Melkkefir maken . Dit heb je nodig om de melkdrank te maken

Voor het maken van melkkefir heb je kefirkorrels nodig. Die kun je online kopen, maar soms ook vinden in groepen met mensen die de korrels met elkaar delen. Je kunt zelf beslissen waar je de kefir van maakt: dat kan zijn van

  • Koemelk
  • Geitenmelk
  • Schapenmelk
  • Sojamelk (die is dan lactosevrij)

Benodigdheden

  • 1 liter melk naar keuze
  • 100 gram Kefirkorrels
  • Een weckpot van een liter
  • Een plastic vergiet
  • Een houten lepel

Bereiding

  • Maak de pot goed schoon met kokend water en laat hem drogen en afkoelen
  • Doe de korrels onderin de pot
  • Schenk dan de melk op de korrels
  • Sluit de pot af en laat hem op een warme plek staan (tussen de 12 en 25 graden). Bij hogere temperaturen gaat de fermentatie sneller.
  • Na 2 volle dagen heb je al kefir, maar je kunt de drank ook nog wat langer laten staan. Hij wordt dan dikker en zuurder en bevat meer bacteriën
  • Als je vindt dat de drank klaar is, haal je de inhoud van de pot door een zeef. (Die moet van plastic zijn, want metaal tast de bacteriën aan.) Je pakt een grote schaal, hangt daarboven de zeef en met een houten lepel (weer geen metaal gebruiken) druk je de drank langzaam door de zeefgaatjes.
Lees ook  Blauwe bessen muffins