In het boek ‘Natuurlijk gezond’ brengen Nici Hofer en Karin Berndl een ode aan de huis-, tuin- en keukenmiddelen van hun moeders. Met 44 recepten als inkijkje in de natuur.
Azijnsokken om koorts te verlagen
- Vul een kom met 500 ml water en 1-2 el azijn.
- Week er wollen sokken in, wring uit en schuif over de voeten.
- Dek af met een handdoek.
- Zakt de koorts niet na 45 minuten, dan herhalen.
Uienmelk tegen hoesten
- Verwarm 500 ml melk tegen het kookpunt aan en voeg 2 gesnipperde uien toe.
- Laat van het vuur trekken.
- Zeef de melk na twintig minuten en voeg eventueel honing toe.
- Uien en honing lossen onder meer slijm op.
Sparrennaaldbad tegen verkoudheid
- Knip drie gewassen sparrentakjes in stukjes en voeg met 1 liter water toe aan een pan.
- Breng aan de kook en laat zachtjes borrelen.
- Haal van het vuur, en laat tien minuten afgedekt staan trekken.
- Zeef en giet het in bad.
Wilde kastanjes-extract tegen reuma
- Week een kilo in stukjes gesneden kastanjes een nacht in een pan water.
- Breng dan aan de kook, haal van het vuur en laat trekken.
- Zeef de vloeistof en voeg het extract direct toe aan je bad.
- Het kan schuimen.
Rauw citroen-knoflookmengsel pept de weerstand op
- Was en snijd een halve biologische citroen in stukjes.
- Pel en hak twee tenen knoflook.
- Blender op hoge snelheid met 120 ml water glad.
- Drink twee keer per dag één tot twee verse shots.
Saliethee tegen keelpijn en heesheid
- Breng 250 ml water aan de kook.
- Leg 3 à 4 salieblaadjes in een theekopje, giet er water op en laat tien minuten trekken.
- Zeef en drink.
- Je kunt er ook prima mee gorgelen.
Meer lezen? Het boek Natuurlijk gezond is uitgegeven door Veltman Uitgeversen en hier te bestellen