Pretzels kun je in veel verschillende smaken maken. Met knoflook en rozemarijn, met Parmezaanse kaas, wat zongedroogde tomaatjes of bijvoorbeeld sesamzaad. Dit is het basisrecept voor een gewone pretzel.
Ingrediënten
- 400 gram bloem
- Een theelepel suiker en 150 gram suiker
- Twee theelepels bakpoeder
- Zakje gedroogde gist
- Een losgeklopte eidooier
- Wat grof zeezout
Voorbereiding
- Meng de bloem met een theelepel suiker, een theelepel bakpoeder en een snufje zout
- Meng de gist met ongeveer 250 milliliter lauwwarm water
- Maak een kuiltje in je bloemmengsel en giet daar het gistmengsel in
- Roer dit door tot er een soepel deeg ontstaat
- Laat het een uur rijzen op een warme plaats
Bereiding
- Kneed het deeg nog een keer en verdeel het in 12 stukken
- Rol rolletjes van het deeg en draai het in de vorm van een pretzel
- Verwarm je oven op 250 graden
- Breng een grote pan water aan de kook met 1 theelepel bakpoeder en 150 gram suiker
- Roer het goed door. Zet het gas lager als het water kookt
- Leg je pretzels in kleine porties in het water. Wees wel voorzichtig
- Kook ze ongeveer 2 minuten aan beide kanten
- Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze even goed uitlekken
- Leg ze daarna op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met eidooier
- Strooi er wat zout op en bak ze in 15 minuten mooi bruin en gaar
Eet smakelijk!