Preppen maar! Zoetzure bietjes voor in de voorraadkast

Categories Alle recepten, Eten en drinkenPosted on

Met een zeer groeizame moestuin achter huis en een klein overschot aan bietjes was het zoeken naar een recept voor het bewaren van rode bietjes. In een oud receptenschrift van oma en wat kleine aanpassingen aan het recept maakte ik deze zoetzure bietjes.

Ingrediënten:

  •  800 gram kleine of grote rode bietjes
  • 200 gram rode sjalotten of rode uien
  • ½ – 1 chilipeper (optioneel, afhankelijk van smaak)
  • 5 deciliter azijn
  • 6 deciliter water
  • 90 gram suiker
  • zout naar smaak
zoetzure bietjes

 

Bereiding

  • Was de bieten en kook ze in water beetgaar
  • Haal de schil van de bieten
  • Zijn de bieten klein dan kun je ze heel laten of in tweeën snijden. Zijn ze groot dan kun je ze het beste in plakken snijden
  • Laat je bietjes goed uitlekken
  • Snijd je ui in ringen of stukjes
  • Steriliseer de potten met kokend water en soda, naspoelen met kokend water
  • Breng ondertussen de azijn met het water en de suiker aan de kook en kook het door tot de suiker is opgelost.
  • Voeg  dan eventueel het zout toe.
  • Verwijder de pitjes uit de rode peper
  • Snijd de peper in fijne reepjes en kook dit nog 1 minuut mee.
  • Voeg op het laatste moment de bietjes en sjalotten toe en breng dit nog even snel aan de kook. Doe dit niet te lang want dan zijn de uien niet knapperig meer
  • Giet het kokendhete bietjes-azijnmengsel direct in de potten, sluit de potten goed af en laat ze ondersteboven afkoelen.

In de koelkast ongeveer 6 weken houdbaar, mits goed ingemaakt (heet en vacuüm), zeker 8 maanden houdbaar.