Pas op voor madenziekte bij je konijn door de hitte

Categories Ongedierte, Tuin of Balkon, ZomerPosted on

Heb je konijntjes houd ze dan de komende tijd goed in de gaten. Ze kunnen namelijk last krijgen van maden. Door het warme weer kunnen de dieren sneller last krijgen van de madenziekte. 

Madenziekte

Groene vliegen leggen eitjes in de vacht van het konijn en de maden eten zich een weg door de huid van het dier. En naast dat dat er niet smakelijk uitziet, veroorzaakt dat  volgens de Dierenbescherming ook veel schade aan de huid en pijn bij je konijn.

Momenteel zijn er veel groene vliegen actief. Door de warmte gaat vuiligheid in de vacht sneller broeien. Eitjes van de vliegen komen veel sneller uit dan normaal waardoor je knaagdieren heel snel onder de maden komen te zitten. De maden kunnen erg veel schade aanrichten. Zo kunnen de snel dodelijke infecties veroorzaken.

konijn
Poep

De vliegen worden voornamelijk aangetrokken door vieze geuren en uitwerpselen die in de vacht van een konijn blijven hangen. Volgens de Dierenbescherming moet je naast het hok, vooral het konijn zelf schoonmaken. Zeker de vacht en rondom de anus blijft veel vuiligheid zitten. Hoe zwakker ze worden, hoe erger dit wordt. Omdat ze hierop zitten, zie je dat niet als je niet regelmatig je konijn optilt.

Lees ook  Wat doen muggen overdag? En waarom 's nachts actief?

Geef een reactie