Oleander stekken. Zo doe je dat

Categories Tuin of Balkon, ZomerPosted on

Hoe meer planten op mijn terras hoe beter. Maar wist je dat je veel planten heel gemakkelijk zelf kunt stekken? De Oleander bijvoorbeeld. 

Oleander

De Oleander is een fijne plant met schattige bloemetjes die verkrijgbaar in veel verschillende bloemkleuren, van roze, rood, geel en wit en je hebt ze  met enkele, dubbele of gevulde bloemen. Ze bloeien van het begin van de zomer tot eind september.De plant is niet winterhard en moet dus in de winter naar binnen. Alle delen van de plant zijn zeer giftig doordat ze onder meer de stoffen nereïne en oleandrine bevatten. Het eten van bloemen, zaden of zelf een enkel blaadje kan voor een klein kind of huisdier al dodelijk zijn. Oppassen dus! 

Daar komt bij dat de Oleander een dorstige plant is , die dol is op zon. Het is niet voor niets dat je ze op Gran Canaria veel tegenkomt in perkjes. Daar kunnen de planten overigens uitgroeien tot grote struiken van wel vijf meter hoog. In Nederland staan ze in potten omdat ze niet winterhard zijn en zullen ze maximaal de twee meter halen. 

oleander

Stekken

Het beste moment om de Oleander te stekken is in juni. Wat heb je nodig om een Oleander te stekken? In ieder geval een scherp mes of een schaar. Alle onderdelen van de Oleander zijn giftig en bij het stekken van de plant kan wat huidirritatie ontstaan, draag dus voor de zekerheid handschoenen om dit te voorkomen. 

De stek moet de lengte hebben van ongeveer twee of drie bladpaden. Snijd, met je mesje of schaar, de stek vlak onder een bladpaar af. Haal vervolgens de onderste bladeren weg.

Lees ook  Mag je bomen van de buren snoeien?

Wil je zien of er wortels aan komen dan zet je de scheut in een glas water.  Vervang wel iedere week het water

Zo kun je een vetplant stekken

Oleander

Als je de wortels van je stek niet per se wil zien groeien, dan kun je hem in de grond stekken. De stek doet het ‘t best in een combinatie van scherp zand en potgrond. Zet vervolgens de stek op een warme en lichte plek. Vergeet hem niet zo nu en dan water te geven.