Melkkefir maken . Dit heb je nodig om de melkdrank te maken

Voor het maken van melkkefir heb je kefirkorrels nodig. Die kun je online kopen, maar soms ook vinden in groepen met mensen die de korrels met elkaar delen. Je kunt zelf beslissen waar je de kefir van maakt: dat kan zijn van

  • Koemelk
  • Geitenmelk
  • Schapenmelk
  • Sojamelk (die is dan lactosevrij)

Benodigdheden

  • 1 liter melk naar keuze
  • 100 gram Kefirkorrels
  • Een weckpot van een liter
  • Een plastic vergiet
  • Een houten lepel

Bereiding

  • Maak de pot goed schoon met kokend water en laat hem drogen en afkoelen
  • Doe de korrels onderin de pot
  • Schenk dan de melk op de korrels
  • Sluit de pot af en laat hem op een warme plek staan (tussen de 12 en 25 graden). Bij hogere temperaturen gaat de fermentatie sneller.
  • Na 2 volle dagen heb je al kefir, maar je kunt de drank ook nog wat langer laten staan. Hij wordt dan dikker en zuurder en bevat meer bacteriën
  • Als je vindt dat de drank klaar is, haal je de inhoud van de pot door een zeef. (Die moet van plastic zijn, want metaal tast de bacteriën aan.) Je pakt een grote schaal, hangt daarboven de zeef en met een houten lepel (weer geen metaal gebruiken) druk je de drank langzaam door de zeefgaatjes.

  • De Kefir komt in de kom. Die kun je vervolgens afdekken en in de koelkast zetten of je giet het over in een fles. Dit drankje is in ieder geval 5 dagen goed. Plak een sticker op de kom of fles zodat je weet wanneer de drank is gemaakt.
  • In de zeef is ondertussen het kefirplantje achtergebleven.
  • Houd de zeef onder koude kraan en spoel de plantjes af. Er blijven kleine bloemkoolachtige bolletjes over. Met die bolletjes kun je vervolgens opnieuw kefir maken.
  • Doe ze in een nieuwe schone pot, giet er weer melk op en wacht weer 2 tot 3 dagen, voordat je volgende pot kefir klaar is.
Lees ook  Italiaanse piadina

Alcoholgehalte kefir

Het alcoholgehalte kan afhankelijk van de fermentatieduur 0,2 tot 2 procent bedragen. Het vet- en eiwitgehalte is afhankelijk van de gebruikte melk. Je kunt volle melk gebruiken, maar ook halfvolle of magere melk. Maar dus ook geitenmelk, schapenmelk of sojamelk. Bij sojamelk is de smaak wel heel anders en verloopt het proces ook anders.

Kefir bewaren

Overgebleven kefirkorrels kunnen gedroogd of ingevroren bewaard worden, maar mogen niet met metaal in aanraking komen omdat dit de kefir aantast en de werking ervan achteruit gaat.