Pretzels maken. Dit is het basisrecept

Categories Alle recepten, Bakrecepten, Feestdagen, KerstPosted on

Pretzels kun je in veel verschillende smaken maken. Met knoflook en rozemarijn, met Parmezaanse kaas, wat zongedroogde tomaatjes of bijvoorbeeld sesamzaad. Dit is het basisrecept voor een gewone pretzel.

Ingrediënten 

  • 400 gram bloem
  • Een theelepel suiker en 150 gram suiker
  • Twee theelepels bakpoeder
  • Zakje gedroogde gist
  • Een losgeklopte eidooier
  • Wat grof zeezout

Voorbereiding

  • Meng de bloem met een theelepel suiker, een theelepel bakpoeder en een snufje zout
  • Meng de gist met ongeveer 250 milliliter lauwwarm water
  • Maak een kuiltje in je bloemmengsel en giet daar het gistmengsel in
  • Roer dit door tot er een soepel deeg ontstaat
  • Laat het een uur rijzen op een warme plaats
pretzels

Bereiding

  • Kneed het deeg nog een keer en verdeel het in 12 stukken
  • Rol rolletjes van het deeg en draai het in de vorm van een pretzel
  • Verwarm je oven op 250 graden
  • Breng een grote pan water aan de kook met 1 theelepel bakpoeder en 150 gram suiker
  • Roer het goed door. Zet het gas lager als het water kookt
  • Leg je pretzels in kleine porties in het water. Wees wel voorzichtig
  • Kook ze ongeveer 2 minuten aan beide kanten
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze even goed uitlekken
  • Leg ze daarna op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met eidooier
  • Strooi er wat zout op en bak ze in 15 minuten mooi bruin en gaar

 

Eet smakelijk!

Lees ook  Goulashsoep zonder pakjes en zakjes