Na een lange dag ontspannen veel mensen graag een uurtje in een warm bad. Het liefst met schuim of een geurende badolie. Voor sommige mensen is dit hét ultieme moment om alles even los te laten. Maar hoe maak je nu het perfecte bad?
Schuim of olie in bad
Badolie, badschuim of badkristallen. Kies wat je zelf fijn vindt. Het verschil tussen de producten zit hem in het oliegehalte. Na een bad gevuld met badolie blijft er een dun laagje olie achter op de huid, die zelfs na het baden nog een aromatherapeutische en huidverzorgende werking heeft. Mocht je dit niet fijn vinden, dan kun je beter kiezen voor een badschuim of de badkristallen. Badschuim schuimt zoals de naam al zegt. Badkristallen niet. Ook zijn badkristallen meer geschikt voor mensen met een vette huid.
Geur
De geur van je bad is erg belangrijk. Ga vooral niet in een lavendelbad zitten omdat iemand je verteld heeft dat lavendel ontspannend werkt. Er is genoeg keuze in de winkels. Jasmijn, iris en roos zijn ook geuren die je sneller doen ontspannen. Giet de olie pas in het water op het moment dat de badkuip halfvol is. De olie kan zich dan goed verspreiden.
Zijn je spieren gespannen dan is badzout of magnesium een goed idee. Een mineraalbad blijkt namelijk een zeer effectieve manier om je magnesiumspiegel aan te vullen en daarmee klachten als vermoeidheid en spierkrampen te verlichten. Daarnaast helpt het de huid te zuiveren.
Temperatuur van je bad
Je lichaam ontspant het beste in warm water. ‘s Avond kun je het beste kiezen voor een watertemperatuur van 37 en 39 graden. Wil je stijve spieren voorkomen dan kun je het beste kiezen voor een temperatuur van 40 tot 42 graden . De temperatuur testen doe je het beste met je elleboog. Je elleboog is namelijk gevoeliger dan je hand, hierdoor kan je de temperatuur van het water beter inschatten. Heb je een thermostaatkraan dan kun je hem gewoon instellen op je gewenste temperatuur. Er zijn ook badthermometers waar de temperatuur mee kunt meten.
Sfeer
Een felle lamp in je badkamer zorgt er niet voor dat je lekker kunt ontspannen. Kies dus voor de juiste verlichting. Kaarsen kunnen ook voor een ontspannen sfeer zorgen. Zet een paar kaarsjes hier en daar in de ruimte en op de badrand of in de rest van je badkamer en geniet. Om helemaal te relaxen kan ook muziek een steentje bijdragen. Het genre is uiteraard afhankelijk van wat voor jou ontspannend is, maar muziek kan als geen ander je stemming verzachten. Een meditatie-podcast wil ook wel helpen.
LEES OOK: Met een warm bad verbrand je bijna net zoveel calorieën als een half uur wandelen
Ontspannen
Doe je ogen eens lekker dicht als je in bad ligt. Ben je daar niet zo goed in, doe dan schijfjes komkommer of kompressen op je ogen. Watjes gedrenkt in koude kamillethee zijn trouwens ook een goed idee.
Masker
Heb je wat meer tijd dan is een gezichtsmasker en een voedende crème op je haar misschien ook een goed idee. Voor het gezichtsmasker is het belangrijk dat je een kommetje met schoon water en een lekker zacht washandje in de buurt hebt, aangezien je dergelijke behandelingen doorgaans maar 10 minuten mag laten inwerken. Het zou een beetje jammer zijn als je al na 10 minuten uit bad zou moeten.
Het washandje en koude water kun je ook op je voorhoofd of in je nek te leggen voor een verfrissend effect. Nog een manier om jezelf extra te verwennen is een bodyscrub te gebruiken. Je lichaam voorzichtig masseren met een spons vol scrub kan je lekker kalmeren terwijl de droogheid van je huid omgeruild wordt voor een zacht velletje.
Comfort in bad
Ga je uit bad, zorg dan dat je ontspannen blijft. Kies een comfortabele badjas of zachte handdoeken die je een warm gevoel geven. Geniet na je badsessie na met een lekkere kop thee en een goed boek en plof op de bank of in bed.
Extra verwennerij
Nu je toch gaat voor ontspanning, is een bad eigenlijk de ideale gelegenheid om er nog een schepje bovenop te doen. Een gezichtsmasker en een voedende crème op je haar zijn maar 2 van de vele dingen die je kan toevoegen aan een badsessie. Voor het gezichtsmasker is het belangrijk dat je een kommetje met schoon water en een lekker zacht washandje in de buurt hebt, aangezien je dergelijke behandelingen doorgaans maar 7 tot 10 mag laten inwerken. Zou een beetje jammer zijn als je al na 10 minuten uit bad zou moeten.
Bovendien kan je het washandje en het koude water ook gebruiken om op je voorhoofd of in je nek te leggen voor de ideale verfrissing tijdens het warme bad. Nog een manier om jezelf extra te verwennen is een bodyscrub te gebruiken. Je lichaam voorzichtig masseren met een spons vol scrub kan je lekker kalmeren terwijl de droogheid van je huid omgeruild wordt voor een gehydrateerd velletje.
Badjas en handdoeken
Ook wanneer je de aangename warmte van je bad verlaat, is het belangrijk dat alles in het teken blijft staan van ontspanning. Daarom is het noodzakelijk dat je een comfortabele badjas ter beschikking hebt of toch minstens zachte handdoeken die je een warm gevoel geven.
Geniet na je heerlijke badsessie zeker nog wat na met een lekkere kop thee en een goed boek of nog wat muziek.