Negen grootste frustraties als je kerstboodschappen moet doen

Categories Kerst, KeukentipsPosted on

De feestdagen komen eraan: voor velen de mooiste én de lekkerste tijd van het jaar. Maar de voorbereidingen van het kerstdiner lopen niet altijd even ontspannen. Driekwart van de Nederlanders vindt supermarkten rondom de feestdagen te druk. Bijna de helft ondervindt hierdoor stress van de jaarlijkse kerstboodschappen.

En dat is niet alleen door overvolle supermarkten, maar ook omdat we met de planning van onze inkopen worstelen. Zo vindt tweederde het lastig om hoeveelheden goed in te schatten, heeft 28% moeite met het opstellen van het boodschappenlijstje en is twee van de vijf bang om iets te vergeten. Opvallend is dat maar liefst 80% van de Nederlanders aangeeft teveel in te kopen, wat ertoe leidt dat 59% van de mensen eten weggooit na de Kerst.

Grootste supermarktfrustraties

 1. Teveel klanten in de supermarkt (63%)
 2. Wachtrijen bij de kassa (60%)
 3. Producten niet voorradig (59%)
 4. Overvolle parkeerplaats (42%)
 5. Onvindbare producten (40%)
 6. Te weinig personeel (15%)
 7. Koopgedrag van anderen (overdreven veel) (12%)
 8. Ongeduldig of chagrijnig personeel (11%)
 9. Beperkte openingstijden (9%)
kerstboodschappen

Creatieve oplossingen

Ondanks de verwachte piekdrukte vlak voor de feestdagen, stelt twee van de vijf het boodschappen doen toch uit tot het laatste moment. Eenmaal in de supermarkt zou 10% ertoe in staat zijn om voor te dringen bij de kassa om er zo snel mogelijk vanaf te zijn. Anderen besparen zich de moeite en schuiven zelf lekker aan bij andermans diner (42%), of besteden de kerstboodschappen liever geheel uit (42%). Bij een derde van Nederland is gourmetten populair, waarvan voorstanders aangeven hier minder tijd mee kwijt te zijn. 

Lees ook  Tien populaire koolhydraatarme kookboeken

Zelf koken voor het kerstdiner

Hoewel velen moedeloos worden van de kerstinkopen, beleeft de helft van de Nederlanders wel veel plezier aan het koken van het diner. Zij willen hun gasten graag verrassen met eigengemaakte creaties (80%) en ervaren een gevoel van trots als hun kerstdiner goed is gelukt (73%). De andere helft vindt het koken van het menu toch wel lastig, vaak omdat ze niet goed weten waar te beginnen. Tweederde van de ondervraagden vervalt in recepten die zij al eens eerder hebben gemaakt en bijna de helft vindt het lastig om een menu samen te stellen dat ook geschikt is voor vegetariërs.

Top 5 wishlist voor een zorgeloze Kerst

 • Dat alle gerechten die ik kook allemaal goed lukken (75%)
 • Dat ik onbeperkt kan eten van het kerstdiner zonder daarvan aan te komen (57%)
 • Dat ik een kerstbezoek kan afzeggen, zonder iemand teleur te stellen (36%)
 • Dat ik een privé chef ter beschikking heb, die het hele kerstdiner voor me kookt (25%)
 • Dat een personal shopper alle kerstboodschappen voor me doet (22%)