Ontspannen autorijden. Zo doe je dat

Categories OntspannenPosted on
autorijden

Ben jij iemand die altijd haast heeft, vloekend achter het stuur zit en het liefst gaat bumperkleven als de auto voor je niet in het tempo rijdt wat jij graag zou willen dat hij rijdt. Dan hebben wij tips voor je zodat ja vanaf nu relaxed achter het stuur zit.

Ga ontspannen op pad

Wie gespannen en gestrest achter het stuur zit, ziet andere automobilisten eerder als bron van frustratie. Dat blijkt uit een onderzoek. Latent aanwezige boosheid, omdat je ruzie hebt gemaakt met je partner of je hebt zitten ergeren aan een collega, kan op de weg aarden tot agressief rijgedrag. Zo bestaat de kans dat je eerder gaat zitten schelden of mensen af gaat snijden.

Verplaats je in de ander

Probeer je eens voor te stellen waarom iemand op een “asociale” manier rijdt. Misschien heeft hij wel een huilende baby in de auto of heeft hij of zij net een telefoontje gehad dat er iets ergs gebeurd is.

Vermijd denkfouten

In het verkeer maken we volgens psychologen vaak denkfouten. Doet iemand iets verkeerd dan denken we vaak dat iemand ook echt zo is. Zoals “Hij rijdt te hard omdat hij een hufter is”. Maar als we zelf fouten maken, ligt dat volgens onszelf altijd aan de omstandigheden. We rijden te hard omdat we haast hebben. Terwijl we gewoon te laat in de auto zijn gestapt.

Vergeef mensen

Iedereen maakt fouten. Ja jij ook! Hoe zou jij willen dat mensen reageren als je eens vergeet dat verkeer van rechts voorrang heeft, of dat je niet ziet dat die fietser op de rotonde toch echt eerst mocht? Vast niet dat ze je uitschelden in de auto. Doe dat dan zelf ook niet.

Lees ook  Meditatie: mediteren kun je leren

Maak contact

Maak met een handgebaar duidelijk dat je fout zat en dat het je spijt. Door met handgebaren je excuus aan te bieden krijg je meer begrip en minder boze mensen. Steek ook eens je duim of hand op als iemand iets positiefs doet. Bijvoorbeeld door jou in te laten voegen vanaf de invoegstrook.

Geen oogcontact

Loopt het uit de hand? Vermijd dan oogcontact en houd afstand als het uit de hand dreigt te lopen. Naar een andere bestuurder staren kan ervoor zorgen dat sommige mensen exploderen en het volledig uit de hand kan lopen

Afleiding

Ben je boos. Zorg dan voor afleiding. Ga zingen, haal wat lekkers bij een tankstation, denk aan die leuke vakantie. Het werkt!