De zoete aardappel is enorm vezelrijk en vult als de beste. Je hoeft dus niet een flinke zak te halen. Je kunt er heerlijke curry, ovenschotel, stamppot of soep van maken, maar ook een lekkere zoete aardappelspread voor bij de borrel om worteltjes of tortillachips in te dippen, maar ook lekker op een toastje of een stukje stokbrood.
Dus heb je geen zin in zoete aardappelfriet, maar wel in zoete aardappel dan kun je deze lekkere spread maken voor op een volkorencracker voor de lunch of je smeert het op een wrap en doet er wat sla, komkommer en falafel op.
Zoete aardappel
De zoete aardappel (Ipomoea batatas) heeft zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika. Deze knolgewasplant wordt al eeuwenlang geteeld en gegeten in delen van Centraal- en Zuid-Amerika, waar het een belangrijk voedselgewas is.
Zoete aardappelen werden door Europese ontdekkingsreizigers in de 16e eeuw naar Europa gebracht. Vervolgens verspreidden ze zich naar andere delen van de wereld, waaronder Afrika, Azië en delen van de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten worden ze vaak geassocieerd met de zuidelijke keuken en worden ze veel gegeten in gerechten zoals “candied yams” (gekarameliseerde zoete aardappelen) en zoete aardappelpuree.
Tegenwoordig worden zoete aardappelen op grote schaal geteeld in veel delen van de wereld, en er zijn verschillende variëteiten en kleuren, variërend van oranje en rood tot paars en wit. Ze worden gewaardeerd om hun zoete smaak, voedingswaarde en veelzijdigheid in de keuken. Zoete aardappelen zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen, waardoor ze een gezonde toevoeging zijn aan veel gerechten.
Wat heb je nodig?
- 450 gram zoete aardappel
- 1,5 theelepel chilipoeder
- Een teen knoflook
- Drie eetlepels tahin
- Sap van een halve limoen
- Een theelepel ahornsiroop
- Een halve theelepel kaneel
- 1,5 theelepel gemalen komijn
Hoe maak je de zoete aardappelspread?
- Zet de oven op 200 graden en schil de zoete aardappels
- Snijd ze in stukken van ongeveer 2×2 centimeter en leg ze op een bakplaat met bakpapier
- Bestrooi de schijfjes met chilipoeder en druppel er wat olijfolie
- Rooster de aardappels ongeveer 45 minuten in de oven
- Laat de aardappels afkoelen en pureer ze met de rest van de ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde massa
- Is het nog wat korrelig dan kun je de spread glad krijgen met een scheutje water of wat olijfolie
- Proef gerust even en voeg nog wat limoensap, zout of tahin toe
- Daarna kun je je dip in een potje doen en het zeker een week in de koelkast bewaren
Tipje: De spread is lekkerder na een paar uurtjes in de koelkast te hebben gestaan