Kant-en-klare pindasauzen zijn vaak zoet omdat fabrikanten er veel suiker instoppen. Nu hoeft dat geen ramp te zijn voor je gewicht als je niet dagelijks pindasaus of satesaus eet, maar toch kiezen mensen steeds vaker voor koken zonder pakjes en zakjes en dus ook zonder die hoeveelheid suiker.
Wat is pindasaus
Pindasaus, een saus die zijn oorsprong vindt in Indonesië, wordt traditioneel gemaakt van gemalen pinda’s. In Nederland is er echter een variant ontstaan die pindakaas als basis gebruikt en is verrijkt met melk of kokosmelk, een invloed uit de Indische keuken. Deze variatie op pindasaus werd naar Nederland gebracht door Indische Nederlanders, samen met andere gerechten zoals saté, bami goreng, nasi goreng en kroepoek.
Waar eet je satesaus bij?
In Nederland is pindasaus populair bij vleesgerechten, zoals barbecue en gourmet, en als dipsaus voor snacks zoals de berehap, frikandel of mexicano. Pindasaus wordt ook gegeten met stokbrood, gewoon brood, komkommer of aardappelen, hoewel dit minder gebruikelijk is.
Ingrediënten pindasaus
- 100 gram geroosterde pinda’s ( grof hakken)
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel lichte sojasaus ( let op eventuele gluten)
- 1 eetlepel geroosterde en geraspte kokos
- 1 theelepel geraspte gember
- 1 halve rode peper zonder de zaadjes
- 1 mespuntje bruine suiker
- 1 bosje peterselie
- 2 deciliter zonnebloemolie
Hoe maak je satesaus?
- Giet de olie in een sauspan
- Voeg de gember en gehakte peper toe
- Knijp de knoflook fijn met de knoflookpers
- Verwarm dit mengsel op laag vuur. Niet te heet laten worden
- Voeg na 5 minuten de andere ingrediënten toe
- Neem de pan van het vuur
- Verwarm de saus opnieuw voor je hem gaat serveren
Eet smakelijk!