Naanbrood is een makkelijk te maken, maar heerlijk brood uit Midden- en Zuid-Azië. Het is een heerlijk brood voor bij soep of om een sandwich van te maken. Voor de creatieve kok zijn er talloze mogelijkheden. Zoals naan met knoflook en rozemarijn. Of met zongedroogde tomaten. Hieronder het basisrecept van naan.
Ingrediënten naanbrood
- 10 gram gedroogde gist
- Een halve theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel suiker
- Een kwart theelepel zout
- Een kwart theelepel peper
- 1 eetlepel olie + extra
- 400 gram bloem
- 100 ml Griekse yoghurt
- 100 ml melk

Bereiding
- Los de gist en de suiker op in lauw water en laat dit 10 minuten staan.
- Meng bloem, zout, peper en bakpoeder door elkaar.
- Voeg de olie, yoghurt en de melk toe en meng alles goed door elkaar. Voeg als laatst het gistmengsel toe.
- Kneed het geheel 10 minuten tot het een mooie bal deeg vormt. Tijdens het kneden zal het deeg steeds luchtiger aanvoelen. Als er te kort gekneed word zullen de gluten in het brood zich minder ontwikkelen en word het brood plat en te stevig.
- Leg het deeg in een kom en dek deze af met een schone theedoek. Laat het deeg op een warme plaats rijzen voor 2 tot 3 uur. Het deeg zal zich verdubbelen in grootte.
- Kneed het deeg rustig en niet te lang nog eens door. Snij de bal 2 maal door midden zodat er 4 partjes overblijven. Rol deze partjes uit tot ongeveer een centimeter dik
- Leg de broden op een ovenplaat bedekt met bakpapier en bestrijk ze met olijfolie.
- Bak de broden tot ze goudbruin en gaar zijn. Afhankelijk van de dikte van de broden duurt dit tussen de 5 en 15 minuten.