Problemen door toename zonnepanelen in Zuid-Nederland

zonnepanelen Zuid-Nederland

De forse toename van het aantal zonnepanelen plaatst energiebedrijf Enexis en netbeheerder TenneT ook in Zuid-Nederland voor grote problemen. Nadat eerder delen van Groningen, Drenthe en Overijssel door een zogenoemde congestie werden getroffen, doet zich deze situatie zich nu ook voor in Brabant en Noord-Limburg.

zonnepanelen, zonnepanelen Zuid-Nederland

Capaciteit zonnepanelen

Het betekent concreet dat veertien stations in beide zuidelijke provincies mogelijk geen capaciteit meer beschikbaar hebben om stroom “terug te nemen”. TenneT en Enexis hebben hiervan dinsdag melding gemaakt bij de Autoriteit Consument en Markt.

“Het energienet is nog niet overal berekend op de grote toestroom van terug te leveren energie”, aldus Enexis in een verklaring. “Op stations waar sprake is van (mogelijke) congestie moeten we nieuwe aanvragen helaas tijdelijk afwijzen.”

Brabant en Limburg

De veertien stations in Brabant en Limburg kunnen de vraag nauwelijks of niet meer aan. “Er is geen capaciteit meer beschikbaar op een station als de ‘uitwissellimiet voor terugleveren’ van TenneT is bereikt. Dat is de hoeveelheid energie die er via het station naar het hoogspanningsnet kan worden getransporteerd. Wanneer deze limiet bereikt is, is er dus voor nieuwe klanten geen ruimte meer voor afvoer van energie naar het hoogspanningsnet.”

Zonnedaken

Door de groei van initiatieven voor grootschalige zonnedaken komen de stations aan hun limiet. De bedrijven onderzoeken wat nog kan. Maar als niets meer kan, dan moeten nieuwe aanvragen worden afgewezen totdat er weer extra capaciteit beschikbaar is. En dat kan jaren duren.

De bedrijven pleiten voor intensieve samenwerking tussen regionale overheden en netbeheerders. “Hoe beter we op de hoogte zijn van de plannen, hoe gerichter we ons net kunnen uitbreiden.”

Lees ook  Comeback woonbeurs Wonen&Co in september 2022 in Groningen

Het kost zeker 5 tot 10 jaar om het netwerk structureel uit te breiden. Daarvoor moeten er nieuwe hoogspanningsstations komen en bestaande worden verzwaard. Ook moeten nieuwe hoogspanningsverbindingen worden aangelegd met dikkere kabels.

Geef een antwoord