Nachos met pulled chicken

Als Amerikanen iets goed kunnen, dan is het vlees bereiden en eten maken waarvan je aderen spontaan dichtslippen, maar wat toch wel zó lekker is. Vandaag maken we een op de VS geïnspireerde nachoschotel. Zo kazig, zo vlezig en zo troostrijk.

Ingrediënten

Voor de bbq-saus (500 ml):

  • 2 gesnipperde uien
  • 3 knoflooktenen, fijngesneden
  • ½ blik gepelde tomaten, in blokjes gesneden
  • 100 ml ketchup
  • 25 ml balsamicoazijn
  • 25 ml olie
  • 25 ml worcestersaus
  • 1 tl zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • 25 ml honing
  • ½ rode peper, fijngesneden
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes

Voor de pulled chicken:

  • 4 kippendijen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 25 gram boter
  • Peper en zout
nachos pulled chicken

Voor de nachos:

  • Nachochips die niet slap worden in de oven (vaak staat op de zak dat ze perfect zijn voor nachoschotels. Je vindt ze niet in het chipsvak, maar eerder bij de ‘Mexicaanse’ afdeling en ze worden van maïs gemaakt)
  • ½ blikje maiskorrels
  • 3 tomaten
  • 1 grote rode ui
  • ½ zakje geraspte kaas
  • 1 limoen
  • ½ bakje crème fraiche
  • 1 avocado voor guacamole
  • Olie
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Begin met de bbq-saus. Meet de ingrediënten af en zet ze klaar. Fruit de fijngesneden knoflook en ui in een diepe pan. Voeg daarna alle ingrediënten toe en meng dit goed. Laat dit 20 minuten pruttelen. Haal het kaneelstokje en de laurierblaadjes eruit en mix het geheel met een staafmixer tot een gladde saus. Zet dit even apart.
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  1. Pak de 4 kippendijen en breng dit op smaak met peper en zout (je hoeft de kippendijen niet te snijden). Snij de ui en 2 tenen knoflook fijn.
  1. Smelt 25 gram boter in een diepe pan die met deksel in de oven kan. Bak hierin de kip aan totdat de buitenkant voor het grootste deel niet meer roze is, maar lichtbruin. De kip moet nog niet helemaal gaar zijn vanbinnen.
  1. Haal de kip uit de pan en fruit hierin de ui en knoflook.
  1. Doe het vuur uit, voeg de kip weer toe en pak de bbq-saus er weer bij. Meng iets meer dan de helft van de bbq-saus met de kip. Je wil dat de kip helemaal onder de bbq-saus is ondergedompeld, maar zorg ervoor dat de saus niet meer dan een paar centimeter boven de kip uitkomt. De rest van de saus kun je bewaren in de koelkast voor een andere keer.
  1. Doe de deksel op de pan en zet de pan een uur op 160 graden in de oven. Roer het geheel na een half uur even door.
  1. Snij ondertussen de rode ui en de 3 tomaten in kleine blokjes. Meng ze met de maiskorrels (ongeveer een half blikje, maar beoordeel zelf de verhouding met de tomaten en wat je lekker vindt), wat peper en zoutolie, en het sap van een halve limoen. Dit zet je apart.
  1. Maak met de avocado een simpele guacamole door de avocado te prakken met een vork en te mengen met peper, zout en wat limoensap. Eventueel kun je hier ook in kleine stukjes gesneden tomaat (zonder vruchtvlees) en de helft van een kleine rode ui (ook in kleine stukjes gesneden) doorheen mengen.
  1. Als het uur voorbij is, leg je de kippendijen op een snijplank en ga je ze met twee vorken uit elkaar trekken zodat er slierten ontstaan. Doe de kip hierna terug bij de saus. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  1. Als je eenpersoons ovenschalen hebt, vul deze dan met een laagje nachochips, wat van het tomatenmengsel, een klein handje kaas, nog wat nachochips en wat kaas en tomatenmengsel en leg de pulled chicken bovenop. Doe dit op 200 graden in de oven totdat je ziet dat de kaas gesmolten is. Een grote ovenschaal kan ook, maar dan moet je delen of het verdelen over borden.
  1. Leg tenslotte een flinke lepel guacamole en crème fraiche op de nachos. Eet met je handen en gebruik de nachos als lepels.
Lees ook  Recept champignonsoep zonder pakjes en zakjes