banaan in huis hebt om de trek te stillen gedurende de dag.
  • Hou je wat minder strikt aan de houdbaarheidsdatum. Yoghurt, kaas, boter etc. kun je ook prima na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum eten. Gebruik je zintuigen!
  • Koop niet alleen A-merken?
  • Kijk ook eens in de kortingsbak van de supermarkt
  • Lees deze tips om voedselverspilling tegen te gaan

Bespaartips

Besparen kan op duizend verschillende manieren, dus kijk welke bij jou passen.

Enkele tips:

  • Vaker de fiets pakken in plaats van de auto.
  • Aanbiedingen uit de supermarkt inslaan zoals wasmiddel, toiletpapier en producten die je vaak koopt
  • De verwarming een graadje lager zetten.
  • Een timer zetten tijdens het douchen
  • Eerlijk naar de hoeveelheid eten kijken die je weggooit. Dit is allemaal ook weggegooid geld!