Minder verpakkingsmateriaal in supermarkt in 2025

In 2025 moet er 20 procent minder verpakkingsmateriaal in de supermarkten liggen. Ook moet dan 95 procent van de verpakkingen herbruikbaar zijn, de helft van het plastic verpakkingsmateriaal uit gerecycled materiaal bestaan en papier en karton voor 100 procent gecertificeerd zijn. Dat hebben althans de Nederlandse supermarkten afgesproken, meldt CBL, de brancheorganisatie voor supermarkten en foodservicebedrijven.

verpakkingsmateriaal

Verpakkingsmateriaal

Om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal te verminderen gaan de supermarkten allereerst om de tafel met leveranciers van groenten en fruit. Daarbij wordt gekeken naar de functie van de verpakking. ,,Waar het kan en duurzaam is, zal verpakkingsmateriaal aanzienlijk verminderen’’, aldus het CBL.Volgens de brancheorganisatie kunnen supermarkten een bijdrage leveren aan CO2-reductie.

Functie verpakkingsmateriaal

,,Verpakkingsmateriaal heeft vaak een belangrijke functie. Het draagt bij aan de voedselveiligheid van een product, biedt bescherming en kan in veel gevallen de houdbaarheid verlengen’’, aldus het CBL. ,,Als verpakkingen duurzaam zijn, leiden ze tot een reductie van CO2-uitstoot, minder zwerfafval en bewustwording bij de consument.’’

verpakkingsmateriaal

Plastic monster

Greenpeace stelt in een reactie dat het belangrijk is dat supermarkten zich realiseren dat recycling niet voldoende is om de plastic vervuiling op te lossen en te streven naar reductie van de hoeveelheid plastic verpakkingen. ,,Om het plastic monster te verslaan, is meer nodig dan doelstellingen op huismerken, ook bedrijven als Unilever moeten meedoen”, aldus de organisatie. ,,Uit wereldwijde tellingen van afval op stranden blijken Unilever, Nestlé en Coca-Cola verantwoordelijk voor een groot deel van de plastic vervuiling.”

Lees ook  Meal preppen voor als je weinig tijd hebt. Hoe werkt dat?

Geef een reactie